We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

28 januari 2014 06:55, in:

Verlof Volkert van der G.

CDA: Vrijlating Volkert van der G. kan nog worden tegengehouden

CDA: Vrijlating Volkert van der G. kan nog worden tegengehouden

De moordenaar van Pim Fortuyn mag niet vervroegd vrijkomen, vinden CDA en PVV. Maar een meerderheid van de Kamer meent dat de politiek zich in deze zaak terughoudend moet opstellen.

De Tweede Kamer praat vanavond over het verlof en de vervroegde vrijlating van Volkert van der G.

Vordering indienen
In mei heeft Volkert van der G. tweederde van z'n straf uitgezeten. Volgens de regels komt de moordenaar van Pim Fortuyn dan in aanmerking om vervroegd vrij te komen. Van der G. is al met verlof geweest, ter voorbereiding op z'n vrijlating. Maar het Openbaar Ministerie kan nog tegen die vrijlating in beroep gaan.

"Ik vind dat het OM een vordering moet indienen. Dat zal ik aan staatssecretaris Teeven vragen. Ik zal hem ook vragen of hij bereid is zo'n aanwijzing te geven. Dan kan de vrijlating nog worden tegengehouden", zegt CDA-Kamerlid Peter Oskam.

Geen bevoegdheid
Staatssecretaris Fred Teeven kan het Openbaar Ministerie dus nog dwingen om in beroep te gaan tegen de vervroegde vrijlating. Maar een meerderheid in de Kamer is terughoudend, omdat ze vinden dat justitie erover gaat en niet de politiek: "Het punt is, wij gaan er niet over als politiek en wij moeten ook terughoudend zijn in dat opzicht omdat de bevoegdheid ergens anders ligt", zegt SP'er Jan de Wit.

Het Openbaar Ministerie zelf kan nog geen duidelijkheid geven of het in beroep gaat. Die beslissing wordt pas over een paar maanden verwacht.