Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

20 januari 2015 00:01, in:

Rechtszaak Van Rey

'Geruïneerde' Van Rey de cel in?

Is oud-wethouder en Eerste Kamerlid Jos van Rey een crimineel die zijn ambt heeft misbruikt voor persoonlijk gewin? Of is hij, zoals hij zelf zegt, slachtoffer van een hetze van het OM? Vandaag komt de zaak voor de rechter. Verslaggever Geert Gordijn beschrijft waar de zaak om draait.

Voor de rechtbank in Rotterdam wordt vandaag een eerste stap gezet richting het antwoord op de vragen die Roermond en de rest van Nederland al meer dan twee jaar bezighouden. De komende drie dagen zijn gereserveerd voor regiezittingen en twee andere verdachten, projectontwikkelaar Piet van Pol en Tilman Schreurs, ook oud-wethouder in Roermond.

ZIE OOK: Tijdlijn: hoe Jos van Rey in de beklaagdenbank belandde

Grote vis voor justitie is Van Rey. Op 19 oktober 2012 deed de politie een inval in de villa van de voormalig VVD-wethouder in Roermond. Vanaf dat moment weet heel Nederland dat hij verdacht wordt van grootschalige corruptie. Belangrijkste verwijt is dat Van Rey zijn vriend Van Pol zou hebben bevoordeeld en vertrouwelijke gemeente-informatie zou hebben verstrekt, die de projectontwikkelaar gebruikte om voor honderden miljoenen euro's aan bouwprojecten binnen te slepen.

Voor die gunsten zou Van Rey voor bijna een ton aan giften hebben ontvangen van Van Pol, onder meer 'uitbetaald' in reisjes naar diens vakantievilla in Saint-Tropez en naar internationale vastgoedbeurzen. Ook oud-wethouder Schreurs wordt ervan verdacht dat hij giften aannam van Van Pol.


Maar de lijst verdenkingen tegen Van Rey is langer. Toen mede-VVD'er Ricardo Offermans in 2012 solliciteerde naar de post van burgemeester van Roermond, zou wethouder Van Rey hem informatie hebben toegespeeld over vragen die tijdens het sollicitatiegesprek gesteld konden worden. Ook wordt Van Rey verdacht van het ronselen van 34 volmachtsstemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen en het witwassen van 175.000 euro.

Van Rey zelf zegt dat de rechtszaak zal aantonen dat hij onschuldig is. "Ik ben niet corrupt", zei hij op 6 oktober vorig jaar in het tv-programma Pauw. Maar inmiddels is zijn leven wel 'geruïneerd, kapot, en dat is hun doel'. Met 'hun' bedoelt Van Rey het Openbaar Ministerie, dat er volgens hem alleen op uit is om een prominent VVD-politicus onderuit te halen. Van Rey hekelt het machtsvertoon waarmee de recherche in oktober 2012 bij hem binnenviel, volgens de oud-wethouder met 18 man sterk. Ook zegt hij dat hij door de media al is veroordeeld.

'Nog altijd populair'
In zijn geboortestad Roermond is de oud-wethouder nog altijd populair. In maart 2014 werd hij met voorkeursstemmen in de gemeenteraad gekozen. Wel voor een nieuwe partij, de Liberale Volkspartij Roermond. Die moest worden opgericht omdat het landelijk bestuur van de VVD hem niet op de kandidatenlijst wilde hebben. Veel Roermonders prijzen Van Rey omdat hij de stad economisch op de kaart gezet zou hebben.

De corruptiezaak tegen Van Rey is één van de grootste in de Nederlandse geschiedenis. Grote vraag is of het OM alle beschuldigingen aan zijn adres ook hard kan maken. En of het lukt een verband aan te tonen tussen de vermeende illegale giften die Van Rey ontving en de opdrachten die zijn vriend projectontwikkelaar Piet van Pol daarvoor terug zou hebben gekregen. Die vraag zal deze week nog niet worden beantwoord. De zitting die vanochtend om half tien begint is een regiezitting. Justitie en Van Rey krijgen de kans om bezwaren te maken tegen hoe de zaak nu is opgebouwd en om verzoeken te doen voor extra onderzoek en het horen van nieuwe getuigen.

Onderzoek niet klaar
De rechters moeten zich over die vragen buigen en pas als dat allemaal is afgehandeld kan een datum worden geprikt voor de inhoudelijke behandeling, waarop het OM ook de strafeis bekendmaakt. Maar de kans bestaat dat het onderzoek, dat al 27 maanden loopt, nog wel even door zal gaan. Van Rey's advocaat Gitte Stevens laat aan RTL Nieuws weten dat ze in de regiezitting zeker gaat vragen om aanvullend onderzoek en het horen van getuigen die tot nu toe nog niet in de zaak gehoord zijn.