Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

Goederentrein ontspoord

Goederentrein ontspoord

Bij Borne in Overijssel is een goederentrein ontspoord en dat heeft grote schade aan het spoor veroorzaakt. Tussen Almelo en Hengelo rijden daardoor tot maandag geen treinen.

Highlights

Bij Borne in Overijssel is een goederentrein ontspoord en dat heeft grote schade aan het spoor veroorzaakt. Tussen Almelo en Hengelo rijden daardoor tot maandag geen treinen.

Bij Borne in Overijssel is een goederentrein ontspoord. Daardoor zijn alle spoorwegovergangen in Borne gesloten. Tussen Almelo en Hengelo kunnen voorlopig geen treinen rijden. 

Highlights

Topnieuws
meer stories
Meest gelezen: Nederland
28 november 2013 13:22, in:

Goederentrein ontspoord

Goederenwagon Borne goed onderhouden

De goederenwagon die begin deze maand ontspoorde bij het Twentse Borne en daar miljoenenschade veroorzaakte, was goed onderhouden. Dat zegt de eigenaar van de wagon, Voestalpine Railpro.

Het was al eerder bekend dat de ontsporing bij Borne gebeurde doordat een wielband onder de wagon was gebroken. Hoe de in goede staat verkerende wielband kon knappen, onderzoekt het bedrijf nog. 

Volgens het bedrijf is 1 van de 120 assen onder de trein door de wielbandbreuk naast het spoor gelopen. De locomotief van een goederentrein is echter zo zwaar dat het kleine beetje weerstand dat daardoor ontstond, niet is opgemerkt. Zo kon de trein ruim 4 kilometer doorrijden en grote schade veroorzaken aan het spoor en een perron. 

11 november 2013 06:31, in:

Goederentrein ontspoord

Spoor bij Borne op tijd gerepareerd

De treinen bij Borne kunnen weer rijden. Dat heeft ProRail laten weten. Duizenden kapotte dwarsliggers op de spoorlijn zijn op tijd vervangen.

Afgelopen nacht is de beveiliging uitgebreid getest en waren er geen problemen. "De eerste trein is net langsgekomen", aldus een woordvoerder.

Eerder liet de spoorbeheerder weten dat de reparatie op schema lag, maar dat het een race tegen de klok zou worden. Een ontspoorde goederentrein veroorzaakte woensdag schade aan 4 kilometer spoor. Een team van 50 man werkte dag en nacht aan het herstel van het traject.

10 november 2013 14:13, in:

Goederentrein ontspoord

Herstel spoor Borne op schema

De duizenden dwarsliggers die bij een ontsporing op de spoorlijn bij Borne zijn beschadigd, zijn vervangen. Dat meldt ProRail. De spoorbeheerder verwacht dat de treinen maandagochtend weer kunnen rijden, maar zeker is dat niet.

Vandaag worden kabels en leidingen op het beschadigde spoor vernieuwd. Die moet daarna ook nog uitgebreid getest worden. Tientallen mensen werken aan het herstel.

Volgens een woordvoerder blijft het een race tegen de klok. "We liggen nog steeds op schema." ProRail adviseert reizigers maandag voor vertrek eerst de NS-reisinformatie te raadplegen.

08 november 2013 13:17, in:

Goederentrein ontspoord

Reparatie spoor Borne loopt mogelijk uit

Het wordt 'heel erg spannend' of het beschadigde spoor bij Borne in Twente maandagochtend weer klaar is voor gebruik. Spoorbeheerder ProRail zet alles op alles om dat tijdstip te halen, maar dan mogen er geen tegenslagen meer zijn.

Dat heeft een woordvoerder van ProRail gezegd. Het grootste probleem bij het werk is dat de dwarsliggers op het spoor veel ernstiger beschadigd zijn dan gedacht, zodat er bij het omwisselen geregeld grote brokstukken uit elkaar vallen. Dan moet de robottrein die aan het werk is stoppen en dat veroorzaakt veel tijdverlies.

Spoedklus
Een ontspoorde goederentrein veroorzaakte woensdag schade aan 4 kilometer spoor. Sindsdien ligt het treinverkeer tussen Almelo en Hengelo stil. Uit binnen- en buitenland zijn spoorwerkers en materialen aangevoerd om de schade zo snel mogelijk te herstellen. Gewoonlijk vergt het voorbereiden van zo'n klus ongeveer anderhalf jaar, aldus ProRail.

De robottrein die 6000 kapotte dwarsliggers vervangt begint vrijdagmiddag aan het tracé waarin 6 spoorwegovergangen zitten. Aannemer en spoorbeheerder vrezen dat reparatie van dat gedeelte veel tijd zal vergen, aangezien de trein voor elke overgang moet stoppen, werktuigen op moet hijsen, over de overgang moet rijden en weer gebruiksklaar moet worden.

