We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

Banken omarmen bitcoin-techniek

Het gaat veel sneller: geld overmaken via de bitcoin-technologie. Banken zijn enthousiast over deze methode en onderzoeken of het veilig is.

Het gaat veel sneller: geld overmaken via de bitcoin-technologie. Banken zijn enthousiast over deze methode en onderzoeken of het veilig is.

Topnieuws
meer stories
Meest gelezen: Nederland
01 december 2014 18:01, in:

Banken omarmen bitcoin-techniek

Bitcointechnologie: is dat wel veilig?

Bitcointechnologie: is dat wel veilig?

De drie grootste Nederlandse banken ING, ABN Amro en Rabobank onderzoeken hoe ze de technologie achter de virtuele munt bitcoin zouden kunnen gebruiken voor hun betalingen. Is zo'n systeem wel veilig genoeg?

ZIE OOK: Banken vinden techniek bitcoin 'interessant'

Onze economieredactie beantwoordt vijf vragen. 

1. Wat is dat ook alweer: bitcoin?
Bitcoin is een online munt, waarmee je kan betalen zonder dat je een bank nodig hebt. Normaal, wanneer je afrekent bij een winkel, maakt jouw bank geld over naar de bank van de winkelier. Bij bitcoin gaat het geld van persoon naar persoon. Ook wel 'Peer to peer' genoemd. Bitcoingeld versturen van persoon tot persoon is mogelijk door een groot digitaal transactieboek. De transacties die normaal gecheckt worden door de bank, worden nu door een computersysteem gecheckt.

2. Waarom zien banken daar wat in? 
Het grote transactieboek achter bitcoin is een nieuwe technologie, die banken interessant vinden. Het betalingsverkeer zou daarmee namelijk veel sneller gaan en goedkoper kunnen worden. Bijvoorbeeld wanneer er geld moeten worden overgemaakt van een ING rekening naar een Rabobank rekening.  
ING, ABN Amro en de Rabobank onderzoeken die nieuwe technologie. Dat betekent dat ze het serieus bekijken, maar nog niet definitief hebben besloten of ze het gaan gebruiken.

3. Zou het voor mij als consument ook iets veranderen? 
Op het eerste gezicht niet. Je gaat bijvoorbeeld niet betalen in bitcoins. Het betalen zou wel sneller en goedkoper kunnen worden. In de toekomst heb je dan geen last meer hebt van sluitingstijden in het weekend en dure tarieven bij internationale betalingen. 

4. En hoe zit dat dan met al die bitcoinschandalen? Is dit wel veilig?
Afgelopen jaar vlogen de bitcoinschandalen je om de oren. Bitcoinbedrijven hadden hun beveiliging heel slecht op orde en zo zijn er heel veel bitcoins gestolen. Ook worden bitcoins gebruikt in het illegale circuit, omdat je anoniem kan betalen. 

Bij dat soort bitcoinschandalen is het belangrijk om te bedenken waar mensen het over hebben. Je kan namelijk onderscheid maken tussen drie zaken:

  • De munt bitcoin. Daar hebben mensen het over wanneer ze spreken over de koers ('1 bitcoin is nu 400 dollar waard'), over betalen met bitcoin ('bij een cafeetje in Delft kan je met bitcoins betalen') of over illegale betalingen ('Bij het oprollen van een drugsbende zijn ook bitcoins in beslag genomen').
  • Bedrijven die geld verdienen met bitcoin. Een aantal van deze nieuwe bedrijven heeft de beveiliging heel slecht op orde. Dan worden er bitcoins gestolen via de achterdeur. Dat heeft dus niet zo veel met de munt te maken, maar vooral met de bedrijven. 
  • De technologie achter bitcoin. Bekende ondernemers zoals Richard Branson en grote Nederlandse banken zijn daarin geïnteresseerd. Die zien niet per se iets in de munt, maar wel in de techniek erachter.

De banken waarschuwen wel: de techniek moet wel 100 procent veilig zijn voor het in gebruik wordt genomen. Onlangs bleek dat zo'n 10 procent van alle bitcoins die ooit bestond is verdwenen en iets dergelijks mag natuurlijk niet gebeuren. 

5. Zit de toezichthouder van banken hier ook bovenop?
De Nederlandsche Bank heeft eerder dit jaar een kritisch stuk geschreven over de munt bitcoin. Over de technologie achter de munt is DNB wat optimistischer. Een woordvoerder laat ons weten: "DNB vindt het goed dat banken onderzoeken hoe ze hun betaaldiensten kunnen verbeteren. We hebben er geen bezwaar tegen als ze daarbij ook kijken naar de technologie achter bitcoin."

01 december 2014 18:00, in:

Banken omarmen bitcoin-techniek

Banken enthousiast over bitcoin-techniek

Banken enthousiast over bitcoin-techniek

Geld overmaken kan veel sneller en gemakkelijker via de 'bitcoin-techniek'. Alle grote banken in Nederland onderzoeken nu of ze deze techniek ook kunnen gebruiken.

Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws langs ABN Amro, Rabobank en ING.

Op dit moment gaat het betalingsverkeer altijd via de bank en de centrale bank. Deze centrale bank controleert alle opdrachten en zorgt vervolgens dat alles goed loopt.

Deze werkwijze is al dertig jaar hetzelfde, zegt Mark Buitenhek van ING. "We hebben de afgelopen twintig jaar gebouwd op wat we in de jaren zeventig en tachtig hebben neergezet".

In het weekend gesloten
Op zich is er niks mis met deze techniek. Maar soms duurt geld overmaken lang, omdat banken 's avonds en in het weekend gesloten zijn.

ZIE OOK: Banken omarmen bitcointechnologie: is dat wel veilig?

D​e techniek achter de bitcoin is voor banken wellicht geschikter om snel geld over te maken. Je hebt dan geen openingstijden meer, want de techniek checkt zelf of het geld is overgemaakt. "In die technologie zijn heel veel ontwikkelingen gaande", zegt Wiebe Draijer van de Rabobank. "Het is interessant om te kijken of zo'n ontwikkeling toekomst heeft."

Ook ABN Amro laat weten 'al ruim een jaar' de technologie achter de digitale munt te onderzoeken voor eigen gebruik.