Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

10 november 2014 12:47

Eenderde ADHD-kinderen neemt geen Ritalin

Eenderde ADHD-kinderen neemt geen Ritalin

Huisartsen zien de laatste jaren meer kinderen met ADHD en verhoudingsgewijs blijft het aantal medicijnen dat ze voorschrijven gelijk.

Onderzoek van het Nivel en het Nederlands Huisartsen Genootschap toont aan dat het percentage kinderen dat Ritalin of een ander geneesmiddel slikt al jaren gelijk is. Het is al jaren zo dat tweederde van de kinderen met hyperactiviteit en eenderde van de kinderen met concentratiestoornissen medicijnen slikt.

In vier jaar tijd verdubbeling
In 2008 kreeg 1,3 procent van de kinderen de diagnose ADHD. In 2012 was dat gestegen naar 3,2 procent. ADHD komt vaker voor, of huisartsen stellen de diagnose vaker, verklaart het Nivel. Bij meisjes wordt minder vaak ADHD geconstateerd dan bij jongens, maar het percentage meisjes met de aandoening is wel toegenomen.

Vorige week is een nieuwe ADHD-richtlijn voor huisartsen ingegaan. Die adviseert om pas medicijnen voor te schrijven aan kinderen met ADHD als andere behandelingen niet werken. Verder zouden alle kinderen met ADHD twee keer per jaar gecontroleerd moeten worden. Dat gebeurt nog niet in alle gevallen.

Topnieuws