06 november 2013 21:26, in:

Goederentrein ontspoord

In het donker werken aan een noodweg

Bij de ontspoorde trein in Borne wordt ook in het donker nog met man en macht gewerkt, ziet onze verslaggever Geert Gordijn. Specialisten van de landmacht leggen dwars door een weiland met matten een noodweg aan.

Het weiland is te drassig om er een kraan over te laten rijden, laat een woordvoerder van ProRail weten. De kraan is nodig om de ontspoorde wagon uit het spoor te tillen. Die wordt dan met een dieplader naar een werkplaats gebracht.

De andere wagons worden daarna per spoor afgevoerd. Dat moet dan nog wel eerst gerepareerd worden. Over een lengte van 4 kilometer is het spoor beschadigd geraakt.

06 november 2013 16:11, in:

Goederentrein ontspoord

Schade door ontsporing zeker 1 miljoen euro

Schade door ontsporing zeker 1 miljoen euro

Spoorbeheerder ProRail schat de schade die is veroorzaakt door de ontsporing bij Borne, op minimaal 1 miljoen euro. Over een lengte van 4 kilometer moet een compleet nieuw spoorgedeelte worden aangelegd. De trein heeft ook schade, net als het perron in Borne.

Volgens ProRail moeten er 6000 dwarsliggers, kabels, leidingen en veiligheidsinstallaties worden vervangen. Er wordt dag en nacht doorgewerkt om de klus in 4,5 dag te kunnen klaren. Treinreizigers tussen Hengelo en Almelo moeten tot en met zondag omreizen.

06 november 2013 15:47, in:

Goederentrein ontspoord

Inspectie kijkt ook naar 'probleemwagons'

De Inspectie Leefomgeving en Transport doet onderzoek naar de ontsporing bij Borne. De inspectie kijkt ook naar de rol van de wagons.

Dat type wagon zou al eerder voor problemen hebben gezorgd. Daarom kijkt de inspectie ook naar eerdere incidenten.

06 november 2013 15:44, in:

Goederentrein ontspoord

Kamer bezorgd over ontsporing goederentrein

In de Tweede Kamer is bezorgd gereageerd op de ontspoorde goederentrein bij Borne. De SP wil dat staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur een streep zet door plannen om extra goederentreinen te laten rijden door Oost-Nederland.

SP-Kamerlid Eric Smaling heeft vragen aan de staatssecretaris gesteld. Hij wil dat de ontsporing tot op de bodem wordt uitgezocht. Ook het CDA wil niet dat het wordt afgedaan als 'een ongeval'. 

Gevaarlijke lading
"We moeten goed kijken naar de oorzaken", zegt CDA'er Sander de Rouwe. De burgemeester van Borne is bang dat er bij een volgend ongeluk sprake kan zijn van gevaarlijke lading. "Ik begrijp die zorgen heel goed. Als de kabinetsplannen doorgaan, gaan er nog veel meer treinen door Borne rijden."

Volgens het CDA is dat niet nodig. "We moeten niet door kernen als deze heen rijden als dat ook anders kan. Wij willen inzetten op binnenvaart en de Betuwelijn, die juist met dat doel is aangelegd."

Buizen
Betty de Boer van de VVD pleit er voor om vervoer van gevaarlijke stoffen zoveel mogelijk over water en door buizen te laten lopen. Ze gaat daar bij de begrotingsbehandeling van Infrastructuur en Milieu ook om vragen. Dat kost wel tijd.

"Gevaarlijke stoffen mogen niet dwars door stadskernen", zegt Liesbeth van Tongeren van GroenLinks. "De staatssecretaris moet betere oplossing zoeken voor het treingoederenvervoer."

Volgens D66-Kamerlid geeft het ongeluk aan hoe kwestbaar vervoer van gevaarlijke stoffen dichtbij dorpskernen is. "Laat ook zien dat het belangrijk is te kijken naar onderhoud spoor en de staat van de treinen." Ze vraagt Mansveld om een brief hierover.

06 november 2013 14:18, in:

Goederentrein ontspoord

CDA: Onderzoek wagons na ongeluk Borne

Het CDA wil dat er niet alleen onderzoek wordt gedaan naar de ontsporing van een goederentrein bij Borne, maar ook naar het gebruik van wagons van het type Fccpps van RailPro. "Dit type rijtuig lijkt nogal vaak te ontsporen", aldus Tweede Kamerlid Sander de Rouwe.

