Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

Klaar voor kerst

Overal ter wereld zijn mensen die deze dagen kerst vieren: van Amerika tot Syrië en van Japan tot hier.

Overal ter wereld zijn mensen die deze dagen kerst vieren: van Amerika tot Syrië en van Japan tot hier.

Overal ter wereld zijn mensen die deze dagen kerst vieren: van Amerika tot Syrië en van Japan tot hier.

Topnieuws
meer stories
Meest gelezen: Nederland
24 december 2013 20:35, in:

Klaar voor kerst

Ruim 11 miljoen pinbetalingen op dag voor kerst

Ruim 11 miljoen pinbetalingen op dag voor kerst

Op de valreep voor Kerstmis zijn in Nederland vandaag zeker 11,1 miljoen pinbetalingen gedaan. Tussen 14.00 en 14.30 uur werd het meeste gepind: toen werden per seconde 441 pintransacties verricht, aldus Betaalvereniging Nederland.

Een jaar geleden werden op de laatste dag voor kerst 11,4 miljoen pinbetalingen gedaan: dat zijn er iets meer dan de verwachte eindstand van dit jaar. Dat komt waarschijnlijk omdat mensen in 2012 na het weekend nog maar één dag hadden om kerstinkopen te doen, namelijk maandag. Dit jaar kon ook op de dinsdag nog geshopt worden.

Totaal gemeten is er dit jaar in de laatste dagen voor kerst méér gepind dan vorig jaar. Ook kleine bedragen worden namelijk steeds vaker met een bankpas afgerekend. Dat is niet alleen veiliger en goedkoper voor winkeliers. Afgelopen zaterdag werd in totaal 11,8 miljoen keer gepind. Zondag was dat ruim 4 miljoen keer en gisteren kwam het dagtotaal uit op 12,2 miljoen.

24 december 2013 18:03, in:

Klaar voor kerst

Ambtenaren in problemen door te laat storten salaris

Ambtenaren in problemen door te laat storten salaris

Ambtenaren van de gemeente Utrecht hebben door een storing bij de bank hun salaris niet voor de kerstdagen ontvangen. Sommigen komen daardoor in de problemen met hun kerstinkopen.

Dat meldt RTV Utrecht. Oorzaak zou een storing zijn bij de Bank Nederlandse Gemeenten waardoor het loon over december niet op tijd binnen kwam. De storing is inmiddels wel voorbij, maar of het geld tijdig op de rekeningen staat is de vraag.

Geen leuke kerst
Een ambtenaar laat aan de zender weten dat hij 'geen leuke kerst' heeft door het voorval en ook in een reactie onder het bericht laat een medewerker zich gelden.

"Het is nu bijna sluitingstijd van de winkels en salaris staat er nog steeds niet op. Bedankt Gemeente Utrecht! Ik hoop dat jullie ook klotekerstdagen hebben net zoals diegenen die het werk opknappen op de lage werkvloer die de kerstdagen ingaan zonder geld."

24 december 2013 14:05, in:

Klaar voor kerst

Winkeliers verwachten deze kerst recordomzet

Winkeliers verwachten dit jaar in de kerstperiode een extra omzet van 810 miljoen euro. Dat is een recordomzet ten opzichte van voorgaande jaren.

Dat zegt Suzanne van der Graaf van Detailhandel Nederland. "Kerst blijkt toch een crisisbestendig feest. Mensen hebben de behoefte aan de gezelligheid die kerst met zich meebrengt. Dat zien we terug in de omzet", zegt een woordvoerder. 

Ten opzichte van 2008, toen de crisis begon, is de 'kerstomzet' met 13 procent gestegen.

Mensen kopen vooral veel producten die met eten te maken hebben, vertelt de woordvoerder: "Sowieso voor het kerstdiner. Maar ook cadeautjes die met eten te maken hebben. Denk daarbij aan een pizza-ovens, kookboeken, luxe snijplanken en sets om zelf sushi te maken."

Ook kiezen Nederlanders steeds meer momenten om kerst te vieren, zegt Van der Graaf: "Dat komt door de toegenomen hoeveelheid samengestelde gezinnen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het kerstontbijt met het gezin wordt gegeten, de brunch met de schoonfamilie en het avondeten met weer andere familieleden. Dat zorgt voor extra omzet: er worden meer cadeautjes en eten gekocht."

In totaal schatten de winkeliers rond Sinterklaas, kerst en oud en nieuw een extra omzet van 1,4 miljard euro te draaien.

24 december 2013 10:13, in:

Klaar voor kerst

Ook online kerstdrukte bij supermarkten

Vanwege de feestdagen loopt het niet alleen storm in de supermarkten, ook op de websites van de winkels is het superdruk. Zo trok de website van Albert Heijn afgelopen weekend al meer dan een half miljoen bezoekers.

