Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

28 maart 2015 19:00

'Je kind zien stikken, is een nachtmerrie voor iedere ouder'

'Je kind zien stikken, is een nachtmerrie voor iedere ouder'
Marielle Vehmeijer (l) en Fieke Slee

Je kind recht voor je ogen zien stikken in een stuk fruit. Deze nachtmerrie maken steeds meer ouders mee, weten artsen Fieke Slee en Mariëlle Vehmeijer. "Ouders zijn te ontwetend. Het is tijd voor actie."

Een paar jaar geleden werd een druif een 2-jarig meisje bijna fataal. De druif zat vast in in de luchtpijp van de peuter. Een oplettende omstander haalde de druif uit de keel. Een levensreddende actie. Nog geen maand geleden speelde zich een soortgelijk scenario af bij een jongetje in een kinderopvang in Amsterdam. Toen was het een cherrytomaat.

Het is de ergste nachtmerrie voor iedere ouder, je kind zien stikken. Veel ongelukken kunnen voorkomen worden, stellen brandwondenchrirurg Mariëlle Vehmeijer en kinderarts Fieke Slee. Daarom willen ze actie.

Zijn ouders te onwetend?
Mariëlle Vehmeijer: "Ja. We zien te veel ongelukken die voorkomen hadden kunnen worden. Als ouders hadden geweten waar ze op moeten letten, dan hadden ze misschien kunnen voorkomen dat ze op de Eerste Hulp zitten."

Zoals?
"Voedsel veroorzaakt de meeste verslikkingsongevallen. Gevolgd door munten, ballonnen of ander speelgoed. Kinderen die stikken in fruit is een groeiend probleem. Toch zijn veel ongelukken vrij gemakkelijk te voorkomen. Je moet het alleen weten. Ouders denken vaak dat lolly's en wijnballen de grote boosdoeners zijn. Maar ook cherrytomaatjes, druiven en knakworsten zijn gevaarlijk. Die moet je echt in stukjes snijden."

Wat zijn de cijfers?
"Het meest actuele cijfer komt uit 2012. Toen zijn 110 kinderen tot vijf jaar opgenomen in het ziekenhuis nadat zij zich in voedsel verslikt hadden. Dat aantal stijgt."

Geef eens wat handige tips
"Zachte, ronde dingen vervormen en kunnen de luchtpijp afsluiten wat fataal kan zijn. Snijd het stuk fruit daarom altijd in vieren. Knakworsten leiden het vaakst tot een dodelijke verslikking bij kinderen omdat ze dezelfde grootte als een luchtpijp hebben, cylindrisch en samendrukbaar zijn. Om problemen te voorkomen moet je knakworsten overdwars doorsnijden. In hapbare stukjes van een centimeter. Maar ook knoopbatterijen zijn gevaarlijk. Tape daarom het klepje van je afstandbediening vast zodat je kind niet bij de batterijen kan."

Wat gebeurt er bij verstikking?
"Zacht, samendrukbaar voedsel of voorwerpen (bijvoorbeeld marshmallowspekjes, worstjes, latex ballonnen, druiven) kunnen stevig vastgedrukt komen te zitten in de luchtpijp van een kind. Zo raakt de luchtpijp volledig geblokkeerd en kan het kind geen zuurstof meer krijgen."

Wat voor campagne willen jullie?
"Er zouden tv-spotjes moeten komen waarin ouders alert worden gemaakt op de gevaren en wat ze kunnen doen totdat de ambulance arriveert. Die spotjes zouden moeten gaan over verstikking maar ook over andere gevaren in en rondom het huis. Zoals verdrinking bijvoorbeeld. Wist je dat een peuter al kon verdrinken in teil met een klein laagje water erin? En denk niet dat kinderen altijd gillen als ze in een zwembad vallen."

Jullie willen meer, zoals waarschuwingsstickers op fruit. Licht toe. 
We hebben ook een boek geschreven 'Pas op, kijk uit', over de meest voorkomende ongelukken in en rondom het huis. Deze ongelukken zijn gebaseerd op de lijst die door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is vastgesteld. En we pleiten voor waarschuwingsstickers op fruit. We zijn al met een grote winkelketen in gesprek. Met wie, willen we nu nog niet zeggen. Op bakjes fruit zou wat ons betreft de tekst 'snijd mij in vieren moeten komen te staan.'"

ZIE OOK: Belgische peuter sterft na doorslikken punaise 

Topnieuws