We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

16 juni 2013 18:32

Fraude met DigiD kinderlijk eenvoudig

Fraude met DigiD kinderlijk eenvoudig

Groningse studenten de dupe geworden van kinderlijk eenvoudig fraude met hun DigiD.

Groningse studenten de dupe geworden van kinderlijk eenvoudig fraude met hun DigiD.

In een Groningse studentenflat met zo'n 350 bewoners zijn nieuwe DigiD-inloggegevens aangevraagd en vervolgens bij een groot aantal van hen uit de brievenbus gestolen. 

Rekeningnummers veranderd
Criminelen achterhaalden de burgerservicenummers en de geboortedata van de studenten en vroegen daarmee een nieuwe DigiD aan. De activatiecodes werden naar de studentenflat gestuurd. 

Het enige dat de criminelen nu nog hoefden te doen, was de enveloppen uit de brievenbussen te halen. Met de codes konden ze de identiteit van de studenten overnemen. Daarmee veranderden ze rekeningnummers en vroegen ze huurtoeslagen aan. Zeker 23 studenten zijn de dupe van de identiteitsfraude. 

Onder andere GroenLinks en D66 zijn geschokt, dat de fraude met DigiD zo simpel is. De partijen vinden dat de veiligheid van het systeem snel moet verbeteren. Een simpele oplossing zou zijn de activatiecodes alleen per aangetekende post te versturen of die te laten ophalen bij het gemeenteloket. De partijen stellen morgen Kamervragen over de veiligheid van het systeem. 

Topnieuws