Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

12 december 2015 07:40

Consultatiebureaus gaan alle baby's en peuters onderzoeken op autisme

Baby's en peuters worden vanaf volgend jaar op het consultatiebureau uitgebreider onderzocht op mogelijke signalen van autisme. Hoe eerder het wordt ontdekt, hoe beter, zeggen deskundigen.

Autisme is niet te genezen, maar het wordt steeds duidelijker dat er wel wat aan te doen is. De behandeling kan het beste al vroeg beginnen, want op heel jonge leeftijd kun je kinderen het meest leren, is het idee.

Daarom werken consultatiebureaus vanaf 2016 met acht 'alarmsignalen' voor autisme, schrijft de Volkskrant. Een kind van 8 weken zou bijvoorbeeld moeten lachen naar zijn ouders. En vanaf 2 jaar moeten kinderen zinnen kunnen maken van twee woorden. Een andere belangrijke indicatie is of het kind contact maakt en interesse heeft in anderen.

Als een kind achterblijft in veel van die ontwikkelingen, volgt extra onderzoek.

Diagnose met 4 jaar
Kinderen met autisme zijn gemiddeld 6 jaar als ze de diagnose krijgen. Consultatiebureaus willen dat die leeftijd omlaag gaat. Hoogleraar orthopedagogiek Ina van Berckelaer is een van de samenstellers van de nieuwe richtlijn. "Met 4 jaar moeten de meeste kinderen er wel uitgehaald zijn", zegt ze in de Volkskrant. 

Dat is niet te vroeg, volgens de hoogleraar. "Het zijn vaak moeilijke kindjes, ook al is er aan de buitenkant niets te zien. Dat heeft een enorme impact op ouders. Als je het laat ontdekt, zijn deze kinderen soms al helemaal vastgelopen."

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws