We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

08 januari 2014 07:02, in:

Misbruik DigiD

Criminelen misbruiken DigiD's 150 Amsterdammers

Een lek bij DigiD heeft ongeveer 150 Amsterdammers in de problemen gebracht. Ze zijn de dupe geworden van criminelen die hun digitale identiteit hebben gestolen.

Criminelen sloegen eind december toe in Amsterdam-Zuidoost, met name in postcodegebied 1102. Door een veiligheidslek bij DigiD konden criminelen onder meer bankrekeningnummers wijzigen, zodat uitkeringen en toeslagen naar hen werden overgemaakt.

Een woordvoerder van Logius, de dienst waarin de ict-activiteiten van het Rijk zijn ondergebracht, heeft dat gezegd tegen de Volkskrant. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft het bevestigd.

Geen geld op rekening
"Er zijn rond de feestdagen uit veiligheidsoverwegingen in één postcodegebied een groot aantal DigiD's geblokkeerd", zegt de woordvoerder. "Wij begrijpen dat dat voor betrokkenen vervelend is geweest. Dat je je kerstinkopen wil pinnen en er geen geld op de rekening staat omdat je AOW of uitkering niet is gestort."

Onder meer de politie, de Sociale Verzekeringsbank, het UWV en de Belastingdienst onderzoeken de zaak. Het is nog niet duidelijk hoeveel geld er is buitgemaakt.