We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

22 april 2013 07:47

Gebeurtenissen Leiden van minuut tot minuut

ANP - Politiebewaking bij het ROC in Leiden

In Leiden zijn vandaag alle scholen voor het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs gesloten na een dreiging met een schietpartij. De politie heeft een verdachte aangehouden. De hele dag volgden wij via dit liveblog de gebeurtenissen in Leiden. Het liveblog is nu gesloten.

OPROEP

Ken jij de verdachte die is opgepakt vanwege de dreiging? Stuur een mailtje naar [email protected].

15:31 uur

De aangehouden verdachte wordt op dit moment gehoord. Er is nog niets te zeggen over een eventuele betrokkenheid en of leeftijd. Politie en OM benadrukken dat het gaat om één verdachte die is aangehouden.

15:25 uur

De burgemeester, het Openbaar Ministerie en de politie hebben besloten om politiemaatregelen rond scholen aan te passen. "Inmiddels is zeker dat alle scholen en leerlingen zijn bereikt en dat daarom nu kan worden gekozen voor een andere vorm van politieaanwezigheid rond of nabij de scholen." Dat staat te lezen op de website van de gemeente Leiden.

14:10 uur

"Dreigementen op internetforum 4chan moeten altijd serieus worden genomen", zegt Johan Pouwelse, docent computerwetenschappen aan de TU Delft. Hij noemt het een soort krakersbolwerk op internet. "Regels gelden er alleen op papier. In de praktijk kunnen alle gebruikers zonder al te veel belemmeringen hun gang gaan. 4chan is een onberekenbare machtsfactor die moeilijk te beteugelen valt." De site wordt dagelijks door 7 miljoen gebruikers bezocht.

13:56 uur

Ondanks de arrestatie van een verdachte, blijft de politie alert. Er wordt nog steeds gepost bij scholen.

13:30 uur

Ook in het buitenland is het dreigement in het nieuws. Zo meldt de BBC het nieuws dat scholen in Leiden dicht zijn en dat een ex-leerling van de British school is opgepakt.

13:06 uur

De bedreiger van een school in Leiden plaatste zijn boodschap anoniem op 4chan.org. Anoniem het internet opgaan is niet moeilijk. Lees er hier meer over: Anoniem het internet op gaan is vrij makkelijk.

12:54 uur

De politie in Leiden twittert dat het bericht van De Telegraaf dat er een vuurwapen is gevonden in een school in Leiderdorp niet klopt.

12:49 uur

The British School zegt verder dat de politie hen heeft verzekerd dat er nooit een dreiging richting de school is geweest. De school was daarom vandaag open en de lessen gaan gewoon door.

12:46 uur

In een persverklaring bevestigt The British School in Voorschoten dat de politie een oud-leerling heeft opgepakt in verband met de dreiging van een schietpartij in Leiden. "Deze leerling is in oktober permanent van school gestuurd na incidenten met betrekking tot zijn gedrag. Hij is sindsdien niet meer op school geweest."

12:33 uur

De politie in Leiden bevestigt tegen RTL Nieuws de arrestatie van een verdachte, maar wil verder niets over de verdachte kwijt. Wel zegt de politie dat ze worden 'platgebeld door de hele wereld' om informatie over de zaak.

12:29 uur

Omroep West meldt dat The British School in Voorschoten de verdachte leerling in oktober 2011 heeft geschorst 'vanwege ontoelaatbaar gedrag'. Meer details wil de school niet kwijt.

12:25 uur

Volgens De Telegraaf is op een van de twee scholen in Leiderdorp die vandaag ook zijn gesloten, een vuurwapen gevonden. Dat zou de schoolleiding tegen de krant hebben bevestigd. In Leiderdorp waren het Visser 't Hooft Lyceum en het ROC gesloten in verband met de dreiging van een schietpartij in Leiden. Het is niet duidelijk op welke school het vuurwapen is gevonden. Update: Volgens de politie in Leiden klopt dit bericht van De Telegraaf niet

12:20 uur:

Online dreigementen zijn even strafbaar als dreigbrieven, zegt ICT-jurist Arnoud Engelfriet. Afhankelijk van hoe gericht en realistisch de dreigementen zijn, kunnen mensen maximaal 9 maanden celstraf krijgen.

