Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

Berging wrakstukken MH17

Nederlandse experts hebben het wrak van rampvlucht MH17 geborgen. De wrakstukken worden met vrachtwagens van Oekraïne naar Nederland gebracht. In Gilze-Rijen zullen de wrakstukken onderzocht gaan worden.

Highlights

Nederlandse experts hebben het wrak van rampvlucht MH17 geborgen. De wrakstukken worden met vrachtwagens van Oekraïne naar Nederland gebracht. In Gilze-Rijen zullen de wrakstukken onderzocht gaan worden.

Highlights

Topnieuws
meer stories
Meest gelezen: Nederland
03 mei 2015 11:22, in:

Berging wrakstukken MH17

'Bergingsmissie MH17 was beladen maar effectief'

Luitenant-kolonel Hans van de Ven zat in Afghanistan toen rampvlucht MH17 neerstortte. Drie dagen later coördineerde hij vanuit de Oekraïense stad Charkov de operatie om resten van slachtoffers, hun persoonlijke bezittingen en wrakstukken van het vliegtuig te bergen.

Sindsdien is Van de Ven (54) vrijwel onafgebroken bezig geweest met de internationale bergingsmissie. Gisteren, ruim negen maanden na dato, werden de laatste kisten met lichaamsdelen overgevlogen naar Nederland.

In het begin van de missie zat de beeldvorming tegen, blikt de commandant van het team ter plaatse terug. "Waar in Nederland netjes een lintje om een plaats delict wordt gespannen, wekten beelden in Oekraïne de - achteraf onterechte - indruk dat er op een oneervolle manier met slachtoffers werd omgegaan.''

ZIE OOK: Er wordt niet meer gezocht naar resten MH17

Ook was er die trein met wagons vol zakken met lichaamsdelen en de oude fabriekshal waar forensisch experts alle bodybags klaar maakten voor vertrek naar Nederland. "Dat waren beladen beelden'', aldus Van de Ven.

"Uiteindelijk heeft de kwaliteit van het werk er niet zo onder geleden als de beelden doen vermoeden. De inzet was niet altijd een mooi plaatje, maar heeft wel tot heel veel positieve identificaties geleid. Voor de familieleden hebben we geprobeerd ervoor te zorgen dat het werk zo snel mogelijk voorbij was.''

Twee mensen nog niet geïdentificeerd
Op twee na zijn alle 298 slachtoffers, onder wie 196 Nederlanders, geïdentificeerd. Van de Ven is pas helemaal tevreden als dat bij iedereen is gebeurd.

Vijf jaar geleden was hij direct na de verwoestende aardbeving op Haïti, om de komst van een Nederlands reddingsteam voor te bereiden. Beide rampen zijn verschrikkelijk, maar de vliegramp in Oekraïne is volgens de overste persoonlijker.

"Iedereen kent wel iemand die erbij betrokken was. Ook was de inzet op Haïti veel korter. De bergingsmissie in Oekraïne wordt niet alleen een deel van je leven, op een gegeven moment is het je leven omdat je alleen maar daar mee bezig bent.''

ZIE OOK: Bewijs voor neerhalen MH17 door BUK-raket

Het bergingsteam moest, met onderbrekingen, werken in fysiek en mentaal zware omstandigheden in een gebied met oorlogsdreiging. "We zijn nooit door een partij bedreigd, we hebben ons nooit onveilig gevoeld. Maar artillerievuur, dat we soms in de omgeving hoorden, kan zomaar tot ongelukken leiden. We hebben ook in Donetsk gezeten, waar je op je hoede moest zijn.''

Van de Ven kijkt met 'zeer veel voldoening' terug op de missie en de samenwerking in het team, tussen politie, defensie en andere instanties en met de getroffen landen. Op het hoogtepunt waren er zo'n 700 mensen actief, de afgelopen maanden ongeveer dertig.

22 april 2015 11:44, in:

Berging wrakstukken MH17

Veel stoffelijke resten gevonden op rampplek MH17

De Nederlandse bergingsmissie heeft opnieuw stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen gevonden op de crashsite van MH17. Ook is ruim 50 kuub aan wrakstukken geborgen.

Onder de persoonlijke bezittingen die zijn gevonden zijn paspoorten, foto's, sieraden en documenten. Alles wat gevonden is, komt snel naar Nederland,

Lastig weer
Dat heeft de leider van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg, vandaag bekendgemaakt. Het bergingsteam hervatte donderdag zijn werkzaamheden en heeft sindsdien ongestoord kunnen werken op de rampplek.

ZIE OOK: Weer resten en bezittingen slachtoffers MH17 geborgen

Daardoor vordert het werk goed, al vormen de natte sneeuw, regen en harde wind wel een uitdaging voor de ongeveer twintig forensisch experts, aldus Aalbersberg. Hij verwacht dat de missie nog enige weken zal duren.

Identificatie
De menselijke resten zijn overgebracht naar de oostelijke stad Charkov. Ze worden aan het einde van de missie met het gebruikelijke ceremonieel naar Nederland overgebracht.

ZIE OOK: Interview met nabestaande wiens broer nog niet is geïdentificeerd

De hoop is dat met de bergingsmissie ook stoffelijke resten worden gevonden van de laatste twee nog niet geïdentificeerde slachtoffers van de vliegramp.

