We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

01 januari 2014 15:00

Goede voornemens: 80 procent denkt dat in 2014 álles beter wordt

Drukte in de sportschool, stoppen met roken en minder stress: bij het nieuwe jaar horen goede voornemens. 81 procent van alle Nederlanders maakt goede voornemens. Daarvan denkt 80 procent dat deze ook echt gaan slagen en dat in 2014 álles beter wordt.

Dat blijkt uit onderzoek van de ING. 28 procent van de mensen is zelfs heel erg overtuigd dat de goede voornemens gaan lukken. De top 5 van goede voornemens is dit jaar ongewijzigd. 

Ook denkt 53 procent dat de goede voornemens ook een gunstig effect zullen hebben op de portemonee, bijvoorbeeld na het stoppen met roken of door minder te eten. Opvallend, zegt Arjen Boukema van ING. "Het 'uitgespaarde' geld wordt vaak weer aan andere zaken uitgegeven."

Wishful thinking
"Dit is een typisch geval van wishful thinking", zegt Bas Smallenbroek, die het boek 'Goede voornemens in uitvoering' schreef. "Blue monday is er ook niet voor niets in januari, als mensen erachter komen dat ze gefaald hebben in hun voornemen." 

Volgens Smallenbroek zijn het niet voorbereiden van goede voornemens of onwetendheid de grootste valkuilen. "Mensen denken alleen nog maar 'wat wil ik gaan doen?' in plaats van 'waarom doe ik dit eigenlijk'?", zegt Smallenbroek. "Terwijl die laatste vraag juist belangrijk is."

De top 5 goede voornemers voor 2014:

1. Afvallen
2. Minder druk maken
3. Meer sporten en bewegen
4. Zuiniger leven
5. Beter voor mezelf opkomen

Topnieuws