We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

'Grooming' neemt toe

'Grooming' neemt toe

De Nationale Politie krijgt steeds vaker meldingen van ouders die aangifte doen van digitale kinderlokkers. Bij 'grooming' verleiden mannen jonge meisjes via internet om seksuele handelingen te verrichten voor de webcam. 

Topnieuws
meer stories
Meest gelezen: Nederland
02 augustus 2013 11:06, in:

'Grooming' neemt toe

Grooming en loverboys, de overeenkomsten

Mannen die meisjes 'groomen' om voor de webcam seksuele handelingen te verrichten, doen iets heel anders dan loverboys. Die palmen meisjes in en dwingen ze tot prostitutie, Maar de politie ziet óók overeenkomsten.

  • Ze selecteren hun slachtoffers
  • Winnen het vertrouwen
  • Normaliseren seksueel contact ("Nee, dat is helemaal niet gek")
  • Isoleren van slachtoffers van hun omgeving; ouders, familie en vrienden
02 augustus 2013 10:33, in:

'Grooming' neemt toe

'Ouders hebben vaak geen idee van cyberpedo's'

Het is een trend die de schaduwzijde van internet laat zien, zegt politiecommissaris Walter van Kleef: grooming. "Op het moment dat ouders bij ons komen en zeggen 'er is iets op internet gebeurd', weten wij al genoeg."

Het zijn altijd mannen, weet de landelijk coördinator zedenzaken, en zij zoeken vaak jonge meisjes uit. De ouders hebben vaak geen idee wat er zich op de slaapkamer van hun dochter afspeelt, zegt Van Kleef. 

 

"Via chatten op internet weet de man vertrouwen te winnen. Hij vraagt haar dan seksuele handelingen te verrichten voor de camera. Dat gaat verder dan alleen uitkleden. En de twee hebben elkaar dan nog geen moment gezien."

Cyberpedo isoleert slachtoffer
Het slachtoffer wordt door de 'cyberpedo' geïsoleerd. "'Niks tegen je moeder vertellen, hou je zusje erbuiten', dat soort dingen. Als het vertrouwen is gewonnen, gaat de digitale kinderlokker dreigen: 'als je dit niet doet, dan zet ik de beelden online'. Dan worden de meisjes bang."

Voor de politie is het een lastig delict. "Het is moeilijk om de dader op te sporen." Op grooming staat een maximale straf van 2 jaar cel.

02 augustus 2013 07:33, in:

'Grooming' neemt toe

Politie: Toename 'digitale kinderlokkers'

Politie: Toename 'digitale kinderlokkers'

De Nationale Politie krijgt meer meldingen van jongeren die last hebben van seksueel getinte verzoeken op internet. Zij zouden het slachtoffer kunnen worden van 'digitale kinderlokkers'.

Volwassenen doen zich dan voor als minderjarigen en sturen aan op seks. Zij proberen kinderen seksuele handelingen te laten verrichten. Dit zogeheten 'grooming' neemt toe, zegt een woordvoerder van de Nationale Politie. "We krijgen meer meldingen."

De aanpak van deze 'digitale kinderlokkers' heeft parallellen met loverboys: daders proberen het vertrouwen te winnen. Als een kind niet meer wil, wordt er gedreigd de  opgenomen webcambeelden online te zetten.

Ouders en kinderen zijn naïef en zich nauwelijks bewust van de risico's, merkt de politie. Daarom moet er meer voorlichting komen via internetsites en programma's.