16 april 2015 06:23, in:

Berging wrakstukken MH17

Vraagtekens bij tentoonstellen wrakstuk MH17

VVD-kamerlid Han ten Broeke wil uitleg over berichten dat een wrakstuk van rampvlucht MH17 in een Russisch museum tentoongesteld zouden worden.

Het Oekraïense dorp Rassypne, waar de cockpit van de Boeing van Malaysia Airlines terechtkwam, zou een wrakstuk cadeau hebben gedaan aan een museum in de stad Jejsk. Dat zou gebeurd zijn om te bedanken voor de humanitaire hulp vanuit de Zuid-Russische regio Krasnodar. Het museum zegt dat het een brokstuk is dat de Nederlandse bergers tijdens de ruiming hebben achtergelaten. 

ZIE OOK: Het is veiliger op rampplek MH17

Ten Broeke wil dat Koenders snel contact opneemt met de Russische autoriteiten, volgens hem getuigt de tentoonstelling van een gebrek aan respect voor de nabestaanden. 

11 april 2015 22:57, in:

Berging wrakstukken MH17

'Maleisisch team op weg naar rampplek MH17'

Een team van zeven forensisch experts van de politie in Maleisië is op weg naar de rampplek van vlucht MH17.

Het team is vandaag op het vliegtuig gestapt en verwacht dinsdag samen met experts van het internationale team de plek in Oost-Oekraïne te bereiken. Dat meldt het Maleisische persbureau Bernama op gezag van teamleider Hussein Omar Khan.

ZIE OOK: 'Maleisië krijgt grotere rol bij MH17-onderzoek'

De Maleisiërs zeggen op zoek te gaan naar mogelijke overgebleven mensenresten en materiaal voor het onderzoek. Het team verblijft twee tot drie weken in de stad Donetsk, aldus Khan. Nederlandse bergingswerkers gaan volgende week terug naar het rampgebied. Ook zouden er veiligheidsmedewerkers van Oekraïne meegaan het gebied in.

05 december 2014 16:14, in:

Berging wrakstukken MH17

Winter beëindigt de zoektocht naar slachtoffers MH17

Door het intreden van de winter en de veiligheidsomstandigheden kan op de rampplek van de MH17 nu niet meer gezocht worden naar slachtoffers.

Dat heeft premier Rutte na afloop van de ministerraad gezegd. Rutte gaf ook aan dat er deze week drie slachtoffers van de ramp zijn geïdentificeerd. Eén van hen heeft de Nederlandse identiteit.

ZIE OOK: Oekraïense vrijwilligers blijven zoeken

Daarmee is de identiteit van in totaal 292 van de 298 slachtoffers vastgesteld. Alle tot nu toe gevonden stoffelijke resten zijn nu in Nederland. Het forensisch opsporingsteam gaat door met het identificatieproces in Hilversum.

Eerder zei het ministerie van Veiligheid en Justitie nog dat grote delen niet zijn onderzocht. Met de Oekraïense autoriteiten en de lokale bevolking is afgesproken dat zij de missie waarschuwen als er in de komende periode toch nog resten en persoonlijke bezittingen worden gevonden.

 

01 december 2014 10:06, in:

Berging wrakstukken MH17

Wat gebeurt er met de wrakstukken van vlucht MH17?

De Nederlandse bergingsmissie in Oekraïne is afgerond. Met de verzamelde wrakstukken van vlucht MH17 wil de Onderzoeksraad het neergeschoten toestel reconstrueren. Hoe nu verder?

1. Zijn alle wrakstukken verzameld?
Nee, maar dat is volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) ook niet nodig. De raad had een 'verlanglijstje' van vliegtuigstukken die ze het liefst wilden bergen voor een zo goed en volledig mogelijk onderzoek.

Bij elkaar heeft het bergingsteam de afgelopen week ruim 650 kubieke meter aan wrakstukken in veiligheid gebracht. Daaronder zitten een deel van de cockpit, delen van de vleugels, de romp, staartdelen, motoren en delen van de cabine.

ZIE OOK: Nederlanders klaar op rampplek MH17

Maar de rampplek is nog niet helemaal opgeruimd. Kleine stukken die niet bruikbaar zijn voor het onderzoek liggen daar nog. Lokale hulpdiensten ruimen die stukken op. 

2. Liggen er nog stoffelijke resten in het rampgebied?
Ja, volgens de Onderzoeksraad wel. De leden van de repatriëringsmissie willen terug naar de zogenoemde 'burn sites' om diepgravend forensisch onderzoek te doen. Ze zijn daar wel al geweest, maar 'verdere werkzaamheden vereisen de inzet van zwaar materieel en meer forensisch experts'. Maar vanwege de 'fragiele veiligheidssituatie' is dat nog niet gebeurd.

"Hoeveel en wat er ligt is onduidelijk. We hebben nu 99 procent van wat de OVV graag wilde hebben, maar hebben een deel niet kunnen bereiken", zegt de teamleider van de bergingsmissie in Donetsk. "Voor de achtergebleven lichamelijke resten en de wrakstukken moeten we nog terug, maar wanneer is nog onduidelijk. Het zou kunnen zijn dat dat pas na de winter wordt."

De locaties zijn afgezet met borden. Daarop wordt gevraagd de plek niet te betreden. 

