We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

03 juli 2011 15:09

Bonjour Vacansoleil 3 juli: droomdebuut

RTL Nieuws-verslaggever Jeroen Wetzels belt tijdens de Tour de France iedere ochtend met de Nederlandse Vacansoleil-DCM-ploeg. Vandaag: Lieuwe Westra. In z’n eerste Touretappe reed hij de hele dag in de kopgroep.

Wat een Tour-debuut heb jij gister gemaakt, zeg! Ook in Frankrijk weten ze nu wie “Ut Beest” uit Molenend is…

Ja, mijn dag was zeker geslaagd! Ik heb me aardig in beeld gereden en dat is mooi. Zeker als je bedenkt dat de Tour de France voor mij het hoogtepunt is van het jaar. En van mijn carrière! Het is gewoon een hele goede dag geweest.

Je demarreerde gisteren op het moment dat de etappe nog maar amper was begonnen. Jij dacht: ik zal m’n visitekaartje eens even afgeven?

Zeker. Vooraf tijdens de bespreking luidde onze opdracht: probeer mee te zitten in een ontsnapping. Die jongen van Europcar ging er meteen van door. Ik zat in z’n wiel en voordat ik het in de gaten had, waren we al weg. Ik had alleen gehoopt op een iets grotere kopgroep. We waren met z’n drieën. Ik wist meteen dat het een dag zou worden om in beeld te rijden en meer niet. Ik heb me laten zien, maar ik heb nog niet in m’n kaarten laten kijken. Ik ben totaal niet tot het gaatje gegaan. Ik heb me nog rustig gehouden.

Rustig gehouden? Je hebt 170 kilometer in de kopgroep gereden?

Ja, maar een paar jaar geleden zou ik me in zo’n ontsnapping de laatste vijftig kilometer helemaal dood rijden. Die tijd heb ik gehad. Ik wil me helemaal doodrijden als ik daarmee ook kan winnen. Dat zat er nu niet in. Het is kansloos om met drie man een hele dag tot de finish weg te blijven. Zelfs met drie hele goede renners bij elkaar is dat niet te doen. Het is jammer, maar daar ben professioneel genoeg voor. Het heeft dan dus geen zin om volle bak door te gaan, want dat zou je gewoon nog dagenlang voelen. Het is pas het begin van de Tour.

Precies: wat kunnen we de rest van de Tour de France nog verwachten?

Ik voel me gewoon goed en ik laat het hier zeker niet bij. Als ik gewoon fit en gezond blijf en ik trek deze lijn door dan moet dat wel goed komen. In de echte bergritten gaat het lastig worden. Maar ritten zoals gisteren liggen me heel goed. Dan wil ik ook heel graag mee van voren zitten. Ik wil straks zeker nog meer laten zien.

Vandaag de ploegentijdrit. Hoe kijk jij daar als tijdritspecialist naar?

Het wordt de eerste keer dat we een ploegentijdrit rijden met deze renners. Het grote gevaar is dat je andere renners kapot rijdt. Als ik op kop kom, dan moet ik niet gelijk de gaskraan open zetten. Het is geen individuele tijdrit; we moeten het als ploeg doen. We hebben stuk voor stuk goede renners. Ik denk dat wij voor een goede uitslag kunnen gaan.

Alles over de Tour 2011: ploegen, etappes, live-overzicht en alle statistieken

De Nederlandse Vacansoleil DCM-renners: Johnny Hoogerland | | Lieuwe Westra Rob Ruijgh | | Wout Poels

Ploegleiders Vacansoleil: Michel Cornelisse | | Jean Paul van Poppel

Algemeen manager Vacansoleil: Daan Luijkx |