Volgens een woordvoerder van de supermarkt waren mensen vooral geïnteresseerd in kookvideo's en recepten. De kans is groot dat je een van de kerstdagen tiramisutaart of gevulde kalkoen voorgeschoteld krijgt, want dat waren bij Allerhande de meest geraadpleegde recepten.

23 december 2013 19:12

Dit zijn ze: de allerlelijkste kersttruien

open
 • slideshow
  De lelijkste kersttrui

  Saskia Leijten noemt dit haar lelijkste kersttrui, terwijl ze hem eigenlijk ook leuk vindt.

 • slideshow
  De lelijkste kersttrui

  Karsten Verhey van Wijk: "Wij zitten er dit jaar extra fout bij doordat we heel erg burgerlijk allebei ook nog eens dezelfde hebben in een andere kleur."

 • slideshow
  De lelijkste kersttrui

  Mark Heerink stuurde deze foto in van zijn vriend Maarten Zwiers. "Schitterend! Hij kijkt er ook zo genoegzaam bij."

 • slideshow
  De lelijkste kersttrui

  Marinka Vredegoor zocht maar liefst een maand lang naar de lelijkste kersttrui ooit. "Zeg nou zelf, die is toch wel héél erg?"

 • slideshow
  De lelijkste kersttrui

  "30 jaar, wie verlost hem uit zijn eenzame bestaan?" vraagt Nynke Beuving over de drager van deze kersttrui.

 • slideshow
  De lelijkste kersttrui

  Woes Weinberg stuurde deze foto: allemaal in kersttrui tijdens een teamuitje van Marie-Stella-Maris.

 • slideshow
  De lelijkste kersttrui

  Danielle Kool: "Voila, hierbij mijn Rudolf-trui. Inclusief knipperende lichtjes! Gedragen - met pinguïnhandschoenen - tijdens de kerst sing-along in Dordrecht. Mooi van lelijkheid toch!"

 • slideshow
  De lelijkste kersttrui

  Jawel, de winterpeen van Michelle is 3D.

 • slideshow
  De lelijkste kersttrui

  Een hele bijeenkomst met lelijke kersttruien (en een heuse kerstonesie) van Robbert-Jan van Oeveren.

 • slideshow
  De lelijkste kersttrui

  "Vrouwen vinden de trui van collega Marc Wisselo geweldig! Mannen vinden m maar 'zozo'", zegt Martine van der Sar.

 • slideshow
  De lelijkste kersttrui

  Micha van Binsbergen: "Een foto van mij en mijn kersttrui." Meer uitleg is niet nodig.

 • slideshow
  De lelijkste kersttrui

  Nog meer kersttruien van Robbert-Jan van Oeveren.

 • slideshow
  De lelijkste kersttrui

  Fleur Wilms had een kerstdiner met vriendinnen, geheel in stijl.

Verslaggever Antoin Peeters ging voor RTL Nieuws op zoek naar de lelijkste kersttrui. Wij vroegen jullie te helpen met foto's van jullie eigen monsterlijke feestoutfit. Dit zijn de allerlelijkste.

23 december 2013 13:46, in:

Klaar voor kerst

Een hele fijne foute kerst!

Een hele fijne foute kerst!

Duikel die rendiertrui en kerststal maar op, want het mag allemaal weer! We vieren kerst dit jaar knus en traditioneel met zelfgemaakte kerstballen en gezelschapsspellen.

Het is één van de meest bekende scenes uit de film Bridget Jones Diary: mister Darcy in zijn rendiertrui en Bridget Jones zelf in een kerstpak dat rechtstreeks uit een tapijt geknipt lijkt dat ze moet dragen van haar moeder.

Moeilijk voor te stellen dat Nederlanders in deze kleren met warme chocomel bij de kerstboom gaan zitten, maar toch is het zo.

"Er is momenteel veel vraag naar kersttruien", zegt Danny Giles van Zipper Store in Amsterdam. De kledingwinkel verkoopt traditionele kersttruien al zo’n vijf jaar, weliswaar met een knipoog. Maar volgens Giles is het nu echt een trend in Nederland aan het worden.

Hotels en straten kopen
De hang naar traditie dit jaar lijkt voort te komen uit de crisis. We waarderen tradities hierdoor meer en het hoeft allemaal niet zo groots; de gezelligheid en het samenzijn is het belangrijkst.

En wat is gezelligheid zonder een bordspel? Bol.com ziet ieder jaar een grote piek in de verkoop van gezelschapsspellen in november en december. "Dit jaar lijkt die piek nog groter te gaan worden", zegt een woordvoerder van de online winkel.