3. Wat gebeurt er nu met de wrakstukken?
De vliegtuigdelen worden naar Nederland vervoerd voor verder onderzoek. Op dit moment zijn de wrakstukken in het Oekraïense Charkov. De wrakstukken zullen komende week met vrachtwagens naar Nederland worden gebracht. Eenmaal in Nederland worden de wrakstukken opgeslagen en onderzocht op de luchtmachtbasis Gilze Rijen. Hier zal ook de reconstructie van een deel van het vliegtuig plaatsvinden.

4. Wat wil de Onderzoeksraad precies doen met de wrakstukken?
De verzamelde wrakstukken zullen worden gebruikt om een reconstructie te maken van een deel van het vliegtuig. Naar eigen zeggen 'om een goede illustratie te krijgen van wat er nu eigenlijk gebeurd is'. Mogelijk kunnen ze op die manier zien waar het toestel precies geraakt is en zegt het iets over het wapen dat gebruikt is.

De reconstructie zal 'ergens in het zuiden van het land' gedaan worden, de locatie is nu nog niet bekend.

5. Kunnen Nederlanders zo'n vliegtuig reconstrueren?
Kennis is voor een deel in Nederland, maar er zal ook buitenlandse kennis nodig zijn. Nederland zal ook Boeing vragen om te helpen met de reconstructie van het toestel. 

6. Is er bij een eerdere vliegramp wel eens een reconstructie van het toestel gemaakt?
Ja, dat is twee keer gebeurd en dat had succes. Bij de Lockerbie-ramp in 1988 bleek na de reconstructie dat de oorzaak van de crash een bom in het bagageruim was. Een Libische oud-spion die had geregeld dat de bom aan boord kwam, werd veroordeeld.

En bij de ramp met een TWA-vlucht in 1996 was de vraag of er sprake was van terreur. Dat bleek na de reconstructie niet het geval: de explosie was veroorzaakt door slechte bedrading in de brandstoftank. Er was kortsluiting ontstaan.

24 november 2014 20:18, in:

Berging wrakstukken MH17

Vrijwilligers ruimen wrakstukken MH17 op

Lokale vrijwilligers hebben achtergebleven wrakstukken opgehaald in het rampgebied van vlucht MH17 in Oost-Oekraïne.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) laat weten dat met de lokale autoriteiten is overeengekomen dat deze week zou worden begonnen met het opruimen van de veelal kleinere wrakstukken, die niet zullen worden bewaard.

Niet bruikbaar voor onderzoek   
De bergingsmissie van de OVV werd gisteren beëindigd. Maar op de rampplek liggen nog steeds wrakstukken, die volgens de OVV niet bruikbaar zijn voor het onderzoek. De afspraken om ze op te ruimen zijn onderdeel van de overeenkomst waaronder de bergingsmissie kon plaatsvinden.
   
ZIE OOK: Oekraïense vrijwilligers blijven zoeken

In tegenstelling tot de bergingsmissie loopt de Nederlandse repatriëringsmissie om stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen te bergen nog steeds. "Er zijn grote delen van het terrein waar we nog willen zoeken", aldus een woordvoerster van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

24 november 2014 17:04

Oekraïense vrijwilligers blijven zoeken

open
 • slideshow

  De vrijwilligers komen uit Grabovo, midden in het rampgebied van de MH17.

  ANP
 • slideshow

  In het veld vinden ze nog grote wrakstukken van de Boeing van Malaysia Airlines.

  ANP
 • slideshow

  De spullen die zoekers vinden, worden verzameld door de hulpdienst in Torez.

  ANP
 • slideshow

  Het is de bedoeling dat alles vanuit daar naar Nederland wordt getransporteerd.

  ANP
 • slideshow

  De Nederlandse bergers hebben zelf niet gezocht in dit gebied, daarvoor was het daar te gevaarlijk.

 • slideshow

  Het Nederlandse team heeft voor zo'n 650 kubieke meter aan wrakstukken geborgen.

  ANP
 • slideshow

  De Nederlandse onderzoekers hopen bewijzen te vinden hoe vlucht MH17 is neergehaald.

  ANP

Het Nederlandse onderzoeksteam is gestopt met de berging van wrakstukken van de neergeschoten MH17, maar dat betekent niet dat er geen brokstukken meer worden geborgen. Oekraïense vrijwilligers zoeken nog altijd naar overgebleven stukken van het toestel en persoonlijke bezittingen.

23 november 2014 20:08, in:

Berging wrakstukken MH17

'Berging MH17 ging sneller dan verwacht'

Het Nederlands bergingsteam heeft ruim 650 kubieke meter aan wrakstukken geborgen. En dat ging boven verwachting snel, volgens de teamleider.

"De missie is uitstekend gegaan. Alles was optimaal", vertelde de teamleider van de bergingsmissie in Donetsk na afloop van de missie aan het ANP. Hij lijkt er zelf ook een beetje van te staan kijken dat alles zo snel is gegaan. 

Door de oorlog in Oost-Oekraïne was het elke dag afwachten of de bergers naar de rampplek zouden kunnen. "Iedere dag konden we te maken krijgen met beschietingen of met andere incidenten. Als er bijvoorbeeld in de stad iets was gebeurd, hadden de lokale hulpdiensten ons niet kunnen helpen en hadden we niet naar de crash site gekund." 

