We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

09 augustus 2012 17:33

Het Dorifel virus: wat doe ik ertegen en hoe voorkom ik het?

Het Dorifel virus: wat doe ik ertegen en hoe voorkom ik het?

Het Dorifel-virus heeft volgens de laatste cijfers bankgegevens van 1606 Nederlanders gestolen, meldt Webwereld. Onder hen zijn 1193 van ING. Het Nationaal Cyber Security Centrum onderzoekt de virusaanval.

Wat doet het virus?

Tien tot twintig instellingen en gemeenten zijn geïnfecteerd met een virus dat de naam 'Dorifel' heeft gekregen. Dorifel is een zogenaamd Trojaans paard dat zich verschuilt in computers en gegevens steelt zonder dat je het merkt. De infectie zorgt er voor dat Microsoft Excel en Word documenten vervangen worden door een virusbestand met het originele icoontje van het originele bestand. Door dit virus kan je de bestanden niet meer openen en worden ze onbruikbaar.

Hoe verspreidt het virus zich?

De malware wordt geïnstalleerd op computers die al eerder waren geïnfecteerd met het Citadel/Zeus virus. Dit Zeus-virus heeft als doel om inloggegevens (bijvoorbeeld je bankgegevens) te stelen. Als je je geïnfecteerde computer herstart, wordt Dorifel actief en gaat het virus op zoek naar .docx en .xslx bestanden. Het virus verspreidt zich als je het geïnfecteerde bestand aanklikt.

Is het gevaar al geweken?

Nee. De vermoedelijke bron van hackers in Oekraïne is inmiddels uit de lucht, net als de Oostenrijkse server waar de cybercriminelen zich naar hebben verplaatst. Maar hackers verhuizen makkelijk naar een andere server en dus is het gevaar nog niet geweken.

Loop ik risico?

Naast bedrijven zouden ook particulieren kunnen worden getroffen door het virus. Inmiddels zijn de bankgegevens van 1600 Nederlandse klanten gestolen . Onder hen zijn 1193 klanten van ING. Computers aangesloten op een netwerk maken de meeste kans om geïnfecteerd te raken. Download voor de zekerheid de laatste versie van je virusscanner. Mac-gebruikers hebben geen last van het virus.

Wat kan er gebeuren?

Een aanvaller kan het virus gebruiken om de controle te krijgen over je computer. Daardoor kan iemand:

Hoe voorkom ik het?

Hoe los ik het op?

Het is mogelijk om geïnfecteerde Word of Excel bestanden op te schonen met een programmaatje van Surfright. Ook McAfee biedt een programma aan dat de bestanden met de Dorifel malware kan opruimen en verwijderen.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie raadt verder aan om:

Computervirus grijpt om zich heen in Nederland Ook Venlo getroffen door computervirus Problemen virus Den Bosch onder controle

Volg ons en praat mee over het nieuws op Facebook >>

Topnieuws