We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

05 maart 2016 19:21

Asielzoekers afgeschrikt door sobere omstandigheden in Nederland

De omstandigheden in onze opvangcentra zijn sober en de voorzieningen beperkt. Veel vluchtelingen raken erdoor afgeschrikt om naar Nederland te komen, zegt Vluchtelingenwerk tegen RTL Nieuws. De organisatie spreekt van een duidelijke 'ontmoedigingsstrategie'.

Met name mannen willen hun paspoort terug en terugkeren naar hun land van herkomst, omdat ze hun gezin niet zo lang achter kunnen laten, zegt Vluchtelingenwerk.

Andere asielzoekers vertrekken 'vrijwillig' uit Nederland: meer dan 300 per maand. Daar zitten economische vluchtelingen bij, maar ook Syriërs die oorlogsgebied zijn ontvlucht.

Onzekerheid
Onze verslaggever Pim Sedee bezocht noodopvang Heumensoord en sprak daar met verschillende asielzoekers. Zij zagen veel anderen vertrekken vanwege de aanhoudende onzekerheid, maar ook door de brief van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) waarin staat dat er in Nederland te weinig opvangplekken zijn. Asielzoekers moeten rekening houden met overplaatsingen. En ook staat in de brief dat het 15 tot 18 maanden kan duren voordat duidelijk is of ze überhaupt mogen blijven. Of dat het onzeker is dat gezinshereniging kan plaatsvinden.

Ontmoedigingsbeleid?
Volgens Vluchtelingenwerk zit hier een duidelijke ontmoedigingsstrategie achter. "Kom maar niet naar Nederland, ga maar naar andere plekken. Maar Dijkhoff ontkent dat tegenover RTL Nieuws. Hij benadrukt dat Nederland geen ontmoedigingsbeleid voert.

"We voeren een informatiebeleid om vluchtelingen duidelijk te maken hoe het hier wel zit. En dat de verkooppraatjes van mensensmokkelaars niet het enige zijn wat ze horen."

Aantal migranten dat vrijwillig vertrekt vanuit Nederland:

November 2015307
December 2015316
Januari 2016345
Februari 2016368

Topnieuws