We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

21 april 2013 12:31, in:

Bulgarenfraude

Grootschalige fraude Bulgaren met toeslagen

Grootschalige fraude Bulgaren met toeslagen

Oost-Europese bendes plegen op grote schaal fraude met toeslagen en uitkeringen in Nederland. Dat doen ze door landgenoten hier naar toe te sturen en als 'spookburger' in te schrijven bij gemeentes. Dat meldt RTL Nieuws op basis van bronnen en vertrouwelijk politie-onderzoek.

Het gaat volgens het politie-onderzoek om bendes die eerder aan mensenhandel deden, maar zich nu toeleggen op toeslagenfraude omdat er meer aan te verdienen valt.

De omvang van de fraude is nog niet duidelijk, maar uit het onderzoek blijkt dat één Bulgaarse verdachte van plan was om bussen te huren om zo meer landgenoten in te kunnen zetten voor de fraude.

Tot 8000 euro in één keer
De fraude gaat als volgt: Bulgaarse 'katvangers' melden zich met een identiteitsbewijs en vals huurcontract bij het loket burgerzaken van de gemeente Rotterdam. Ze schijven zich in als inwoner van de stad en krijgen daarmee een officieel adres en meteen ook een burgerservicenummer. Ze krijgen van de bende een kleine vergoeding voor de moeite en vertrekken weer naar Bulgarije.

De bende neemt de gegevens over en maakt een DigiD aan. Daarmee worden huur- en zorgtoeslag aangevraagd, met terugwerkende kracht. De Belastingdienst betaalt meteen uit, controle vindt in de regel pas achteraf plaats.

Het kan volgens het politie-onderzoek gaan om uitbetalingen van 6000 tot 8000 euro per persoon in één keer.

Dure smartphones
Met de identiteit van de spookburgers worden ook abonnementen voor kostbare smartphones afgesloten. Daarmee wordt gebeld naar dure buitenlandse nummers.

De rekeningen worden niet betaald en als de aanbieder het nummer afsluit worden de toestellen doorverkocht. Samen met de toeslagenfraude is een enkele spookinschrijving zo al snel goed voor 10.000 euro. Elke maand dat de fraude voortduurt, loopt dat bedrag op.

Aanzuigend effect
De Rotterdamse recherche vermoedt dat meerdere bendes spookburgers inschrijven in verschillende steden in Nederland. Ook volgens Simon Rijsdijk van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken speelt het in meerdere steden.

"Het is een groot maatschappelijk probleem waar veel geld mee is gemoeid. We hebben er nog geen besef van hoe snel dit om zich heen grijpt." De politie waarschuwt voor het aanzuigende effect, doordat anderen de werkwijze overnemen.

Weekers: Fiscus als pinautomaat is onacceptabel Aantal spookburgers stijgt sneller dan ooit Gemeenten gaan 'spookburgers' via UWV traceren Veel burgers onvindbaar voor overheid