"We willen dat staatssecretaris Mansveld de inspectie hierop zet", zegt het Kamerlid.

Volgens De Rouwe lijkt dit misschien een oppervlakkig ongeval, 'maar ik vrees dat dit niet zo is'. Er zouden eerder ongelukken hebben plaatsgevonden met de wagon, zoals in 2005 aan de westzijde van Amsterdam.

06 november 2013 13:47, in:

Goederentrein ontspoord

ProRail piekert over reparatie ontspoorde trein

Spoorbeheerder ProRail heeft nog niet besloten hoe de ontspoorde goederentrein bij Borne gerepareerd moet worden. De trein staat nog op het spoor van Almelo naar Hengelo en omdat er wielen uit de rails zijn gelopen, kan de trein niet wegrijden.

De spoorbeheerder overweegt de trein op te tillen met zwaar materieel, zodat er noodwielen onder de ontspoorde wagon gezet kunnen worden. De trein zou dan naar een dieplader kunnen rijden, die de kapotte trein verder vervoert.

Ook bestudeert de spoorbeheerder de mogelijkheid om de enorme schade die over 4 kilometer spoor is ontstaan te laten repareren door een zogenoemde robottrein, die op afstand bestuurd kan worden.

Mensen die schade hebben geleden door grind dat door de ontsporing rondspatte, kunnen dat melden bij ProRail.

06 november 2013 12:40, in:

Goederentrein ontspoord

Tot zondag geen treinverkeer Hengelo-Almelo

De ontsporing van een goederentrein bij het Overijsselse Borne heeft zoveel schade veroorzaakt, dat er op het traject Almelo - Hengelo tot en met zondag geen treinen zullen rijden.

Over een lengte van 5 kilometer is schade geconstateerd aan sporen en dwarsliggers (betonnen bielzen). Het herstel gaat volgens spoorbeheerder ProRail lang duren omdat alle 6000 dwarsliggers moeten worden vervangen.

Passagiers op het traject worden de komende dagen vervoerd met bussen, meldt de NS.

Niet de hele goederentrein is ontspoord. Twee wielen van een van de wagons zijn naast het spoor terecht gekomen. De trein had een lading zand en grind aan boord.

 

06 november 2013 10:54, in:

Goederentrein ontspoord

Burgemeester Borne geschrokken van ontsporing

Burgemeester Rob Welten van Borne, politieke partijen en actiegroepen als Regionaal Overleg Noordelijke Aftakking Betuwelijn en No Rail in Hengelo zijn geschrokken van de ontsporing van een goederentrein in Borne.

Overheden, politiek en actiegroepen voeren al jaren actie tegen de kabinetsplannen om goederentreinen naar Oost-Europa vanaf de Betuwelijn bij Arnhem via bestaand spoor naar Duitsland te laten rijden. Die treinen rijden dan dwars door gemeenten naar Enschede. De tegenstanders vinden dat onverantwoord gevaarlijk en vrezen te veel geluidshinder.

06 november 2013 09:34, in:

Goederentrein ontspoord

Herstel spoor duurt hele dag

ProRail heeft naar verwachting de rest van de dag nodig om de ontspoorde goederentrein weg te halen en het spoor te herstellen. Dat meldt een woordvoerder aan RTL Nieuws.

ProRail verwacht dat er over enkele kilometers schade is aan het spoor. De NS zet op het traject bussen in. Volgens een woordvoerder duurt het tot 10 uur voordat de bussen volledig kunnen worden ingezet.
06 november 2013 09:04, in:

Goederentrein ontspoord

Verkeersregelaars bewaken overgangen Borne

Verkeersregelaars gaan de spoorwegovergangen in Borne bewaken. Zij moeten voorkomen dat mensen de overgangen toch gaan gebruiken. Ze zijn gesloten zodat reparatiewagons bij de ontspoorde trein kunnen komen.

De goederentrein ontspoorde ter hoogte van de Oonksweg in landelijk gebied. Het lijkt erop dat de achterste wagon van de met zand of grind geladen goederentrein uit de rails is gelopen.

06 november 2013 08:44, in:

Goederentrein ontspoord

Goederentrein ontspoord bij Borne

Bij Borne in Overijssel is een goederentrein ontspoord. De oorzaak is nog niet bekend.

Dat heeft de NS gemeld. Wel is bekend dat er geen gewonden zijn gevallen en dat de trein geen gevaarlijke stoffen aan boord had.

Door het ongeluk zijn alle spoorwegovergangen in Borne gesloten, meldt de gemeente. Tussen Almelo en Hengelo kunnen voorlopig geen treinen rijden. De NS zet bussen in.