Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

02 juli 2014 22:14, in:

Ophef vakantiehuis Willem-Alexander

Koning betaalt voor privé-gebruik steiger

Koning Willem-Alexander moet betalen voor het privé-gebruik van de betonnen steiger bij zijn vakantiewoning in Griekenland. Dit meldt premier Rutte in antwoord op Kamervragen.

Bij de vakantievilla is in verband met de beveiliging van de koninklijke familie een betonnen steiger aangelegd. De kosten daarvan worden betaald door de staat, die verantwoordelijk is voor de beveiliging van de privé-woning.

Rekening voor de koning
Maar de koning krijgt wel een rekening als hij zelf gebruik maakt van de steiger: "Met betrekking tot privé-gebruik vindt verrekening plaats op basis van schriftelijk overeengekomen afspraken." Hoeveel de staat in totaal betaalt voor de beveiliging zegt Rutte niet, omdat de overheid dat nooit doet.

In Griekenland is discussie ontstaan over de vakantiewoning van Willem-Alexander, omdat in strijd met Griekse regelgeving het strand niet meer publiek toegankelijk zou zijn. Rutte wijst erop dat de Griekse overheid wel gewoon vergunningen heeft afgegeven.

Justitie nam poolshoogte
Eerder melden bronnen tegen RTL Nieuws dat de ambassade een jaar bezig is geweest om die vergunningen los te peuteren bij de Griekse overheid.

Tussen de regels door blijkt ook dat als de kwestie rond de Griekse stranden niet goed zou zijn ingeschat, dat op het conto komt van het ministerie van Justitie. Voordat de woning door de koning werd aangeschaft heeft Justitie namelijk ter plekke poolshoogte laten nemen, om te zien of de woning door de Nederlandse staat goed beveiligd zou kunnen worden.