We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

26 augustus 2015 13:44

Buxusmot grijpt om zich heen: wat kun je ertegen doen?

Buxusmot grijpt om zich heen: wat kun je ertegen doen?
De rupsen hebben het ook voorzien op de buxushagen van RTL Nieuws-presentator Antoin Peeters

Ze zijn klein, groen en dodelijk voor je buxushagen. De buxusrups verspreidt zich dit jaar razendsnel door Nederland en laat een spoor van bruine, aangevreten hagen achter.

Marjan Kooiman uit Heerjansdam weet er alles van. "Van de buitenkant zagen mijn buxusbollen er prima uit, tot ik pas geleden de planten een keer uit elkaar trok. Allemaal hangende takjes en heel veel witte bolletjes. Eitjes, denk ik."

Het insect komt oorspronkelijk uit Azië en brengt flinke schade toe aan buxusplanten. De motten leggen tientallen eitjes per plant. De rupsen die daaruit komen vreten de buxus helemaal kaal.


Zo ziet de buxusrups er uit. 

Door heel Nederland
De buxusmot heeft zich met grote snelheid door Nederland verspreid. In 2007 kwam het insect alleen voor in Boskoop. Op waarneming.nl hebben nu al meer dan 800 natuurliefhebbers van Noord-Brabant tot Groningen aangegeven de buxusmot of rups in hun buurt te hebben aangetroffen. ​

En wanneer de rups eenmaal ergens voorkomt, dan krijgen hele buurten er last van. Kooiman: "Als ik de kinderen naar school breng in Zwijndrecht kan je het overal om je heen zien. Hele straten met bruine, kale buxushagen." 

Weggooien
Hoveniers worden platgebeld met vragen over hoe de rups kan worden bestreden. "Eigenlijk is de enige optie de haag eruit te halen en er iets nieuws neer te zetten," legt Frank van Goch van Hoveniersbedrijf Van Goch in Waalwijk uit. "Maar dan moet wel de hele straat meedoen. Als je buurman niets aan de motten doet, wordt het nooit opgelost."

Kooiman is in elk geval van plan de planten weg te doen. "Volgend jaar stoppen we wel weer nieuwe planten in de grond. Maar geen buxushagen meer, daar ben ik wel klaar mee."

Wat kan je doen om te voorkomen dat buxusrupsen jouw tuin vernielen?

  • Wees alert op bruine plekken in je buxushaag.
  • Doorzoek de buxus regelmatig op rupsen, en haal ze er zo snel mogelijk uit. Als je er heel vroeg bij bent, kan je nog op tijd zijn om verdere verspreiding te voorkomen.
  • De buxusrups is vooral dol op de buxus sempervirens, de bekende Europese variant. Als je andere types plant (bijv. de Aziatische variant), dan is de kans groter dat de rups jouw tuin links laat liggen.

Deze tips komen van Tymo Muus, die voor de stichting Microlepidoptera onderzoek doet naar de buxusmot.

Topnieuws