We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

03 juni 2013 06:55

'Examen Nederlands een wassen neus'

'Examen Nederlands een wassen neus'

Het examen Nederlands is een trucje en heeft niets te maken met taalvaardigheid of cultuur. Dat schrijven 20 hoogleraren van alle Nederlandse universiteiten in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens de hoogleraren moet het vak gaan over lees- en schrijfvaardigheid en cultuur. In plaats daarvan is het examen volgens de hoogleraren een 'kunstje examen doen'.

Wat de geleerden betreft toetst het examen Nederlands voor vwo, havo en vmbo geen zinvolle kennis. Een ingrijpende herziening van de examens en ook van de manier waarop het schoolvak wordt gegeven, zou hard nodig zijn.

Grote ergernis en verbijstering

Initiatiefnemer van de brief, Marc van Oostendorp, van de universiteit Leiden, hekelt de, in zijn ogen, talloze onduidelijke meerkeuzevragen. Meer dan verbijsterend vindt hij bovendien dat bij de open vragen expliciet vermeld staat dat er niet beoordeeld mag worden op spellings- en grammaticafouten.

De hoogleraren hebben samen met de beroepsvereniging voor leraren, Levende Talen, een petitie opgesteld die online ondertekend kan worden. Ook hebben ze een kritische bespreking van de examens gepubliceerd.

Topnieuws