De drie populairste bordspellen van dit moment zijn 30 seconds, Monopoly Classic en De Kolonisten van Catan. Ook populair en volgens Bol.com een aanstormend nieuwe klassieker is Ticket To Ride Europe.

Lekker glimmen!
En de nostalgie houdt niet op bij truien en spelletjes. Spiegelballen, kerstvogels, sneeuwbollen, kerststukken, we maken het deze kerst allemaal zelf, zegt trendwatcher en stylist Romeo Sommers. "Doe-het-zelven is helemaal terug. Het is leuk om te doen en bovendien goedkoop."

'Overdaad schaadt' bestaat volgens de trendwatcher deze kerst niet. Alles is toegestaan, als het maar lekker glimt. Zelfs neonkleuren hoef je niet te schuwen in de kerstboom.

Nog een gouden tip van de stylist: combineer goud en koper, in plaats van goud en zilver. "Dat is een stuk warmer."

Plastic boomschors
Als je geen zin hebt om zelf kerstversiering te knutselen, dan kun je het uiteraard ook gewoon kopen. "We verkopen veel tierelantijntjes in de kerstboom, sleetjes, huisjes, dennenappels. En ook boomschors, weliswaar nep", constateert John Ongersma van groothandel Dragos in Drachten.

Naast nostalgie is natuur ook een trend volgens John. "Alles wat groen is en op natuur lijkt, doet het erg goed."

Maak zelf een nostalgische kerst
Romeo Sommers laat zien hoe je eenvoudig van een jampot een echte kerstsneeuwbol maakt. Kijk hier voor nog meer nostalgische doe-het-zelf kerstprojecten.

23 december 2013 12:50, in:

Klaar voor kerst

Is dit de lelijkste kersttrui, of heb jij die?

Is dit de lelijkste kersttrui, of heb jij die?

RTL Nieuws is op zoek naar de lelijkste kersttrui van 2013! Onze verslaggever Antoin Peeters maakt vandaag een reportage over de terugkeer van dit oubollige kledingstuk en geeft hier het goede voorbeeld. Heb jij er een die nog 'fouter' is?

Rendieren met een lampje in de neus, gebreide sneeuwpoppen en kerstbomen, alles mag. Stuur een foto van jezelf en je kersttrui naar [email protected]. De winnende foto komt op de cover van het magazine van de RTL Nieuws App. 

23 december 2013 12:28, in:

Klaar voor kerst

'Nederlandse films erg populair deze kerst'

'Nederlandse films erg populair deze kerst'

Nederlandse films gaan in de kerstvakantie veel bezoekers trekken. Dat voorspelt Pathé, de grootste bioscoopexploitant, op basis van de cijfers van het afgelopen weekend.

The Hobbit II en de Disney-film Frozen lijken de best bezochte titels tijdens de kerstdagen te gaan worden. Bijna een derde van alle kaartjes bij Pathé werden het afgelopen weekend voor The Hobbit verkocht. Maar daarna volgen in de top 10 van best bezochte films vrijwel allemaal Nederlandse producties. De jeugdfilms Mees Kees op kamp en Midden in de winternacht trekken volle zalen en ook de romantische komedies Soof, Mannenharten en Bro's before Ho's doen het heel goed in de bioscopen.

Ook de Limburgse coming of age-film Hemel op aarde van regisseur Pieter Kuijpers trekt veel publiek. Maar omdat deze titel in de vakantie alleen maar in Limburg draait, haalt hij de top 20 niet op dit moment. De film krijgt pas na de kerstvakantie een release in de rest van Nederland.

Andere titels die volgens Pathé uitverkochte zalen trekken, zijn twee filmproducties die zich op een heel specifieke doelgroep richten: het Turkse epos Dugun Dernek en de Bollywood-film Dhoom 3.

23 december 2013 12:05

Overal ter wereld is de kerstman er klaar voor

open
 • slideshow
  Klaar voor kerst

  Speciaal voor de Finnen in Zuid-Korea bezoekt de kerstman de Finse ambassade.

  AFP
 • slideshow
  Klaar voor kerst

  Voor dit Syrische jongetje brengt de kerstman een groot cadeau: even afleiding van de oorlog die het land in zijn greep houdt.

  AFP
 • slideshow
  Klaar voor kerst

  In Sydney geeft de kerstman een cadeautje aan een haai.

  AFP
 • slideshow
  Klaar voor kerst

  Geen 'white christmas' in Miami. Hier poseert de kerstman op het strand.

