We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

11 juni 2015 06:53

'Hypotheek oversluiten loont voor 1 op 5 huizenbezitters'

'Hypotheek oversluiten loont voor 1 op 5 huizenbezitters'

Een op de vijf huiseigenaren kan fors besparen op zijn hypotheek. Vanwege de lage hypotheekrente kan overstappen honderden euro's per jaar schelen.

Dat zeggen ondernemers op de hypotheekmarkt in Het Financieele Dagblad. Het zou gemiddeld gaan om een voordeel van 1300 euro per jaar. Met in totaal 3,5 miljoen hypotheken kan in totaal zo'n negenhonderd miljoen euro worden bespaard.

Volgens de Thomas de Leeuw van hypotheeksite Ikbenfrits.nl zijn hypotheekadviseurs er niet altijd bij gebaat om uit te zoeken of overstappen gunstig is voor een klant. Dat zou adviseurs veel tijd kosten: of oversluiten gunstig is, is afhankelijk van de waarde van het huis, de resterende looptijd, het voordeel van een lagere rente en de boete die banken opleggen voor het overstappen.

ZIE OOK: Hypotheekrente omhoog, vastzetten of niet?

Volgens Jeroen van Hessen van Munt Hypotheken zijn tussenpersonen niet meer zo happig op het oversluiten van lopende hypotheken, omdat ze sinds 2013 geen provisie meer mogen ontvangen van banken voor het aanmelden van nieuwe klanten. Marktleider De Hypotheker ontkent in de krant dat zij minder hypotheken oversluiten.

Huiseigenaren die willen weten of ze kunnen besparen op hun hypotheek voordat ze naar een adviseur stappen, kunnen dat zelf bij enkele sites uitrekenen. Zo heeft De Leeuw heeft met een aantal andere hypotheekondernemers Ikbenfrits.nl gelanceerd. Ook bij onder meer de Vereniging Eigen Huis en BerekenHet.nl staan tools waar je dat kunt uitrekenen.

Topnieuws