We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

10 oktober 2013 12:02

'Banken voor miljarden in productie kernwapens'

ABP, ING, Aegon. Zomaar drie namen van grote Nederlandse instellingen die nog steeds miljarden steken in de productie van kernwapens. Dat blijkt uit onderzoek van vredesorganisatie IKV Pax Christi.

In totaal zitten Nederlandse pensioenfondsen en banken voor bijna 3,5 miljard dollar in kernwapenproducten. Ambtenarenpensioenfonds ABP is met 1,2 miljard dollar de grootste investeerder, gevolgd door ING (1,15 miljard dollar) en Aegon (bijna een half miljard dollar). Bij pensioenfonds Zorg en Welzijn bedragen de omstreden investeringen zo'n 40 miljoen dollar.

314 miljard dollar
Ook onder meer ABN Amro, Rabobank, DSM Pension Services, MN Services en Optimix Vermogensbeheer worden genoemd in het onderzoek, hoewel het bij hen om kleinere investeringen gaat.

Wereldwijd investeren banken, verzekeraars en pensioenfondsen meer dan 314 miljard dollar in fabrikanten van de betreffende massavernietigingswapens. Volgens IKV Pax Christi hebben in totaal 298 instellingen financiƫle relaties met 27 bedrijven die betrokken zijn bij het ontwikkelen, produceren, testen en/of onderhouden van kernwapens.

Topnieuws