Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

02 februari 2015 06:57

'Internetcriminelen lichten consument voor 7,9 miljoen op'

Het afgelopen jaar zijn consumenten voor minimaal 7,9 miljoen euro opgelicht via het internet. Steeds vaker zitten georganiseerde bendes achter de oplichting.

Dat blijkt volgens De Telegraaf uit 43.000 aangiften die in 2014 binnenkwamen bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de politie. Het schadebedrag is waarschijnlijk nog twee keer zo hoog, omdat de politie ervan uitgaat dat maar de helft tot twee derde van de mensen die online opgelicht wordt uiteindelijk aangifte doet.

ZIE OOK: Zo word je niet opgelicht op internet

Het aantal malafide webshops groeit nog steeds. Bovendien pakken de dieven het veel professioneler aan. In 2014 waren er 163 in beeld van de politie. Het komt op grote schaal voor dat producten als telefoons, tablets of concertkaartjes op het internet worden aangeboden, een consument er ook voor betaalt, maar het niet geleverd krijgt. De verkoper blijkt achteraf onvindbaar omdat hij gebruikmaakte van een valse naam.

Op de wadden
Een veel gebruikte vorm van oplichting is dat de verkopende partij aangeeft op de Waddeneilanden te wonen, zegt Bas Ketelaars van Stichting Stop Internetoplichting.

"Dan zeggen ze dat ze op de Waddeneilanden wonen en geven ze keurig aan wanneer de koper de boot kan pakken om iets op te halen. Dan gaat het contact tussen koper en verkoper heel prettig en fijn, maar dan gaat eigenlijk bijna niemand het ophalen. Dan word je dus bedonderd."

Topnieuws