Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

Criminelen produceren kentekenplaten

Criminelen hebben een nieuwe manier gevonden om onopgemerkt met valse kentekenplaten rond te rijden. De researchredactie van RTL Nieuws ontdekte dat criminelen in staat zijn om kentekenplaten zelf te drukken.

Criminelen hebben een nieuwe manier gevonden om onopgemerkt met valse kentekenplaten rond te rijden. De researchredactie van RTL Nieuws ontdekte dat criminelen in staat zijn om kentekenplaten zelf te drukken.

Topnieuws
meer stories
Meest gelezen: Nederland
13 juni 2015 12:52, in:

Criminelen produceren kentekenplaten

Tests met chip in kentekenplaat

Een chip in je kentekenplaat die communiceert met antennes van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) als je onderweg bent: waarschijnlijk wordt het binnenkort werkelijkheid.

De kentekenchips worden op dit moment getest op het terrein van Defensie bij Oirschot. Als over een jaar blijkt dat de resultaten van de tests goed zijn, wordt de chip landelijk ingevoerd. Dat meldt de NOS

Er wordt getest met de chips, omdat in Nederland naar schatting zo'n 40.000 valse kentekenplaten in omloop zijn. Bij een serie inbraken werden zeker 30.000 blanco kentekens gestolen en twee persen om ze te bedrukken. Uit onderzoek van RTL Nieuws bleek in januari dat toenmalig minister Ivo Opstelten op de hoogte was van het probleem, maar er niets aan deed. Nu wordt er dus toch actie ondernomen.

ZIE OOK: Criminelen produceren kentekenplaten

Criminelen zoeken auto's van hetzelfde type en dezelfde kleur als die zijzelf gebruiken. Ze nemen daarvan het kenteken over en feitelijk ook de identiteit van de eigenaar van het voertuig. Zo maken ze zichzelf onvindbaar.

De automobilist van wie het kenteken is gekloond is de dupe. Slachtoffers krijgen boetes voor snelheidsovertredingen, parkeerboetes en worden verdacht van tanken zonder te betalen. 

Chip en antenne
In de kentekenplaten die nu getest worden zit een chip met een antenne. De chip communiceert met zogenoemde 'readers' die boven de wegen komen. Die zijn weer verbonden met computers bij het RDW, waar gecheckt wordt of een kentekenplaat 'echt' is.

Eigenaren van tankstations kunnen ook een reader aanschaffen. Dan kunnen ze instellen dat de pomp pas wordt vrijgegeven als zeker is dat het kenteken klopt.
     
Niet volgbaar
Privacy-voorvechters maken zich zorgen, met name omdat door dit systeem te achterhalen valt waar een bepaalde auto allemaal geweest is. Maar volgens de ontwikkelaars van het systeem hoeven mensen niet bang te zijn voor privacyschending.

De chip zendt namelijk constant wisselende codes uit, die alleen de reader kan identificeren. Maar uiteindelijk zou het systeem wel ook voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden, vrezen privacy-organisaties.

14 januari 2015 21:00, in:

Criminelen produceren kentekenplaten

Slachtoffer kentekenfraude: helemaal de kluts kwijt

De 78-jarige Fenna de Boer woont in het hoge noorden, maar kreeg een snelheidsboete uit Amsterdam, waar ze nooit komt. Ze is slachtoffer van kentekenfraude geworden. De Nationale Ombudsman vindt dat de overheid slachtoffers als Fenna de Boer moet helpen.

14 januari 2015 18:26, in:

Criminelen produceren kentekenplaten

Ombudsman: Zadel burgers niet op met onterechte boetes

De Nationale Ombudsman Frank van Doorn roept de overheid op om slachtoffers van kentekenfraude te helpen, in plaats van op te zadelen met onterechte boetes. Eerder deze week onthulde RTL Nieuws dat criminelen op grote schaal bestaande kentekens kopiëren.

 De onwetende bezitters van de originele kentekens kunnen daardoor in grote problemen komen. Naar aanleiding van de uitzending hebben zich nieuwe slachtoffers gemeld.

