Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

05 juli 2014 12:39, in:

Nederlandse jihadisten

Den Haag verhoogt budget voor aanpak jihadisten

Den Haag verhoogt budget voor aanpak jihadisten

De gemeente Den Haag verhoogt het budget voor de bestrijding van jihadisten en het opvangen van teruggekeerde Syriëgangers vanaf volgend jaar van 150.000 naar 350.000 euro.

Bij het tegengaan van radicalisering door Haagse moslims werkt de gemeente nauw samen met het Openbaar Ministerie, politie en inlichtingendienst AIVD. Ook voert ze overleg met andere grote steden als Amsterdam en Rotterdam.

ZIE OOK: 'Mijn zoon vertrok naar Syrië voor de jihad'

Naar verluidt kampt Den Haag met ongeveer 200 radicale moslims die openlijk voor hun gedachtegoed uitkomen. Circa 30 Haagse jihadisten zijn de afgelopen periode naar Syrië vertrokken. Een aantal van hen is weer teruggekeerd. Tot nu toe zijn 14 Nederlandse jihadstrijders omgekomen in Syrië en Irak.

De AIVD bracht begin deze week een alarmerend rapport uit over de groeiende aanhang voor de jihad en de risico's van terugkerende jihadgangers. Om dit tegen te gaan, trekt het kabinet vanaf volgend jaar 25 miljoen euro extra per jaar uit voor de AIVD. Het dreigingsbeeld is sinds de start van dit kabinet in 2012 steeds negatiever geworden, volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken. 

ZIE OOK: 'Hilversums meisje (15) geronseld voor jihad'

Gisteren was er een demonstratie op het Hobbemaplein in Den Haag van sympathisanten van de radicale beweging Islamitische Staat in Irak en al-Sham (ISIS). Deelnemers zwaaiden met vlaggen en spraken zich uit tegen 'politiegeweld'.

Geert Wilders vreest dat de heilige strijd van de jihadstrijders niet beperkt zal blijven tot Den Haag en wil dat de Tweede Kamer terugkomt van zomerreces voor een debat.