Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

28 mei 2015 18:25

Blinde Danique (16) weet weer hoe ze eruitziet: 'Ik ben best mooi'

Blinde Danique (16) weet weer hoe ze eruitziet: 'Ik ben best mooi'

Danique Groters (16) is sinds haar zesde blind. Voor haar zestiende verjaardag had ze een grote wens: zichzelf eindelijk weer eens kunnen zien. Die wens is uitgekomen op een heel bijzondere manier.

Ze weet hoe een boom eruitziet. En hoe een paard springt. "Die beelden heb ik opgeslagen in mijn geheugen", vertelt Danique uit Otterlo. Maar hoe ze er zelf uitziet? Geen idee.

Sinds haar zesde is Danique blind. Door een tumor in haar hoofd is ze haar zicht bijna volledig kwijtgeraakt. "Ik zie met mijn linkeroog wat contouren en kleur. Met rechts zie ik helemaal niets. Eigenlijk ben ik zo goed als blind."

Eenzaam
Hoe het is om al tien jaar niets te kunnen zien? "Ik was natuurlijk klein toen ik blind werd. Dan zet je je snel over zoiets heen en pas je je aan. Maar naarmate ik ouder werd, was het moeilijker. De kinderen in mijn klas snapten me niet. Ik voelde me vaak alleen. Ook omdat ik veel dingen niet zomaar kan doen. Bijvoorbeeld zwemmen. Er moet altijd een begeleider met me mee naar het zwembad."

"Soms word ik weleens boos. Maar ik ben liever sterk"

Door de tumor raakte Danique niet alleen blind. Haar hypofyse, een orgaantje dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van hormonen, moest worden weggehaald omdat de tumor zich daar had ingenesteld. "Daardoor moet ik heel veel pillen slikken. Als we op vakantie gaan, moet er een halve apotheek mee. Verder heb ik diabetes insipidus, een slaapstoornis en scoliose."

Zoveel pech, terwijl je nog zo jong bent. Danique beseft het maar al te goed, maar wil niet in een hoekje zitten huilen. "Soms word ik weleens boos. Maar ik ben liever sterk. Ik wil zo veel mogelijk uit het leven halen."

Grote wens
Danique heeft al heel lang een grote wens. Ze wil weten hoe ze er nu uitziet. "Ik weet alleen nog hoe ik eruitzag toen ik zes jaar was. Dat is alweer tien jaar geleden. In die tussentijd ben natuurlijk totaal veranderd. Ik was heel erg bang dat ik een dikke zeekoe was. Ook al zeiden mensen van niet. Maar die mensen kunnen in een spiegel kijken. Ik niet." 

Via het internet kwamen Danique's ouders bij 3D-printbedrijf Oceanz terecht, een bedrijf dat lichamen en gezichten tot het kleinste detail kan namaken. Danique legt uit: "Er zijn allemaal scans van mij gemaakt om tot in de laatste details mijn lichaam en gezicht na te maken. Het resultaat is een blauw beeldje van 25 centimeter geworden. Dat beeldje is precies zoals ik."

"Het is heel gek om jezelf te voelen. Maar daardoor krijg ik wel een beeld van mezelf"

Even voelen
Elke dag voelt ze even aan het beeldje, vaak vlak voor het slapengaan. Het liefst zou ze het ook meenemen naar school, maar ze is bang dat het beschadigd raakt. Ze zit op een school voor blinden en slechtzienden in Zeist. "Het is heel gek om jezelf te voelen. Maar daardoor krijg ik wel een beeld van mezelf. Ik was altijd bang dat ik lelijk was en dik, maar ik ben toch best wel tevreden met mijn uiterlijk", glimlacht ze.

Eén probleem is er wel: over tien jaar ziet ze er natuurlijk weer heel anders uit. Hoe ze dat gaat oplossen? "Dan laat ik een nieuw beeldje van mezelf maken. Maar er kan ook nog veel veranderen. Wie weet kan ik dan wel weer zien. Ik weet dat de kans klein is, maar ze kunnen tegenwoordig zoveel. Ik blijf stiekem hopen."

Topnieuws