ZIE OOK: Criminelen kraken productie kentekenplaten

Anne Lippinkhof en haar man werden twee weken geleden door drie politieauto’s van de weg gehaald en gearresteerd. "Ze zeiden dat onze auto als gestolen stond geregistreerd. Mijn man werd in de boeien geslagen en we werden meegenomen naar het politiebureau in Zeist. Daar werden we in aparte cellen gezet", vertelt zij aan onze researchredactie. Na onderzoek van de politie bleek dat haar kenteken was nagemaakt en op een gestolen auto was gezet. Na excuses van de politie mochten ze naar huis.

ZIE OOK: De cover-up van Ivo Opstelten

Een andere gedupeerde is de 78-jarige Fenna de Boer. Ze woont in een uithoek van Nederland, in Delfzijl en is ruim twee jaar geleden geflitst in Amsterdam.  Maar ze komt helemaal nooit in de hoofdstad, zegt ze:  "Ik ben daar nog nooit geweest met de auto, want dat durf ik niet. Ik ben 78 jaar en vind het mooi geweest."

3500 € onterechte boetes
Paul Piebinga vertelde eerder deze week in het RTL Nieuws dat  hij in drie weken tijd meer dan dertig boetes kreeg thuisgestuurd voor een totaalbedrag van 3.500 euro. Elke boete moest hij apart aanvechten, terwijl duidelijk was dat zijn kenteken was gekloond. Vandaag kreeg hij bericht van het Openbaar Ministerie dat hij morgen niet bij de rechtbank hoeft te verschijnen om zich te verdedigen voor twee onterechte snelheidsboetes. Het OM ziet nu eindelijk in dat Paul slachtoffers is van kentekenfraude.

13 januari 2015 15:23, in:

Criminelen produceren kentekenplaten

Opstelten belooft oplossingen tegen kentekenfraude

Minister Opstelten gaat met het Openbaar Ministerie bekijken hoe slachtoffers van kentekenfraude kunnen worden geholpen. Hij bekijkt ook de mogelijkheid tot de invoer van een chip om diefstal van kentekenplaten tegen te gaan.

RTL Nieuws onthulde gisteren een rapport waar melding wordt gemaakt van grootschalige kentekenfraude. Criminelen zijn door een reeks inbraken in staat om zelf kentekenplaten te drukken. Zij kopiëren kentekens van bestaande auto's, waardoor de echte eigenaar wordt geconfronteerd met allerlei boetes. 

Europees niveau
Zowel over de tegemoetkoming van deze slachtoffers, als over de maatregelen tegen deze fraude is nog niets besloten. Voor de chip zijn er voor- en nadelen, zei hij tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Volgens hem is zo'n chip duur. Ook moet er op Europees niveau naar worden gekeken.

Met name het CDA bestookte de bewindsman met vragen over een bericht dat criminelen drukpersen en blanco kentekenplaten hebben om valse nummerborden te maken. Kamerlid Peter Oskam noemt het een 'persoonlijk drama' voor de slachtoffers en wil graag dat de adviezen die in het geheime rapport staan, worden opgevolgd. 

ZIE OOK: Criminelen kraken productie kentekenfraude

Opstelten vindt de kwestie 'ernstig' en hij komt in maart met een brief erover. Er worden al 'de nodige maatregelen' genomen, zei hij, en er is overleg met allerlei betrokkenen. Volgens de minister is er in 2014 geen aangifte van vervalsing van kentekens gedaan. "Maar dat wil niet zeggen dat het ook niet gebeurd is.''

Meningen
In mei 2013 verscheen er een rapport over de vervalsingen, maar Opstelten vond het niet nodig dat met de Kamer te delen. Toen het door een WOB-verzoek (Wet openbaarbeid van bestuur) toch vrijkwam, bleken hele stukken onleesbaar te zijn gemaakt. Dat was volgens Opstelten omdat het stukken met meningen van ambtenaren waren.

ZIE OOK: De cover-up van Ivo Opstelten (Column)

De researchredactie van RTL Nieuws kreeg uiteindelijk het rapport in handen waar de stukken niet zwart waren gemaakt. Deze stukken gingen over oplossingen voor het criminele fenomeen, zo bleek. "De minister kon er zo mee aan de slag. Maar dat heeft hij niet gedaan", aldus research-verslaggever Siebe Sietsma. "Zelfs de organisaties die namens de autobranche een advies hadden uitgebracht, mochten niet bekend worden."

