We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

18 december 2013 10:15

Binnenkort: stemmen zonder rood potlood

Binnenkort: stemmen zonder rood potlood

Als het aan een speciale commissie ligt gaan we binnenkort weer elektronisch stemmen. Al blijft het oude vertrouwde papier een belangrijke rol spelen.

In de toekomst vul je in het stemhokje je keuze in op een speciale stemcomputer. Vervolgens print deze computer je keuze. Het geprinte velletje doe je zelf, net zoals nu, in een stembus. Als iedereen gestemd heeft, worden de geprinte stembiljetten geteld door een digitale scanner.

 

Op deze manier gebeurt het stemmen dus ‘offline’. De computer staan niet in verbinding met een netwerk. Ook worden alle papieren biljetten bewaard. Zo kan de uitslag altijd gecontroleerd worden.

Het is nog niet duidelijk wanneer deze nieuwe manier van stemmen wordt ingevoerd. Eerst moeten de Tweede en Eerste Kamer zich nog buigen over het voorstel van de commissie. Als dat allemaal wordt goedgekeurd, komt er mogelijk een proef tijdens kleinschalige verkiezingen, bijvoorbeeld gemeentelijke herverdelingsverkiezingen. Daarna zou het rond 2018 of 2019 landelijk ingevoerd kunnen worden.


Zo werkt het stemmen met de nieuwe stemcomputer: 

Topnieuws