Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

05 april 2015 13:22

Babynamen: Felix populair bij hoogopgeleiden, Wesley juist niet

Hoogopgeleide ouders noemen hun kinderen vaker Felix of Juliette, terwijl laagopgeleide ouders juist eerder kiezen voor Gerrit of Cornelia. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws naar de meer dan een miljoen voornamen die ouders de afgelopen zes jaar aan hun kinderen gaven.

​De Sociale Verzekeringsbank (SVB) publiceert ieder jaar de lijst met de populairste babynamen, op basis van gegevens van de kinderbijslag. RTL Nieuws vroeg bij de SVB van iedere naam de bijbehorende cijfers van de postcode van de ouders op. 

ZIE OOK:​
Jongensnamen: hoe 'slim' is jouw voornaam?
Meisjesnamen: hoe 'slim' is jouw voornaam?

Deze babynamen zijn het populairst in jouw buurt​

Uit een vergelijking van de gegevens over het opleidingsniveau per buurt, blijkt dat er namen zijn die vaak voorkomen bij hoogopgeleiden, en namen die juist laagopgeleiden eerder kiezen. Zo wonen in de gemiddelde wijk waar de afgelopen jaren een Felix werd geboren 59 procent meer hoogopgeleiden dan gemiddeld in Nederland. In de wijken waar jongens Gerrit werden genoemd, wonen juist 31 procent minder hoogopgeleiden dan gemiddeld.

​Kopieergedrag
Voornaamexpert Gerrit Bloothooft van de Universiteit Utrecht deed al eerder onderzoek naar de invloed van inkomen en opleiding op naamkeuze. Dat er zulke duidelijke verschillen zijn, komt volgens hem omdat mensen vaak de namen gebruiken die in hun eigen sociale omgeving populair zijn. Ze kopiëren elkaar dus.

Volgens Bloothooft kun je aan de voornaam van een kind al heel wat aflezen. Maar dat betekent niet dat een typisch hoogopgeleide naam een garantie is voor succes: "Je naam is alleen maar door je ouders gegeven. Uiteindelijk heb je je lot voor het grootste deel zelf in handen." 

De volgende namen zijn populair in buurten met veel, of juist weinig hoogopgeleiden:

 Jongens Meisjes 
 Veel hoogopgeleidenWeinig hoogopgeleidenVeel hoogopgeleidenWeinig hoogopgeleiden

1

FelixGerritJulietteCornelia
2OscarHendrikJosephineAdriana
3JuliusMarinusCatoJohanna
4BorisMuhammedAmélieElif
5OlivierCornelisJulieAshley
6ArthurYusufStellaJaylinn
7BerendJordyMiaNisa
8JonasMustafaEllaKayleigh
9VictorBryanOliviaKaylee
10JulesWesleyIsabelleAzra
11MauritsJohannesMetteMelissa
12AbelDylanoPhileineEsmee
13HugoGiovanniKikiHailey
14CasperKeanoRosaDemi
15SebastiaanJanMareJennifer
16ValentijnBradleyLiviaRomy
17JamesJoeyFélineDewi
18FlorianJaysonValerieMaria
19PepijnEmirKateEsther
20FlorisRyanLouiseNaomi

Alle namen die tussen 2009 en 2014 meer dan 400 keer zijn gekozen, zijn gerangschikt op gemiddeld aandeel hoogopgeleiden (hoog, of juist laag) in 4-cijferige postcodegebied, gebaseerd op deze CBS-tabel.

ZIE OOK: Alles over babyvoornamen

 

Topnieuws