Opstelten zei tijdens het vragenuurtje te streven naar 'zoveel mogelijk openbaarheid', maar er moet volgens hem wel ruimte zijn voor 'persoonlijke opvattingen van mensen' waarbij je uiteindelijk 'tot conclusies komt hoe te handelen.'

13 januari 2015 07:39, in:

Criminelen produceren kentekenplaten

D66 wil opheldering kentekenfraude

D66 wil opheldering kentekenfraude

Criminelen kopieren op grote schaal Nederlandse kentekens, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. D66 wil nu opheldering en wil dat de politiek ingrijpt.

De auto's met valse kentekens worden bijvoorbeeld gebruikt bij gewapende overvallen of schietpartijen. Criminelen plegen met de auto's ook minder zware vergrijpen.Ze rijden er te hard mee of parkeren of tanken zonder te betalen en de politie heeft het nakijken.

D66 wil snel actie. Magda Berndsen van D66 wil dat de politiek ingrijpt. "We willen weten wie erachter zit en zo snel mogelijk een onderzoek starten."

12 januari 2015 20:17, in:

Criminelen produceren kentekenplaten

De perfecte dekmantel: een vals kenteken

Criminelen kopiëren op grote schaal Nederlandse kentekens, blijkt uit een rapport dat in handen is van RTL Nieuws. En met die valse kentekens plegen ze vervolgens misdrijven waar de nietsvermoedende bezitter het slachtoffer van wordt: tanken, parkeren zonder te betalen of te hard rijden. Of erger nog, het plegen van een gewapende overval met zo'n auto.

12 januari 2015 18:11, in:

Criminelen produceren kentekenplaten

Slachtoffer kentekenfraude: in 3 weken 3500 euro aan boetes

35 verkeersovertredingen en ook nog twee gevallen van doorrijden zonder betalen bij een tankstation. Paul Piebinga schrok enorm toen hij bijna drie jaar geleden mail na mail van zijn leasemaatschappij kreeg met in totaal voor 3500 euro aan boetes.

"Ik was op vakantie en begreep dat hier iets niet in de haak was". Paul Piebinga belde direct de politie. Die zei dat hij waarschijnlijk het slachtoffer was van kentekenfraude en dat hij de boetes en ook rechtszaken maar moest aanvechten.

Eigen onderzoek
Na terugkomst leverde Piebinga de lease-auto in en vroeg alle foto’s van de overtredingen op. Direct al zag hij dat de auto weliswaar sprekend leek op zijn wagen maar dat het zaakje toch niet klopte. 'De nummerplaat op de foto’s was ietsje langer dan de mijne, en ook anders gemonteerd, en ook het logo van de dealer zag er anders uit.'

Een opgevraagde foto van de vervalste nummerplaat

Een video die hij opvroeg bij één van de gedupeerde tankstations toonde aan dat de auto compleet andere velgen had dan de zijne. En ook kon hij in de meeste gevallen aantonen dat hij op de tijdstippen van de overtredingen op een andere plek was dan die van de foto’s. Piebinga dacht dat hij zijn verweer wel rond had.

ZIE OOK: Criminelen kraken productie kentekenplaten

Hij verpakte de resultaten van al zijn speurwerk in een mooi dossier en stuurde dat samen met een bezwaarschrift op naar justitie. Volgens de standaardprocedure werd dat bezwaar zonder meer afgewezen. Piebinga moest zaak voor zaak, boete na boete, overtreding na overtreding gaan aanvechten voor de rechter.

Gebed zonder eind
De eerste zaak kwam pas na ruim twee jaar voor. Inmiddels heeft Piebinga zeven keer voor de rechter gestaan en is het merendeel van zijn zaken geseponeerd. Maar klaar is hij er nog lang niet mee: "Er komen nog zeker twee zaken in verband met de verkeersboetes en dan dan moet ik nog vijf keer voorkomen in strafzaken voor extreem hoge snelheidsovertredingen waar geen schikking in de vorm van een boete voor wordt getroffen."

