Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

05 oktober 2015 11:55

Huisarts ziek van formulierterreur: 'Meer tijd voor patiënt'

Huisartsen moeten alles opschrijven wat ze doen. Al dat papierwerk gaat af van de tijd die ze aan patiënten kunnen besteden. Dat moet veranderen, vinden ze.

"Weg met de bureaucratie", roepen de huisartsen massaal. Ze gaan vandaag samen met zorgverzekeraars en de minister afspraken maken om een groot deel van de formulieren te schrappen. Fijn voor de huisarts, maar wat heeft de patiënt daaraan? "Die krijgt dan meer aandacht van de huisarts", staat in een manifest dat door twee derde van de huisartsen is ondertekend.

De huisartsen zeggen zwaar gefrustreerd te zijn over 'de papierwinkel, de correspondentie, de dataverzameldrift en de rapporteer- en meetzucht'. 

Verwijsbriefje weer voldoende
Als ze nu bijvoorbeeld een patiënt doorverwijzen naar een specialist moeten ze tal van formulieren invullen. Straks moet een verwijsbriefje weer voldoen. Ook moet de huisarts onder druk van de zorgverzekeraars allerlei vragen beantwoorden om aan te tonen of hij goede zorg levert. Dat wordt in de plannen geschrapt.

"Het is ongetwijfeld voor elke huisarts herkenbaar en moeiteloos aan te vullen met eigen praktijkervaringen", melden de samenstellers van het manifest dat ze vandaag aanbieden aan de Tweede Kamer.

Begin juli komt er een debat over de afspraken tussen de huisartsen, de politiek en de zorgverzekeraars en op 1 oktober worden de definitieve plannen gepresenteerd.

Meer op rtlnieuws.nl:
91 en nog huisarts: 'Maar 150 worden, daar wil ik niet aan denken!'

Topnieuws