Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

Gevaarlijke blusdekens

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) luidt de noodklok: blusdekens zijn onveilig. Uit onderzoek van de NVWA blijkt dat de dekens vaak zelf in brand vliegen in plaats van dat ze branden helpen blussen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) luidt de noodklok: blusdekens zijn onveilig. Uit onderzoek van de NVWA blijkt dat de dekens vaak zelf in brand vliegen in plaats van dat ze branden helpen blussen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) luidt de noodklok: blusdekens zijn onveilig. Uit onderzoek van de NVWA blijkt dat de dekens vaak zelf in brand vliegen in plaats van dat ze branden helpen blussen. 

Topnieuws
meer stories
Meest gelezen: Nederland
23 december 2013 14:40, in:

Gevaarlijke blusdekens

Vlam in de pan? Dit moet je wél doen

Van plan om volgende week weer oliebollen en appelbeignets te bakken? Let dan goed op. Bij olie- en vetbranden werken veel blusdekens niet. Dit moet je wél doen als je vlam in de pan hebt.

De brandweer, de Brandwonden Stichting en het Instituut Fysieke Veiligheid adviseren om bij brand in de pan de volgende stappen te volgen:

 • bedek je handen, indien mogelijk. Bijvoorbeeld door ovenhandschoenen aan te trekken;
 • dek de pan af met een passend deksel (begin daarmee aan jouw kant van de pan, je wilt niet dat je met de deksel de vlammen naar je toe duwt);
 • zet de warmtebron (bijvoorbeeld het fornuis of de frituurpan) uit;
 • zet de afzuigkap uit;
 • laat de pan (met deksel erop) staan totdat hij is afgekoeld. Dat betekent dat hij minstens een uur zo moet blijven staan;

Als de brand groter is dan de pan, dan is het advies om huisgenoten te waarschuwen en naar buiten te gaan. Eenmaal buiten moet dan - uiteraard - 112 gebeld worden.

Wat je vooral niet moet doen:

 • brandende olie of brandend vet proberen te blussen met water. Heet water en vet veroorzaken samen een explosie;
 • een brandende pan vastpakken. Door de hitte kan je kleding in brand vliegen;
 • de pan verplaatsen. Daarbij ontstaat het risico dat je brandende olie morst, en daardoor wordt de brand groter;
 • met de pan gaan lopen. Als je hete vloeistoffen morst, dan is het risico op brandwonden groot.
23 december 2013 12:03, in:

Gevaarlijke blusdekens

Branche: Deze blusdekens zijn veilig

Onderdeel van onze berichtgeving vanochtend is een lijst met veilige blusdekens. Voor de duidelijkheid melden wij dat deze lijst afkomstig is van de branchevereniging Vebon.

De blusdekens in deze lijst zijn volgens de Vebon veilig. De fabrikanten en importeurs hebben daarvoor testrapporten en certificaten ingediend na een oproep van de brancheorganisatie. Die organisatie behartigt de belangen van de fabrikanten.

Vebon heeft de informatie niet van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gekregen; die mag details over de geteste producten niet openbaar maken. Het is niet bekend of de blusdekens die volgens de brancheorganisatie veilig zijn, ook volgens de NVWA veilig zijn. 

23 december 2013 10:49, in:

Gevaarlijke blusdekens

'Gevaarlijke dekens uit de schappen'

'Gevaarlijke dekens uit de schappen'

Onveilige blusdekens worden niet verboden. De fabrikanten moeten zelf besluiten de brandbare dekens uit de handel te nemen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft daar geen bevoegdheid voor.

Bedrijven kunnen de dekens zelf laten testen, bijvoorbeeld door een keuringsinstantie als KEMA. Dan krijgen ze een keurmerk. "Dat betekent niet dat de tests goed zijn. Ze kunnen dan onveilig zijn als je ze gebruikt voor olie- en vetbranden, maar kunnen wel gebruikt worden om om iemand heen te slaan die in brand staat", zegt een woordvoerder van de NVWA. 

Uit de schappen
De woordvoerder van de NVWA stelt de fabrikanten en importeurs op de hoogte van de uitkomsten van hun onderzoek. "Op deze manier hopen we dat de leveranciers zelf hun verantwoordelijkheid nemen", zegt zij. "Je kunt ervan uitgaan dat de ondeugdelijke dekens uiteindelijk de schappen uit moeten. We hebben de indruk dat de brancheorganisatie er bovenop zit."

De NVWA kan geen producten uit de handel nemen. "Wij hebben daar de bevoegdheid niet voor. Maar wij kunnen dat afdwingen als dit wordt geweigerd."

23 december 2013 05:01, in:

Gevaarlijke blusdekens

'Zo'n blusdeken moet het gewoon doen'

Brancheorganisatie Vebon vindt het zorgwekkend dat er blusdekens zijn die niet blussen en onveilig zijn. "Zo’n blusdeken moet het gewoon doen."

De Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit kan vanwege de wet niet zeggen om welke merken en leveranciers het gaat. "Dat maak het voor ons heel moeilijk om er iets aan te doen", zegt een woordvoerder van Vebon.

De brancheorganisatie gaat via een wob-verzoek alsnog proberen te achterhalen om welke dekens het gaat. Vebon heeft een overzicht gemaakt van dekens die volgens hen wel veilig zijn. De lijst is gemaakt op basis van leveranciers die certificaten en testrapporten hebben aangeleverd na een oproep van de brancheorganisatie. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is zo'n test geen garantie voor veiligheid.

Deze dekens zijn volgens brancheorganisatie Vebon veilig:

 • Ajax Blusdeken 1m x 1m
 • First Alert Blusdeken 1m x 1m FB100BXN
 • Fito Profi-line Blusdeken 1,2m x 1,8m
 • Fito Profi-line Blusdeken 1m x 1m
 • Fixxeo Blusdeken 1,1m x1,3m
 • TSA Blusdeken 1,2m x 1,2m
 • TSA Blusdeken 1,8m x 1,2m
 • TSA Blusdeken 1,8m x 1,8m
 • TSA Blusdeken 1m x 1m

 

 

23 december 2013 05:00, in:

Gevaarlijke blusdekens

NVWA: Blusdekens blussen niet

Blusdekens blussen niet en zijn onveilig. Sterker nog, ze vliegen zelf in brand of veroorzaken zoveel rook dat het ongezond kan zijn.

Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. In september meldde de Nederlandse Brandwonden Stichting al dat bepaalde blusdekens olie- en vetbranden niet zouden blussen. Dat was reden voor de NVWA om blusdekens te onderzoeken.

In brand
Twaalf dekens zijn onderzocht op 3 punten: constructie, opschriften en bluseigenschappen. Wat blijkt? Vijf van de twaalf dekens scoren een onvoldoende op het laatstgenoemde punt. Een van de dekens vliegt zelfs binnen 37 seconden in brand, een andere binnen 47 seconden.

Zeven blusdekens scoorden onvoldoende op constructie en de opschriften van acht van de twaalf dekens zijn onvolledig, zo blijkt uit het onderzoek. 

Welke dekens nou precies onveilig zijn, is niet bekendgemaakt. Benieuwd welke blusdekens in ieder geval wél veilig zijn? Klik dan hier.