ZIE OOK: Trein met wrakstukken MH17 naar Charkov

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) maakte eerder vandaag bekend dat de repatriëringsmissie ten einde is gekomen. Sinds vorige week verzamelden bergers elke dag wrakstukken, stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen. De spullen zijn vanuit Torez naar Charkov gebracht. Het is de bedoeling dat ze naar Nederland worden gevlogen. 

Toch is nog niet alles opgehaald. In een aantal gebieden zoals op de 'burn site' is de oorlog nog vol aan de gang en kon het team niet komen. Die stukken zijn afgezet met borden in de hoop dat mensen dat respecteren en niet zullen rondstruinen.

ZIE OOK: Nederlanders klaar op rampplek MH17

Naast vliegtuigdelen liggen op die plekken nog stoffelijke resten. "Maar hoeveel en wat is onduidelijk. We hebben nu 99 procent van wat de OVV graag wilde hebben, maar hebben een deel niet kunnen bereiken", zei de teamleider. "Voor de achtergebleven lichamelijke resten en de wrakstukken moeten we nog terug, maar wanneer is nog onduidelijk. Het zou kunnen zijn dat dat pas na de winter wordt."

 

23 november 2014 19:08, in:

Berging wrakstukken MH17

Nederlanders klaar op rampplek MH17

De Nederlandse bergingsmissie van vlucht MH17 is afgerond. Alle wrakstukken die relevant zijn voor het onderzoek, zijn geborgen. Het is de bedoeling dat de wrakstukken straks in Nederland worden gebruikt voor een gedeeltelijke reconstructie van het vliegtuig.

23 november 2014 12:56, in:

Berging wrakstukken MH17

Nederlandse bergingsmissie MH17 afgerond

Het Nederlandse team dat deze week wrakstukken van het verongelukte vliegtuig van Malaysia Airlines heeft geborgen in Oost-Oekraïne, gaat niet meer naar de rampplek. De bergingsmissie is afgerond, meldt de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

De afgelopen week zijn zoveel mogelijk wrakstukken geborgen. Die worden vandaag vanuit de stad Torez naar Charkov gebracht per trein. In totaal telt de trein twaalf wagons. 

Enkele onderdelen die te groot bleken voor transport met de trein zijn gisteren met diepladers over de weg naar Charkov vervoerd. Nadat de wrakstukken daar zijn aangekomen, zal het transport naar Nederland worden voorbereid. Op dit moment kan nog niet worden gezegd wanneer en hoe dat transport zal plaatsvinden.

ZIE OOK: Trein met wrakstukken MH17 naar Charkov

Na een ruime periode van voorbereiding werd zondag 16 november gestart met de operatie. 

Kleine wrakstukken blijven achter
De rampplek is nu nog niet geheel opgeruimd. Op de locaties waar de afgelopen week is gezocht, zijn veelal kleinere wrakstukken achtergebleven, die niet bruikbaar zijn voor het onderzoek. Hierover zijn afspraken gemaakt met de lokale hulpdiensten, die deze achtergebleven wrakstukken zullen opruimen.

Volgens de OVV kon het team 'ondanks de complexe omstandigheden en de plaatselijke veiligheidssituatie' de hele week onder begeleiding van de OVSE volgens planning werken. "Daarbij werd het team ondersteund door lokale hulpdiensten en deze samenwerking verliep goed."

Naast de wrakstukken vonden leden van de Nederlandse repatriëringsmissie ook nog achtergebleven stoffelijke resten. Die moeten nog naar Nederland worden gebracht.

23 november 2014 10:20, in:

Berging wrakstukken MH17

Trein met wrakstukken MH17 naar Charkov

Een trein met wrakstukken van het in Oekraïne neergestorte vliegtuig van Malaysia Airlines is onderweg van een voorstad van Torez naar Charkov.

Dat heeft een woordvoerder van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gezegd. Het is niet bekend wanneer de trein met wrakstukken in Charkov aankomt.

ZIE OOK: Stoffelijke resten en wrakdelen MH17 geborgen 

Zaterdag kwamen al twee diepladers met grotere delen van het vliegtuig in Charkov aan. Hoe en wanneer het materiaal naar Nederland wordt gebracht, is ook nog niet duidelijk.

Treinwagons met wrakstukken, hier nog op het station van Torez

Onderdelen van de MH17 die niet in de treinwagons passen worden per vrachtwagen naar Charkov vervoerd​.

22 november 2014 11:48, in:

Berging wrakstukken MH17

'Wrakstukken MH17 morgen in Charkov'

De wrakstukken van MH17 zijn inmiddels in twaalf goederenwagons geladen op het treinstation van Pelgejevski (een voorstad van Torez). Morgen zijn ze in Charkov, meldt het ministerie van Transport van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk.

De trein wordt begeleid door mensen van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en het Nederlandse onderzoeksteam. Diepladers met grote wrakstukken verlaten vandaag al het door rebellen gecontroleerde rampgebied in Oost-Oekraïne. 

