We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

22 mei 2013 10:49

Dijsselbloem spreekt beste Engels van BN'ers

ANP

In maart wist hij niet wat 'template' betekende, maar vandaag is hij gekozen tot de BN'er met de beste beheersing van het Engels. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën krijgt dit jaar de Duidelijketaalprijs. Dat heeft het Taalcentrum van de Vrije Universiteit bekendgemaakt.

De Duidelijketaalprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan iemand die zich onderscheidt door zijn of haar beheersing van het Nederlands. Elk jaar heeft een thema.

Omdat de prijs dit jaar vijf jaar bestaat, heeft het Taalcentrum besloten het anders te doen. Dit jaar is bekeken hoe het gesteld is met het Engels van BN'ers die ons land in het buitenland vertegenwoordigen.

Beter dan Rutte of Doutzen

Advocaat Wim Anker, de winnaar van vorig jaar, reikte de prijs uit aan Dijsselbloem. Dijsselbloem versloeg onder meer premier Rutte, dj Armin van Buuren, wetenschapper Robbert Dijkgraaf, Eurocommissaris Neelie Kroes, topmodel Doutzen Kroes en advocaat Rem Koolhaas.

Taalkundigen van de opleiding Engels beoordeelden de BN'ers op helderheid, uitspraak, woordenschat, zinsconstructie en grammaticale kennis.

"Ik weet niet wat template betekent"

Zijn goede beheersing van het Engels heeft de minister niet van een vreemde: Zijn vader was leraar Engels. Het Taalcentrum noemt Dijsselbloem een 'near native': zijn uitspraak is nauwelijks van een echte Brit te onderscheiden.

De prijs voor Dijsselbloem is op zijn minst opmerkelijk. Afgelopen maart leverde een interview met het Britse persbureau Reuters hem een storm van kritiek op. Volgens Reuters zei Dijsselbloem dat de redding van Cyprus een blauwdruk ('template') is voor toekomstige gevallen.

Een dag later zat Dijsselbloem bij RTL Nieuws-verslaggever Frits Wester. De minister betoogde dat hij niet weet wat het woord 'template', Engels voor 'blauwdruk', betekent. Frits Wester suggereerde daarop een cursus bij de nonnen om de kennis van het Engels nog wat op te krikken. "Ja, dat klinkt heel leuk, grappig dat u dat zegt", reageerde Dijsselbloem.

Overigens bleek uit de volledige tekst van het interview dat Reuters online heeft gezet dat Dijsselbloem het woord 'template' niet heeft gebruikt. Het woord zit in een vraag, en Dijsselbloem herhaalt 'template' niet, maar ontkracht het ook niet. En hij vraagt de journalisten ook niet uit te leggen wat 'template betekent.

Eerdere winnaars van de Duidelijketaalprijs zijn Alexander Pechtold (politici), Mark van Bommel (sporters), Anita Witzier (tv-presentators) en Wim Anker (advocaten).

Topnieuws