12:17 uur

De politie wil in verband met het onderzoek geen details kwijt over de aanhouding, omdat de rol van de persoon nog niet duidelijk is. "Het kan ook zijn dat hij het gewoon niet is", zegt een woordvoerster tegen persbureau ANP.

12:15 uur

Volgens The British School zat de verdachte tot oktober 2011 op de 'senior school' in Voorschoten, meldt de NOS.

12:08 uur

De politie heeft een verdachte aangehouden in verband met de dreiging van een schietpartij op een Leidse school. Dat heeft de politie bevestigd tegen RTL Nieuws.

12:01 uur

John van der Tol van Omroep West zegt dat de verdachte een oud-leerling van The British School in Voorschoten is.

11:54 uur

De gemeente Leiden zegt tegen RTL Nieuws dat het bericht van De Telegraaf niet bevestigd kan worden. De gemeente doet de woordvoering in de zaak.

11:50 uur

Volgens De Telegraaf heeft de politie een verdachte opgepakt. Het zou gaan om een oud-leerling van The British School in Wassenaar. Volgens De Telegraaf kan de politie het bericht nog niet bevestigen.

11:43 uur

Een tweet van @luuksteen over Leiden werd vaak geretweet: "'Ik ga nu naar Leiden en een leraar doodschieten". Hij heeft de tweet verwijderd en zegt nu dat het een grap van zijn zus was: het was allemaal een grapje, sorry jongens. RT dit zo snel mogelijk allemaal !!!!

11:21 uur

Naast het Rijnlands College in Oegstgeest zijn in Leiderdorp ook het Visser 't Hooft Lyceum en het ROC gesloten in verband met de dreiging van een schietpartij in Leiden. In Leiden zijn daarom alle middelbare scholen dicht.

11:12 uur

11:06 uur:

Volgens RTL-verslaggever Pepijn Crone neemt justitie de dreiging zo serieus omdat het bericht op 4chan zo gedetailleerd is. "Zo verwijst hij naar het wapen hij zou gebruiken, een briefje met zijn motief en een vriend die het briefje op 4chan zou plaatsen als de autoriteiten het niet openbaar zouden maken. Door dit soort details slaat justitie er op aan."

10:56 uur:

10:47 uur

10:45 uur

"Veiligheid gaat voor alles," vindt vakbond CNV Onderwijs. "Complimenten aan de politie en scholen dat ze veiligheid vooropgesteld hebben. Je wil echt niet het risico lopen dat er gewonden of doden vallen."

10:21 uur

Volgens PROOLeiden zijn op sommige basisscholen tot 75 procent van het aantal kinderen afwezig. "Vooral op scholen die dicht in de buurt van middelbare scholen staan, zijn meer kinderen afwezig", zegt Marton de Pinth van PROOLeiden tegen RTL Nieuws. Volgens De Pinth wordt er niet opgetreden tegen ouders die hun kinderen thuis houden. PROOLeiden beheert in Leiden 15 basisscholen.

10:15 uur

Kinderen in de peuterspeelzalen in Leiden mogen niet buiten spelen, meldt de Stichting Peuterspeelzalen Leiden. "De peuterspeelzalen zijn waakzaam. De ingangen zullen gesloten zijn. Deze maatregelen zijn van kracht tot de gemeente en politie aangeven dat de situatie is opgelost."

10:06 uur

Volgens de gemeente Oegstgeest heeft het Rijnlands Lyceum 'op eigen initiatief besloten om de schooldeuren vandaag gesloten te houden'.

09:58 uur:

"Elke gek die een dreigement het internet op gooit, kan de halve samenleving platleggen," zegt Ton Duif, voorzitter van schoolleidersvereniging AVS.

09:55 uur:

Het Rijnlands Lyceum in Oegstgeest is ook gesloten in verband met de dreiging voor scholen in buurgemeente Leiden. Dat meldt Omroep West.

09:44 uur:

RTL Nieuws sprak ook met de katholieke basisschool Pacelli in Leiden. Daar is de helft van de 140 leerlingen niet komen opdagen. De school heeft ook veiligheidsmaatregelen genomen: alle deuren en hekken zijn dicht, op de hoofdingang na. De conciërge en de directeur bepalen bij de deur wie naar binnen mag.

09:35 uur:

RTL Nieuws heeft net gesproken met de Lorentzschool in Leiden, een basisschool. De dreiging is niet gericht op lagere scholen, maar volgens de school zijn 100 kinderen absent.