ZIE OOK: Brokstukken MH17 per trein naar Charkov

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) wil niet bevestigen dat de treinen zondag gaan rijden, vanwege de onzekere omstandigheden in het gebied. "We zullen dat pas melden als de treinen daadwerkelijk zijn vertrokken'', zei een woordvoerder. Eerder vandaag meldde de OVV dat er geen wrakstukken worden geborgen, maar dat ze bezig zijn met de voorbereiding van het transport naar Charkov. 

Gisteren hebben de OVSE, Nederland en de rebellen gesprekken gevoerd over het transport. Nederland en de rebellen over het transport. Volgens het ministerie van Transport in Donetsk bedankten de Nederlandse onderzoekers de zelfverklaarde republiek voor 'de vlekkeloos verlopen organisatie en kwaliteit van het werk'.

22 november 2014 08:24, in:

Berging wrakstukken MH17

Brokstukken MH17 per trein naar Charkov

Vandaag worden op de rampplek van vlucht MH17 geen wrakstukken geborgen. Wel wordt het transport van de stukken die al zijn geborgen, voorbereid door het Nederlandse onderzoeksteam in Donetsk.

Dat meldt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

De wrakstukken zijn afgelopen week naar Torez zijn gebracht. Het team is nu bezig om de wrakken naar Charkov te krijgen. Het meeste wordt per trein gedaan. Omdat een aantal wrakstukken te groot is, moeten die met diepladers worden weggebracht.

De diepladers rijden vandaag naar Charkov. Het is nog onduidelijk wanneer de treinen precies zullen vertrekken. Vanuit Charkov worden de wrakstukken naar Nederland overgebracht.

21 november 2014 17:33, in:

Berging wrakstukken MH17

Stoffelijke resten en wrakdelen MH17 geborgen

Het is voor de zesde dag op rij gelukt om wrakstukken te bergen op de plek van de vliegramp in Oekraïne.

Ook konden vandaag stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen, zoals kleding en sieraden, worden geborgen.

Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid zijn de werkzaamheden goed verlopen. Het team verwacht nog enkele dagen bezig te zijn met het bergen van wrakstukken van de gecrashte Boeing van Malaysia Airlines.

Reconstructie maken
De onderzoeksraad wil de stukken onderzoeken en een reconstructie maken van een deel van het vliegtuig. De wrakstukken worden naar Torez gebracht en daar in treinwagens geladen. Ze worden later overgebracht naar de Oekraïense stad Charkov en daarna naar Nederland.

Ook de stoffelijke resten en de persoonlijke bezittingen gaan terug naar Nederland. Het is nog niet bekend wanneer dat gebeurt.

21 november 2014 13:40, in:

Berging wrakstukken MH17

Afwikkeling MH17 kost 36,3 miljoen

Het kabinet is in totaal 36,3 miljoen euro kwijt aan de afwikkeling van de ramp met MH17. Dat heeft minister Dijselbloem van Financiën gezegd.

Het gaat om de gezamenlijke kosten die de departementen hebben gemaakt door deze vliegramp. Nederland geeft leiding aan de missie om stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen terug naar Nederland te halen. 

ZIE OOK: Column Jeroen Akkermans: In de steek gelaten

Afgelopen week begon de berging van de wrakstukken van MH17. Gisteren werd een deel van de cockpit van het rampvliegtuig geborgen. De onderzoeksraad wil de stukken onderzoeken en een reconstructie maken van een deel van het vliegtuig.

20 november 2014 18:48, in:

Berging wrakstukken MH17

Een deel van de cockpit van MH17 is geborgen

Op de rampplek in het oosten van Oekraïne is een deel van de cockpit van het toestel van vlucht MH17 geborgen. Daarnaast zijn ook andere wrakstukken verzameld, zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

Het bergingsteam verwacht nog enkele dagen bezig te zijn. Op dit moment is onduidelijk om hoeveel dagen het precies gaat. Op maandag werd gemeld dat de berging mogelijk nog vijf dagen in beslag zou nemen.

ZIE OOK: Berging wrakstukken MH17

De OVV meldt verder dat de samenwerking met de lokale, Oekraïense diensten goed verloopt. Het team heeft volgens planning kunnen bergen. De wrakstukken die worden geborgen, worden via Charkov naar Nederland gebracht. De onderzoeksraad wil de stukken onderzoeken en een reconstructie maken van een deel van het vliegtuig. 

 

19 november 2014 16:05, in:

Berging wrakstukken MH17

Opnieuw wrakstukken MH17 geborgen

Voor de vierde dag zijn in Oost-Oekraïne met succes wrakstukken geborgen van rampvlucht MH17. Het bergingsteam heeft ook stoffelijke resten geborgen. Uiteindelijk worden de wrakstukken overgebracht naar Nederland. Het is de bedoeling dat de bergingsmissie morgen doorgaat.

19 november 2014 08:37, in:

Berging wrakstukken MH17

Berging MH17 mogelijk deze week klaar

Berging MH17 mogelijk deze week klaar

Ook vandaag is het op de rampplek in Oekraïne veilig genoeg om wrakstukken van vlucht MH17 te bergen. Dat meldt de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Het is de vierde dag op rij dat het bergingsteam aan het werk kan. De wrakstukken worden in treinwagons geladen. Als de veiligheidssituatie zo blijft, hoopt de Onderzoeksraad voor Veiligheid de werkzaamheden ongeveer aan het einde van deze week af te kunnen ronden.

