We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

16 april 2013 12:48

Dag en nacht treinen rond Koninginnefeest

ANP

Extra treinen van een maximale lengte moeten op 30 april de verwachte tienduizenden bezoekers naar Amsterdam brengen. De NS houdt er rekening mee dat veel mensen de trein nemen om de festiviteiten rondom de troonswisseling in de hoofdstad bij te wonen.

Een speciale oranjedienstregeling zorgt ervoor dat dit zo goed mogelijk verloopt. De treinen vanaf CS rijden in de avond langer door dan normaal.

Eindigt de reguliere dienstregeling normaal gesproken aan het begin van de nacht, nu rijden de treinen door tot 04.00 uuur. Door de festiviteiten als de koningsvaart op het IJ en het evenement op het Museumplein verwacht de NS dat mensen nog tot laat terug zullen reizen.

38 treinen per uur

Op het Centraal Station kunnen ieder uur 38 treinen arriveren en vertrekken, zei een woordvoerster. In totaal kan de NS per uur zo'n 35.000 tot 37.000 reizigers vervoeren van en naar CS. Naar Amsterdam-Zuid, van waaruit mensen naar het Museumplein, het Vondelpark of enkele dance-evenementen kunnen, ligt dat aantal op 20.000 tot 24.000 passagiers in een uur.

Het nabijgelegen station RAI is op 30 april dicht. Op een normale Koninginnedag komen er zo'n 250.000 mensen per trein naar de hoofdstad. Dat zijn er naar verwachting dit keer meer, maar hoeveel precies is lastig vooraf in te schatten.

1500 conducteurs

De NS zet eveneens flink meer medewerkers in op de dag van de troonswisseling. Zo werken er 1500 conducteurs en 1400 machinisten. Op een normale dag zijn dat er in beide beroepsgroepen 1000.

Verder helpen nog eens 1000 mensen extra mee op de stations. Ook het aantal beveiligers is flink opgeschroefd, van 65 op een normale dag naar 350. Medewerkers zijn extra getraind om op Amsterdam Centraal reizigers in de goede richting te wijzen.

Extra reistijd

Mensen die op 30 april naar Amsterdam willen komen, krijgen het advies hun reis vooraf goed voor te bereiden en rekening te houden met extra reistijd door de drukte. De oranjedienstregeling is een week van tevoren te raadplegen op de website van de NS.

De maatregelen op een rij:

Topnieuws