Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

24 september 2015 13:41

Eén op zeven Nederlanders spreekt geen andere taal

Eén op zeven Nederlanders spreekt geen andere taal

'I beg your pardon. Excusez-moi. Entschuldigung'. Bijna 14 procent van de Nederlanders heeft een woordenboek nodig als zij over de grens het woord willen nemen. Zij kunnen zich namelijk louter in de eigen taal uiten.

Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Met 14 procent doen de Nederlanders het overigens nog lang niet zo slecht in vergelijking met andere landen in Europa. Turkije spant de kroon. Als je daar bent en geen Turks spreekt, is de kans groot dat je een gesprek met handen en voeten moet voeren. Maar liefst 82 procent van de inwoners van Turkije spreekt namelijk geen andere taal dan het Turks.

Taaltalenten
In Luxemburg wonen de grootste taaltalenten van Europa. Bijna driekwart van de inwoners spreekt drie of meer talen. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat het land drie officiële voertalen kent. Naast Luxemburgs zijn dat Frans en Duits. 

Bijna een kwart van de Nederlanders spreekt overigens drie of meer talen over de grens. Op de Europese ranglijst staat Nederland daarmee op de negende plaats.

In het overzicht van Eurostat ontbreken gegevens over Roemenië, Kroatië en het Verenigd Koninkrijk. In dat laatste land is overigens al wel eens de noodklok geluid over het gebrek aan kennis van andere talen dan het Engels.

Topnieuws