Reconstructie maken
De Onderzoeksraad wil de wrakstukken naar Nederland brengen om ze te kunnen onderzoeken en om een reconstructie te maken van een deel van het vliegtuig.

 

18 november 2014 18:54, in:

Berging wrakstukken MH17

Derde dag: berging rampplek weer goed verlopen

Vandaag zijn opnieuw wrakstukken van het gecrashte toestel van vlucht MH17 in Oost-Oekraïne geborgen. Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid is de berging goed verlopen.

"Voor de derde dag op rij heeft het bergingsteam volgens planning kunnen werken en is er goed samengewerkt met de lokale diensten", zegt een woordvoerder van de Onderzoekraad. 

ZIE OOK: Nieuwe beelden vlak na crash MH17

De wrakstukken zijn naar Torez gebracht, waar ze op treinwagons zijn geladen. Op een later moment worden de ze vanuit Torez naar Charkov vervoerd en daarna naar Nederland. 

Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat nog weten dat er dinsdag naast de wrakstukken alleen nog persoonlijke bezittingen zijn geborgen.

17 november 2014 07:28, in:

Berging wrakstukken MH17

Berging wrakstukken MH17 hervat

Voor de tweede opeenvolgende dag worden in het oosten van Oekraïne wrakstukken verzameld van de Boeing 777 van Malaysia Airlines die in juli is neergehaald.

De berging van de wrakstukken werd gisteren begonnen en vanochtend hervat. Het materiaal wordt naar het treinstation van Torez gebracht en daar gedeeltelijk al op treinwagons geladen. Op een later moment worden de wrakstukken per trein naar Charkov vervoerd.

ZIE OOK: Nieuwe beelden vlak na crash MH17

Gisteren werden bij de bergingsactie ook stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen gevonden. Bij de ramp met vlucht MH17 kwamen 298 mensen om het leven.

16 november 2014 19:09

Foto's: Bergers MH17 aan het werk

open
 • slideshow
  Berging wrakstukken MH17

  Een Nederlands team van bergingswerkers is begonnen met de berging van de MH17-wrakstukken in Oekraïne.

 • slideshow
  Berging wrakstukken MH17

  De berging van de wrakstukken duurt vermoedelijk enkele dagen.

 • slideshow
  Berging wrakstukken MH17

  Oekraïense beveiligers zijn mee met de missie.

 • slideshow
  Berging wrakstukken MH17

  De wrakstukken worden op vrachtwagens getakeld en weggevoerd.

 • slideshow
  Berging wrakstukken MH17

  De geborgen wrakstukken zijn naar het treinstation van Torez gebracht en daar gedeeltelijk al op treinwagons geladen

 • slideshow
  Berging wrakstukken MH17

  Per vliegtuig worden de brokstukken uiteindelijk naar Nederland gevlogen.

 • slideshow
  Berging wrakstukken MH17

  De wrakstukken zijn belangrijk voor de Onderzoeksraad voor Veiligheid, dat een reconstructie wil maken.

Op de rampplek van vlucht MH17 zijn de eerste wrakstukken van het toestel geborgen. Bekijk foto's van de operatie.

ZIE OOK: Doorzagen en afvoeren: brokstukken MH17 worden opgeruimd

16 november 2014 18:09, in:

Berging wrakstukken MH17

Bergers MH17 vinden stoffelijke resten

Op de rampplek van de MH17 zijn opnieuw stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen gevonden. Ook zijn de eerste wrakstukken van het toestel geborgen.

Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie. De stoffelijke resten en de persoonlijke bezittingen worden voor een forensische check naar Charkov gebracht. Van 9 vermisten is nog geen DNA gevonden op de aanwezige lichaamsdelen. Wanneer ze naar Nederland worden overgebracht, is nog niet bekend.

ZIE OOK: Berging wrakstukken MH17 nu echt begonnen

De Onderzoeksraad voor Veiligheid zegt dat de bergingswerkzaamheden goed zijn verlopen. De geborgen wrakstukken zijn naar het treinstation van Torez gebracht en daar gedeeltelijk al op treinwagons geladen. Op een later moment worden de wrakstukken per trein naar Charkov vervoerd.

De berging van de wrakstukken duurt vermoedelijk enkele dagen. Het is de bedoeling dat de berging morgen verder gaat, maar dat hangt af van de veiligheidssituatie in Oekraïne. Vandaag sloeg op ongeveer 1500 meter van de rampplek een mortier in.

ZIE OOK: Doorzagen en afvoeren: brokstukken MH17 worden opgeruimd

De wrakstukken zijn belangrijk voor de Onderzoeksraad voor Veiligheid, dat onder meer een reconstructie wil maken van een deel van het vliegtuig. Bij de ramp met de Boeing 777 van Malaysia Airlines kwamen in juli 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

16 november 2014 12:25, in:

Berging wrakstukken MH17

Eerste beelden berging MH17

Op de rampplek is in de Oekraïne begonnen met het bergen van de MH17. Nederlandse onderzoekers bergen wrakstukken om te onderzoeken waardoor het toestel is neergestort. Waarschijnlijk is het vliegtuig neergeschoten met een raket, onderzoek in Nederland moet dat uitwijzen.

