Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

18 april 2016 13:58

'Honderden mensen hebben Q-koorts zonder dat ze dat weten'

Tussen 2007 en 2009 zijn 50.000 tot 100.000 mensen in Nederland besmet geraakt met Q-koorts. Maar er zijn nog altijd een paarhonderd mensen die ziek zijn, zonder dat te weten. En dat kan levensgevaarlijk zijn, zegt de stichting Q-support.

Q-support probeert de patiënten met een nieuwe campagne te informeren. De stichting is opgericht vanuit de overheid en patiëntenorganisatie Question, en moet patiënten informeren en begeleiden. In 2018 stopt Q-support ermee, tot die tijd wil de organisatie zo veel mogelijk patiënten bereiken.

Bijna 600 aanmeldingen
"We hebben nu bijna 600 aanmeldingen van patiënten", zegt directeur Annemieke de Groot. "We zijn nu bezig met een landelijke campagne op NPO 1, volgende maand zijn onze spotjes ook te horen op Q-music zodat we ook jongeren bereiken."

Hoeveel mensen er nog altijd klachten hebben sinds de epidemie bijna zeven jaar geleden voorbij was, is moeilijk te zeggen. Maar er zijn wel schattingen. "We denken dat er 500 tot 750 chronische patiënten zijn, wat betekent dat de levende bacterie nog in hun lichaam zit. 400 tot 500 mensen hebben zich gemeld. Maar de anderen moeten gevonden worden, zonder behandeling met antibiotica overlijden ze op den duur."

Ernstige klachten
Naast de chronische patiënten, zijn er heel veel mensen die QVS hebben, een syndroom dat is ontstaan doordat de Q-koorts te veel schade heeft aangericht in hun lichaam. Ze hebben klachten als extreme vermoeidheid, concentratie- en geheugenproblemen en ernstige gewrichts- en botpijn. Q-support weet niet hoeveel mensen daar last van hebben, "Maar de ondergrens ligt tussen de 1200 en 2400."

Volgens de stichting krijgen er nog altijd mensen de diagnose Q-koorts. Dat zijn mensen die ziek tussen 2007 en 2009 ziek zijn geworden en nu pas weten waar hun klachten vandaan komen, maar er worden ook in Nederland nog altijd mensen ziek. Dat gebeurt vooral in het voorjaar door geiten en soms schapen die jongen krijgen. Dit jaar is er volgens het RIVM vooralsnog één persoon besmet geraakt, de afgelopen jaren waren het er enkele tientallen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Linda heeft Q-koorts: 'Ik had een leuk leven, toen ging het lampje uit'

Topnieuws