Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

06 juni 2015 11:02

De 'sleurhut' zit weer in de lift

De 'sleurhut' zit weer in de lift

Jarenlang zat de caravan in het verdomhoekje. Door de crisis en een tanend imago liep de verkoop van de 'sleurhut' hard terug. Maar ziedaar, het tij is opeens gekeerd.

De caravan blijkt weer aan populariteit te winnen. In de eerste vijf maanden van dit jaar werden 3374 nieuwe caravans in ons land verkocht, een stijging van zo'n 5 procent in vergelijking met diezelfde periode een jaar eerder.

ZIE OOK: Dieven stelen caravan met slapende man erin

En vooral in mei ging het goed met de verkoop. Afgelopen maand werden 951 nieuwe caravans aan de man gebracht. Dat was ruim 10 procent meer dan een jaar eerder. Daarmee heeft nu één op de tien meerpersoonshuishoudens een caravan.

In de periode 2004 tot en met 2014 daalde de caravanverkoop jaar op jaar, van een hoogtepunt van ruim 20.000 nieuwe exemplaren tot afgelopen jaar toen de bodem werd bereikt met 5500 verkochte caravans. De crisis is daarvan één van de oorzaken. Maar ook de opkomst van goedkope vluchten en kant-en-klare huisjes op campings deden de verkoop van sleurhutten geen goed. Daarnaast is de verkoop van campers sinds 2009 met ruim 50 procent toegenomen.

ZIE OOK: Innovatie op vakantie: caravan en boot in één

Ook bezitten Nederlanders steeds vaker kleinere auto's die niet geschikt zijn om mee te sleuren. Nu de belastingvoordelen voor die wagens zijn ingeperkt, is er weer meer interesse in middenklasse-auto's die automatisch ook meer trekkracht hebben.

Topnieuws