16 november 2014 08:11, in:

Berging wrakstukken MH17

Berging wrakstukken MH17 nu echt begonnen

Berging wrakstukken MH17 nu echt begonnen

Een Nederlands team is zojuist eindelijk begonnen met het bergen van de wrakstukken van vlucht MH17 in Oost-Oekraïne. Dat laat de Onderzoeksraad voor Veiligheid weten.

De bergers konden eerder niet aan het werk omdat er onenigheid was met de pro-Russische rebellen in het gebied. Onder leiding van de OVSE zijn er  afspraken gemaakt tussen Nederland en de rebellen.

ZIE OOK: Wie bergt het wrak van de MH17? En zes andere vragen

Het gaat om dezelfde experts die afgelopen week al hebben gezocht naar menselijke resten. Ze worden op de crashsite geholpen door de lokale rampendienst. Het is de verwachting dat de berging enkele dagen gaat duren. De wrakstukken liggen allemaal nog in rampgebied dat enkele kilometers beslaat.

Wrakstukken naar Nederland
De geborgen wrakstukken worden eerst verzameld op een locatie bij de plaats van het ongeluk. Daarna worden ze met diepladers vervoerd naar Charkov, van waaruit de wrakstukken naar Nederland worden gebracht. Wanneer en hoe dat gebeurt, kan de Onderzoeksraad nog niet zeggen.

Niet alle wrakstukken worden geborgen. De OVV heeft een 'verlanglijst' met specifieke vliegtuigdelen die ze graag wil onderzoeken, omdat die mogelijk meer licht werpen op de toedracht van de crash.

ZIE OOK: Dit zijn de slachtoffers van de ramp met de MH17

Het bergen van de wrakstukken gebeurt onder de verantwoordelijkheid van de (Nederlandse) Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). De OVV leidt het internationale onderzoek naar de oorzaak van de ramp, waarbij 196 Nederlanders om het leven kwamen.

De veiligheidssituatie op de rampplek is en blijft fragiel en elke dag wordt gekeken of werkzaamheden op de rampplek mogelijk zijn, zegt de Onderzoeksraad.

16 november 2014 07:23, in:

Berging wrakstukken MH17

Berging MH17 lijkt nu echt te beginnen

Een Nederlands team van bergingswerkers is vanochtend aangekomen naar de rampplek van de MH17 in Oost-Oekraïne.

Het is de bedoeling dat ze gaan beginnen met het bergen van de wrakstukken. Of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren, hangt af van de omstandigheden. Dat laat de Onderzoeksraad voor Veiligheid weten.

ZIE OOK: Afspraken over berging MH17-wrak

Volgens een woordvoerder gaat het om dezelfde experts die afgelopen week al hebben gezocht naar menselijke resten. Ze worden op de crashsite geholpen door de lokale rampendienst.

 

14 november 2014 18:58, in:

Berging wrakstukken MH17

Afspraken over berging wrakstukken MH17

Onder leiding van de OVSE zijn afspraken gemaakt over de berging van wrakstukken van het neergestorte toestel van vlucht MH17. Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Zaterdag reizen extra teamleden van de Nederlandse missie vanuit Charkov naar Donetsk voor logistieke ondersteuning. Zij zullen 'hopelijk zo snel mogelijk beginnen met de werkzaamheden samen met de lokale hulpdiensten (SES)", laat het departement weten.

ZIE OOK: Koenders vreest hevigere gevechten Oekraïne

Het bergen van de wrakstukken gebeurt onder de verantwoordelijkheid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Deze organisatie zal nadere informatie geven als de berging daadwerkelijk is begonnen. 

De veiligheidssituatie op de rampplek is en blijft fragiel en elke dag wordt gekeken of werkzaamheden op de rampplek mogelijk zijn, benadrukt het ministerie.

 

13 november 2014 21:24, in:

Berging wrakstukken MH17

Koenders vreest hevigere gevechten Oekraïne

Het lijkt steeds moeilijker te worden om de MH17-wrakstukken voor het invallen van de winter weg te halen. Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) vreest dat de gevechten in het gebied de komende tijd heviger zullen worden.

Koenders zei tijdens een Kamerdebat over de vliegramp dat hij 'zeer bezorgd' is over de situatie in en rondom het  MH17-rampgebied. Op bepaalde plekken bij het rampgebied wordt volgens hem dagelijks gevochten.

ZIE OOK: Foto's: groot materieel tussen brokstukken MH17

Het risico voor de repatriëringsmissie in het rampgebied is hierdoor hoog, zei de minister. Hij noemt de situatie in het gebied 'grillig' en complex'.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) onderhandelt op dit moment over de berging van de wrakstukken van het vliegtuig. Dat zijn 'gevoelige onderhandelingen', zei de minister. De contacten met de rebellen lopen volgens de minister via de OVSE, omdat dit de 'meest effectieve manier' is om de doelen van het kabinet te behalen.

ZIE OOK: Nederlandse bergers aan de slag op rampplek

Nederland weigert zelf om te onderhandelen met pro-Russische rebellen. Nederland erkent de pro-Russische rebellen niet. Volgens premier Rutte zijn we 'chantabel' als we met de rebellen onderhandelen.