  AFP
 • slideshow
  Klaar voor kerst

  Op het Canal Grande in Venetië houden deze kerstmannen een roeiwedstrijd.

 • slideshow
  Klaar voor kerst

  Dit meisje in Guatemala-Stad krijgt een knuffel van de kerstman.

  AFP
 • slideshow
  Klaar voor kerst

  In de dierentuin van Tokio krijgen de bewoners traktaties van de kerstman.

  AFP
 • slideshow
  Klaar voor kerst

  Deze Japanse kerstman zoekt het hogerop.

  AFP
 • slideshow
  Klaar voor kerst

  Deze kerstman in Londen moet nog een beetje in de stemming komen.

  AFP
 • slideshow
  Klaar voor kerst

  In Jeruzalem loopt de kerstman over de stadsmuren van de Oude Stad.

  EPA
 • slideshow
  Klaar voor kerst

  In Monaco neemt de kerstman elk jaar een kerstduik.

  AFP
 • slideshow
  Klaar voor kerst

  In Nederland is de kerstman sportief: meer dan duizend kerstmannen doen mee met een Santa Run bij het Glazen Huis.

  ANP

Van Amerika tot Zuid-Korea: overal ter wereld is de kerstman klaar om zijn jaarlijkse feest te vieren.

23 december 2013 10:54, in:

Klaar voor kerst

Kerst goed voor 111 miljoen extra onlineomzet

Nederlandse webwinkels verwachten in aanloop naar Kerstmis een extra omzet van 111 miljoen euro. Dat is 39 procent bovenop de reguliere omzet. Vorig jaar was dit nog 32 procent extra omzet. Dat blijkt uit een maandag verschenen onderzoek van Thuiswinkel.org, PostNL en Blauw Research.

Kerstbomen, cd's (vooral van Michael Bublé en Glennis Grace), kookspullen, lingerie en parfums zijn favoriete cadeaus, evenals e-readers en tablets. Ook smartphones en spelcomputers doen het goed.

De totale onlineomzet komt dit jaar naar verwachting uit op ongeveer 10,5 miljard euro, 8 procent meer vergeleken met vorig jaar, aldus de onderzoekers.

22 december 2013 07:28, in:

Klaar voor kerst

Kerst 2013: gezellig samen in de keuken

Elk jaar zijn het de veelvoorkomende vragen: hoe viert Nederland kerst en wat zijn de trends voor het kerstdiner?

Waren in de voorgaande jaren nog de culinaire hoogstandjes en kant-en-klare maaltijden populair, dit jaar ligt de nadruk op een meer 'ontspannen en traditioneel kerstdiner', zegt Anneke Ammerlaan, trendonderzoeker op het gebied van voedsel tegen het ANP.

Volgens Ammerlaan zullen Nederlanders dit jaar gaan voor een traditioneel, ontspannen kerstfeest thuis met familie en vrienden. "Dit jaar gewoon gezellig samen in de keuken en er iets simpels maar smakelijks van maken, in plaats van stressen om het perfecte kerstmenu te maken of juist alleen gefixeerd zijn op het budget", aldus de trendwatcher.

Minder tijd in de keuken
Door de crisis die vele huishoudens de afgelopen jaren dwong om de hand op de knip te houden, waren de kant-en-klare maaltijden zeer populair. Het ging daarbij met name om ovenklare maaltijden of de zogenoemde semi-kant-en-klare maaltijden, beweert Rini Emonds, businessmanager bij het marktonderzoekbureau IRI Worldwide. Die maaltijden bestaan uit losse componenten die apart kunnen worden bereid en samen een heel kerstmenu vormen. "Je bent als gastvrouw of gastheer minder tijd in de keuken kwijt, waardoor je je meer met de visite kan bezighouden."

We gaan weer gourmetten
Nederlanders zijn dit jaar van plan om gemiddeld 2,5 uur in de keuken te staan voor het kerstdiner, blijkt uit een onderzoek door TNS NIPO. Dit jaar staan, volgens het onderzoek, gourmetten en het meergangendiner -bestaande uit vier gangen met veel vlees - prominent op de menukaart. Daarbij valt te denken aan een stukje wild, rollade of een biefstukje met stoofpeertjes. De gangen worden zelf bereid, maar het toetje is en blijft van de supermarkt.

21 december 2013 20:15, in:

Klaar voor kerst

Supermarkten helpen thuiskok met kerstdiner

Nog vier dagen, en dan moet het gebeuren: het kerstdiner. Maar, wat te maken? En hoe? Daar spelen de supermarkten dit jaar handig op in, met apps, kant en klare menu's en bijbehorende boodschappenlijstjes. Om het leven van de thuiskok met kerst net iets makkelijker te maken.