Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

16 juni 2015 18:11, in:

Declaraties bestuurders universiteiten

Hier zijn ze: de bonnetjes van bestuurders van universiteiten

Hier zijn ze: de bonnetjes van bestuurders van universiteiten

Dit zijn ze: alle declaraties van bestuurders van Nederlandse universiteiten. Op veler verzoek publiceren we de documenten zoals we ze zelf ontvingen.

Bij onze publicatie over de bonnetjes van universiteitsbesturen hebben we het merendeel van de documenten niet gepubliceerd. In reacties op de onthulling werd vaak gevraagd om toch alle bonnetjes op internet te zetten, dus hebben we dat alsnog gedaan.  

Leeswijzer
De duizenden pagina’s onkostendeclaraties zitten stampvol feiten, maar de context ontbreekt. Twee voorbeelden: een bestuurder van de UvA declareert een factuur van bijna negenduizend euro voor een vliegticket naar Brazilië. Bij navraag zegt de universiteit dat in die prijs ook verblijfskosten zijn verwerkt.

ZIE OOK: Bestuurders universiteiten omzeilen declaratieregels

Een bestuurder van de universiteit Wageningen overnacht in Accra, Ghana voor (omgerekend) zeshonderd euro per nacht. De universiteit zegt na vragen dat het in werkelijkheid om de kosten van twee medewerkers gaat, en de prijs per persoon per nacht dus gehalveerd moet worden.

Andersom kan dat trouwens ook: bonnetjes die op het oog niet opvallen, maar bij kennis van de context juist pikant worden. Mocht je die tegenkomen, dan horen we dat graag

Zo hebben wij gewerkt
Voor onze publicaties op tv en online hebben we een selectie gemaakt van onkosten en die aan de universiteiten met de vraag om uitleg. De belangrijkst elementen die voor ons van belang waren om een declaratie als 'opvallend' te bestempelen: voldeed de declaratie aan de regels van de universiteit? En: was er sprake van 'sober' declaratiegedrag.

De declaratieregels verschillen per universiteit. Business class vliegen is bij de ene universiteit gebruikelijk op lange afstanden. Bij een andere universiteit mag het alleen in uitzonderlijke gevallen. Hoe duur mag een hotelkamer zijn? Ook dat verschilt, al houden de meeste universiteiten de tarieflijst aan met maximumbedragen voor rijksambtenaren.

Een maximum overschrijden kan een keer nodig zijn. Maar een aantal besturen overschrijdt zo vaak de norm dat niet het hoteltarief leidend lijkt te zijn, maar de mate van comfort van het hotel.

ZIE OOK: Tweede Kamer wil breed onderzoek naar declaraties publieke sector

De term sober, die de minister als richtinggevend hanteert (pdf) voor de declaraties, beschrijft woordenboek Van Dale als ‘vermijding van alles wat niet strikt nodig is’. Met dat gegeven in het achterhoofd vallen de verschillen op. De ene bestuurder luncht meestal voor een tientje, de andere vaak voor vijftig euro. De ene pakt vaak de trein, de andere neemt zonder uitzondering de dienstauto met chauffeur. 

Netwerken tijdens zakelijke diners gebeurt ook volop, en dat kan veel opleveren. Maar wat is het rendement nog van een bestuurder die met een tafelgenoot voor honderd euro drank nuttigt? 'Strikt nodig' is dat in ieder geval niet (een chauffeur om veilig thuis te komen dan weer wel).

Overzicht
Hieronder vind je een overzicht van alle declaraties van universiteitsbestuurders in 2013 en 2014 (alle in pdf-formaat). Van broodjes oude kaas met boter, maar zonder sla tot business class-vluchten. Kom je opmerkelijke zaken tegen, schroom niet ons te mailen ([email protected]).

Kijk je via onze app? Klik hier!

Rijksuniversiteit Groningen

Universiteit Twente

Universiteit van Amsterdam

Technische Universiteit Delft

Technische Universiteit Eindhoven

Tilburg University

Universiteit Leiden

Universiteit Utrecht

Wageningen Universiteit 

Erasmus Universiteit Rotterdam

Vrije Universiteit Amsterdam

Open Universiteit

Theologische Universiteit Kampen

Theologische Universiteit Apeldoorn

Protestantse Theologische Universiteit

Universiteit Maastricht

Universiteit voor Humanistiek

Radboud Universiteit Nijmegen