Alexander Hug van de OVSE zei eerder deze week dat er wel Nederlanders aanwezig bij de onderhandelingen. Ze zijn daar volgens hem vanwege 'technische redenen'. De leider van de Nederlandse MH17-missie, Pieter-Jaap Aalbersberg, spreekt over 'werkafspraken'. Er is dus geen sprake van onderhandelen, benadrukte het kabinet gisteren.

3 jaar geleden
twitter thumbnail

“Minister #Koenders: "Dagelijks sprake van beschietingen. Gevechten in Oost-Oekraïne gaan zeer wel mogelijk intensiveren." #debat #MH17@fonslambie op Twitter

13 november 2014 08:43, in:

Berging wrakstukken MH17

Stoffelijke resten MH17 naar Charkov

Vandaag brengt de repatriëringsmissie van de MH17 gevonden stoffelijke resten van Donetsk naar Charkov.

Ook persoonlijke bezittingen die op de rampplek zijn gevonden gaan mee en worden voor het eerst aan een forensisch onderzoek onderworpen.

ZIE OOK: Foto's: groot materieel tussen brokstukken MH17

Vandaag wordt niet op de rampplek gewerkt. Op dit moment zijn er geen taken meer voor een klein team, zegt Pieter-Jaap Aalbersberg, leider van de missie. Voor verdere werkzaamheden moet het team groter worden, met meer forensische experts en zwaar materieel. En dan moet het ook nog eens toegang krijgen tot de rampplek.

De gesprekken tussen de OVSE en de lokale rampendienst SES over het bergen van de wrakstukken lopen nog. Als er afspraken zijn gemaakt, kan de missie direct aan de slag.

12 november 2014 19:38, in:

Berging wrakstukken MH17

Foto's: groot materieel tussen brokstukken MH17

Voor het eerst heeft het Nederlandse bergingsteam in Oekraïne met een takelwagen gewerkt, op de rampplek van MH17. RTL Nieuws-correspondent Jeroen Akkermans maakte vandaag nieuwe foto's op de rampplek.

Met een hijskraan werden de brokstukken van de grond getild, waarschijnlijk om te kijken of er geen menselijke resten onder liggen. Wrakstukken meenemen, is nog niet aan de orde. 

"De Nederlandse bergers zijn gearriveerd bij MH17", vertelt Jeroen Akkermans. "Er is hier geen dieplader bij, dus het afvoeren van de wrakstukken is voor later."

ZIE OOK: Bewijsmateriaal MH17 verzamelen voor het te laat is

Meer foto's zijn te zien op de Flickr-pagina van Jeroen Akkermans.

12 november 2014 17:46, in:

Berging wrakstukken MH17

Stoffelijke resten onder wrakstukken MH17

Onder wrakstukken van de neergehaalde Boeing van Malaysia Airlines hebben leden van de repatriëringsmissie in het oosten van Oekraïne stoffelijke resten gevonden. De wrakstukken zijn met een hijskraan opgetild.

ZIE OOK: Kabinet: Geen vertraging onderzoek MH17

De wrakstukken lagen op het deel van de rampplek waar brand heeft gewoed. Hier woedde kort na de crash van 17 juli een brand. De stoffelijke resten zijn geborgen en worden overgebracht naar Charkov voor een eerste forensisch onderzoek. De lokale rampendienst SES en de OVSE begeleidden de missie.

Bergen wrakstukken nog niet mogelijk
"De verdere werkzaamheden (op de burnsite) vereisen de inzet van zwaar materieel en meer forensisch experts. Dat is vooralsnog niet mogelijk", aldus Pieter-Jaap Aalbersberg, hoofd van de repatriëringsmissie. De veiligheidssituatie in het gebied blijft fragiel.

De berging van de wrakstukken is nog niet begonnen. Er vindt hierover nog steeds overleg plaats door de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Aalbersberg: "Zolang er geen sluitende werkafspraken zijn, kunnen we niet beginnen met het bergen. De missie staat klaar om aan de slag te gaan, zodra er groen licht is."

12 november 2014 14:48, in:

Berging wrakstukken MH17

Kabinet: Geen vertraging onderzoek MH17

Dat Nederland weigert om te onderhandelen met pro-Russische rebellen, zorgt niet voor vertraging bij de nasleep van de MH17-ramp. Dat schrijft het kabinet in antwoorden op Kamervragen.

Nederland erkent de pro-Russische rebellen niet. Volgens premier Rutte zijn we 'chantabel' als we met de rebellen onderhandelen. Op het standpunt van de Nederlandse regering kwam de afgelopen dagen kritiek. Zo lukte het Maleisië om in de eerste dagen na de ramp de zwarte dozen te krijgen van de rebellen. Maleisië sprak wel direct met de rebellen.

OVSE voert onderhandelingen
Onderhandelingen met de rebellen worden via de OVSE (Organisatie voor Vrede en Samenwerking in Europa) gevoerd. Er is wel contact tussen Nederland en de rebellen, zo bevestigde Alexander Hug van de OVSE in een interview met RTL Nieuws.

Volgens Hug zijn de Nederlanders vanwege 'technische redenen' aanwezig bij de gesprekken met de rebellen. De leider van de Nederlandse MH17-missie, Pieter-Jaap Aalbersberg, sprak gisteren over 'werkafspraken'. Er is dus geen sprake van onderhandelen, benadrukt het kabinet vandaag, en dat zorgt dus ook niet voor vertraging.