Wat Paul Piebinga betreft is het systeem waarin foto’s van kentekens al bewijsmateriaal gelden volkomen achterhaald. "Ik heb nog geluk gehad omdat ik aan kon tonen dat het kenteken niet het mijne was. Maar het is duidelijk dat het systeem niet waterdicht is. Het is zo lek als een mandje."

 

12 januari 2015 18:10, in:

Criminelen produceren kentekenplaten

Criminelen kraken productie kentekenplaten

Criminelen hebben de productie van kentekenplaten gekraakt en kunnen daardoor op grote schaal kentekenplaten van bestaande auto's kopiëren.

Bij een serie inbraken zijn in totaal 30.000 blanco kentekens gestolen en twee persen om ze te bedrukken. Dat blijkt uit een intern politierapport dat in bezit is van RTL Nieuws.

Onwetende eigenaren van wie het kenteken is gekopieerd worden geconfronteerd met torenhoge boetes van snelheidsovertredingen die zij niet hebben begaan.

Blanco platen
Uit het rapport blijkt dat de afgelopen tien jaar bij 60 kentekenplaatfabrikanten is ingebroken. De blanco platen die daarbij zijn buitgemaakt worden ingezet in het criminele circuit. Volgens de politie wordt 'elke nacht wel ergens een overval, inbraak of een drugsdelict gepleegd met behulp van valse kentekens, zonder angst te hebben opgespoord te worden.'

Het zelf drukken van kentekens heeft voor criminelen grote voordelen ten opzichte van diefstal. Na diefstal doet de eigenaar aangifte bij de politie, en wordt een kenteken als gestolen geregistreerd. Een gekopieerd kenteken blijft onopgemerkt en kan dus lange tijd worden gebruikt.

Dezelfde kleur
Criminelen zoeken auto's van hetzelfde type en dezelfde kleur als die zijzelf gebruiken. Ze nemen daarvan het kenteken over, en feitelijk ook de identiteit van het voertuig en de eigenaar. Ze zijn zo onvindbaar voor bewakingscamera's en ANPR-systemen. Bij een staandehouding gaan agenten volgens het rapport doorgaans akkoord met de toezegging van de crimineel dat hij kentekenpapieren later komt tonen op het politiebureau.

ZIE OOK: Slachtoffer kentekenfraude: in 3 weken 3500 euro aan boetes

De automobilist van wie het kenteken is gekloond is de dupe. Zo kreeg Paul Piebinga in drie weken tijd tientallen bekeuringen ter waarde van in totaal 3500 euro. Niet alleen voor snelheid, maar ook parkeerboetes en rekeningen voor tanken zonder te betalen. Hij kan per geval aantonen dat hij het niet is geweest. Toch moet hij elke boete afzonderlijk tot aan de rechter aanvechten. Hij is daar al ruim twee jaar mee bezig en het eind is nog niet in zicht.

De schade als gevolg van het namaken en stelen van kentekens loopt op tot 60 miljoen euro per jaar.

Eén centrale plek
De politie en de autobranche hebben in 2013 voorgesteld om actie te ondernemen, zoals door het plaatsen van een veiligheidschip (RFID) op het kenteken. Andere maatregelen die worden voorgesteld zijn het op één centrale plek produceren van kentekens en een betere antidiefstalbevestiging van de nummerplaten.

Tot dusver is er nog weinig met die adviezen gedaan. De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), de instelling die de registratie van voertuigen verzorgt, laat in een reactie weten dat sinds het verschijnen van het politierapport in 2013 geen nieuwe concrete maatregelen zijn genomen om te voorkomen dat kentekenplaten worden nagemaakt.

Er zijn bij het ministerie van Veiligheid en Justitie en Infrastructuur en Milieu nog geen concrete plannen om het productiesysteem te veranderen. Het ministerie van Justitie zegt dat bij het wijzigen van de uitgifte van kentekenplaten veel komt kijken - zoals kosten, privacy en techniek. Daar wordt op dit moment nog over gesproken.