Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

06 december 2014 06:46, in:

Uitbraak vogelgriep

Dijksma: Sector moet beter reageren op vogelgriep

Nederland is kwetsbaarder voor virussen zoals de vogelgriep en daar moet het land op voorbereid zijn. Het is deels aan het bedrijfsleven om te kijken hoe er beter kan worden gereageerd op een nieuwe uitbraak.

Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken in De Telegraaf. "Wat ik nu zie als er een vervoersverbod wordt afgekondigd, is dat er heel snel problemen ontstaan omdat bijvoorbeeld vrachtwagens met kleine kuikens niet meer naar de bedrijven kunnen. Dan ontstaan er welzijnsproblemen. Ik vind dat we, als de rust is wedergekeerd, moeten kijken hoe de sector daar beter op kan reageren'', aldus Dijksma.

Eigen verantwoordelijkheid
De staatssecretaris zei in het interview dat de sector een eigen verantwoordelijkheid heeft 'om het systeem op orde te hebben'. De overheid heeft volgens haar 'de plicht om bij een uitbraak alles te doen om die in te dammen'. Ingrijpen in de bedrijfsvoering is volgens haar niet de verantwoordelijkheid van de staatssecretaris.

Sinds 16 november is in vier plaatsen in Nederland de vogelgriep vastgesteld. Het eerste geval was in Hekendorp, daarna volgden bedrijven in Ter Aar en Kamperveen. Zondag kwam daar Zoeterwoude bij. "Het is een onderwerp waar ik mee opsta en mee naar bed ga, en soms ook 's nachts wakker van lig'', zei Dijksma tegen de krant.