We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

08 april 2013 17:41

Betalingsachterstand bij verzekeraars stijgt fors

Betalingsachterstand bij verzekeraars stijgt fors

Steeds meer Nederlanders hebben moeite om hun zorgkosten te betalen. Het aantal betalingsregelingen dat verzekeraars sluiten met hun klanten is in drie jaar tijd met 63 procent gestegen. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws.

De vijf grote verzekeraars sloten in 2009 nog ruim 180.000 betalingsregelingen af. In 2012 waren dat er 305.000. Wie meer dan zes maanden betalingsachterstand heeft, wordt door zijn zorgverzekeraar overgedragen aan het College voor Zorgverzekeringen (CvZ).

Ruim 300.000 mensen hebben op dit moment zo'n regeling. Dat aantal is de afgelopen jaren redelijk constant gebleven. Het CvZ houdt de zorgpremie in op het loon, plus een maandelijkse boete van 30 procent. Daarnaast moet de schuld aan de zorgverzekeraar afgelost worden.

'Boete is eigenlijk een schande'

René Dorlas kreeg te maken met de wanbetalersregeling van zorgverzekeraars. Na een flinke financiële tegenvaller, moest hij kiezen welke rekening kon blijven liggen. Hij is niet te spreken over de boete van 30 procent die hij moet betalen over zijn schuld: ''Dat is eigenlijk een beetje een schande, doordat je al achter loopt en ook nog een de boete moet betalen. Dan wordt het dubbelop."

Zorgverzekeraars zien steeds meer mensen zoals Dorlas, zegt Marie-Jose van Gardinge, woordvoerder van verzekeraar CZ: ''Het aantal mensen dat de premie niet kan betalen neemt enorm toe. We gaan steeds meer betalingsregelingen treffen met mensen zodat ze niet in grotere problemen komen.''

Vrijwel alle zorgverzekeraars bieden betalingsregelingen om te voorkomen dat klanten verder in de problemen raken. Dorlas doet mee aan een proef van zijn verzekeraar Agis (onderdeel van Achmea). Hij is daardoor nu af van de maandelijkse boetes.

Topnieuws