Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

15 maart 2014 18:15

Kinderartsen luiden noodklok: energiedrankjes ziekmakend

Tieners die zich bij huis-, kinder- of schoolarts melden met hartkloppingen, slaapstoornissen, druk gedrag en maagklachten moeten voortaan standaard gecontroleerd worden op het gebruik van energiedrankjes.

Dat zeggen de Nederlandse vereniging van kinderartsen en GGD Nederland tegen RTL Nieuws. Ze denken dat met name deze gezondheidsklachten worden veroorzaakt door het drinken van energiedrankjes.

5 energiedrankjes per dag
Aanleiding zijn recente gevallen van kinderen met ernstige gezondheidsklachten waarbij energiedrankjes een duidelijk rol speelden. Kinderarts Rolf Pelleboer van de Nederlandse Vereniging van Kinderartsen (NVK): "We kennen een meisje met geelzucht. Dat bleek uiteindelijk te worden te veroorzaakt doordat ze vijf energiedrankjes per dag dronk. Dat was een eyeopener. Als we meteen gevraagd hadden naar het gebruik van energiedrankjes dan waren de klachten veel eerder gestopt en hadden we niet zo veel onnodige onderzoeken hoeven doen.”

Ook de schoolartsen van de GGD’s kennen dit soort voorbeelden. Directeur van GGD Nederland Huga Backx: “Energiedrankjes zijn verslavend. Ze zijn niet onschuldig en kunnen allerlei gezondheidsproblemen geven zoals  overgewicht, onrustig gedrag, vermoeidheid en hartkloppingen.” Een schoolarts uit Groningen meldt bijvoorbeeld: "Een jongen van 14 jaar klaagt over slecht slapen en vermoeidheid. Hij heeft ook een verhoogde hartslag in rust. Bij navraag blijkt hij drie tot vier blikjes Redbull per dag te drinken. Na het advies te stoppen met het drinken van Redbull blijken de klachten te verdwijnen."

'Energiedrank is niet gevaarlijk'
Raymond Gianotten, directeur Nederlandse vereniging Frisdranken Waters en Sappen laat namens de energiedrankproducenten weten: "Energiedrank is niet gevaarlijk, maar overdaad schaadt. Dat geldt voor alles wat je teveel eet en drinkt. Er worden voorbeelden aangehaald van jongeren die vijf blikjes per dag drinken. Iedereen kan op zijn vingers natellen dat deze hoeveelheden niet gezond zijn. Het voedingscentrum raadt daarom jongeren tussen de 13 en 18 jaar aan maximaal één energiedrank per dag te drinken.” Monster Energy kwam met een eigen reactie (Engels).

Topnieuws