09:34 uur

Maijer sprak ook met agenten: zij vertelden dat het politiekorps in Leiden vandaag eigenlijk een teambuilding-dag had.

09:29 uur

RTL Nieuws-verslaggever Marcel Maijer is bij het Driestar College in Leiden. De media hebben hun werk goed gedaan, vertelt hij: van de 450 leerlingen kwam er vanochtend ééntje opdagen.

09:12 uur

Op Twitter zeggen veel ouders dat ze uit voorzorg hun kinderen ook niet naar de lagere school in Leiden brengen. Volgens de burgemeester is de dreiging niet op basisscholen gericht.

09:02 uur

Op 4chan.org werd in 2009 ook gedreigd met een schietpartij op een Nederlandse school. De politie wist toen te achterhalen dat het dreigement kwam van een 18-jarige man uit Rijsbergen. Hij zei na zijn arrestatie dat het ging om een grap.

08:50 uur:

Directeur Truus de Haan van het Visser 't Hooft Lyceum zegt tegen Omroep West dat haar leerlingen morgen gewoon weer naar school gaan: "Nee, dit is echt alleen vandaag." Ze wijst er verder op dat haar school herexamens heeft.

09:28 uur

RTL Nieuws-verslaggever Marcel Maijer is in Leiden bij het Driestar College. De media hebben hun werk goed gedaan, aldus Maijer: De school heeft 450 leerlingen, er kwam vanochtend eentje opdagen.

08:42 uur:

Lees hier de tekst van het dreigement waardoor bijna 20 scholen in Leiden vandaag op slot zijn gegaan.

08:28 uur

Tweet van een moeder: Met een zwaar gevoel breng ik toch mijn kleuter naar school #Leiden pffffffff

08:19 uur

Sherell tweet: "Ik durf niet naar school hoor. Ik ben bang dat die moordenaar nu naar Leidscheveen komt in plaats van Leiden omg".

08:15 uur

Lenferink sluit niet uit dat er sprake is van een 'overreactie'. "Maar gezien de aard van de bedreiging wilde niemand risico nemen", zegt hij over het besluit om alle middelbare scholen te sluiten.

08:13 uur

Volgens Lenferink worden er geen maatregelen genomen op de basisscholen en de Universiteit van Leiden. Volgens de burgemeester is de dreiging niet op die instellingen gericht.

08:12 uur

Door de dreiging zijn in Leiden zo'n 20 middelbare scholen gesloten, zegt burgemeester Henri Lenferink. Het besluit is genomen door de schoolleiders na overleg met de politie en het Openbaar Ministerie.

08:08 uur

Schietpartijen en geweldsincidenten met dodelijke afloop komen op scholen in Nederland niet vaak voor. Sinds 1999 waren er zeven geweldsincidenten op scholen. Daarbij vielen zes doden.

08:05 uur

Verslaggever Pepijn Crone zegt net in het RTL Nieuws dat de Amerikaanse federale politie FBI ook betrokken is bij het onderzoek. Dat is omdat de dreiging op de Amerikaanse site 4chan is geplaatst.

08:00 uur

VVD wethouder Herbert Zilverentant van Leiderdorp tweet: "Bizar, middelbare scholen in Leiden dicht vanwege schietdreiging. Daniël zit met dubbel gevoel op bank. Blij om vrij? Of bang om dreiging?"

07:53 uur:

Deze tekst komt heel vaak terug in tweets: "Jaloers op de kinderen in Leiden, zij hoeven niet naar school"

07:50 uur:

Bij alle scholen in Leiden staan gewapende agenten, compleet met kogelwerende vesten.

07:45 uur

Hoe lang scholen dichtblijven is nog niet duidelijk, zegt RTL Nieuws-verslaggever Pepijn Crone. Mogelijk zijn ze opnieuw dicht, dat wordt later vandaag bekeken.

07:39

We openen een liveblog over de dreiging van een schietpartij op een school in Leiden. De schietpartij is op het internetforum 4chan aangekondigd. De politie houdt serieus rekening met een schietpartij maar weet niet waar en wanneer. Daarom zijn alle scholen voor het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs gesloten.

'Morgen schiet ik mijn docent neer' Scholen Leiden mogelijk langer dicht na dreiging

Topnieuws