We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

27 november 2011 18:27

Joran van der Sloot eist 10 miljoen dollar van Chili

Joran van der Sloot eist 10 miljoen dollar van Chili voor het schenden van zijn mensenrechten en het ontzeggen van zijn recht op verdediging. Dat schrijft de Peruaanse krant El Comercio.

Van der Sloot zegt dat Chili zijn mensenrechten geschonden heeft tijdens zijn uitlevering aan Peru. Hij werd daar aan de grens overgedragen, zonder dat er een uitleveringsverzoek was ingediend. Hij kon ook niet in beroep tegen die uitleverig.

Geen advocaat en tolk

Van der Sloot zou daarnaast geen advocaat en tolk hebben gekregen. Ook mocht hij tijdens zijn gevangenschap in Chili niemand bellen en geen computer gebruiken. Volgens Van der Sloot was een eerlijk proces daardoor onmogelijk. Zijn advocaat heeft een aanklacht ingediend bij het Amerikaanse Hof voor de Mensenrechten (IACHR).

Van der Sloot richt pijlen ook op vader Stephany

In zijn aanklacht richt Van der Sloot zijn pijlen onder meer op de oud-president van Peru, Alan GarcĂ­a, de oud-minister van Binnenlandse Zaken van Peru Octavio Salazar, twee politiechefs en de vader van Stephany Flores, Ricardo Flores. Die zouden veel druk hebben uitgeoefend op Chili, waardoor Chili zich genoodzaakt zag hem snel uit te leveren.

Rechtszaak op 5 januari 2012

Van der Sloot is moord, gevolgd door roof ten laste gelegd. De zaak begint in januari.

Topnieuws