We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

05 november 2012 19:18

Gemeenten spekken kas met parkeergeld

ANP - Betaald parkeren

Van alle inkomsten van gemeenten in Nederland is de opbrengst uit parkeergeld de afgelopen vijf jaar relatief het hardst gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Gemiddeld steeg het inkomen van gemeenten met 20,3 procent. De parkeerbelasting ging daar flink overheen met een stijging van 38 procent. In 2007 bracht de belasting namelijk nog 445 miljoen in het laatje van de gemeenten, nu is dat 614 miljoen euro.

Ozb belangrijkste inkomstenbron

Parkeerbelastingen zijn niet de belangrijkste inkomensbron, dat is de onroerendezaakbelasting (ozb). Die steeg iets meer dan gemiddeld en brengt 3,2 miljard op. De rioolrechten, die eveneens meer dan gemiddeld stegen, brengen nog eens 1,4 miljard op.

Parkeren in Nederland is relatief duur. Amsterdam hoort bij de duurste steden ter wereld, qua parkeergeld. Maar ook in andere grote steden is het prijzig.

Topnieuws