Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

21 mei 2014 06:30

Amerikaans bedrijf brengt miljoenen naar Enschede

De grote Amerikaanse investeerder Cottonwood Technology Fund vestigt zich in Enschede. Het bedrijf heeft direct 10 miljoen euro te verdelen aan start-ups.

Enschede wordt het Europese hoofdkantoor van de durfinvesteerder. Ray Quintana is de man die leiding gaat geven aan de Europese activiteiten. Eind dit jaar verwacht hij al 30 miljoen euro in de pot te hebben, vertelt hij aan RTLZ-verslaggever Hella Hueck.

Cottonwood strijkt heel bewust neer op de campus van de Universiteit Twente, waar ze voorop lopen op het gebied van bijvoorbeeld nanotechnologie.

'Nederlanders zijn zó ontzettend bescheiden'
"Iedereen vraagt aan mij: Waarom ga je naar Nederland? Wat is er te doen in Enschede? De Nederlanders zijn zó ontzettend bescheiden, te bescheiden eigenlijk", zegt Quintana. "Wat hier allemaal te vinden is aan hoogopgeleide mensen, technologie, capaciteiten is echt van wereldklasse.”

Voordat Quintana zijn eigen investeringsmaatschappij oprichtte, werkte hij jarenlang bij Bosch in Duitsland. “De Duitsers zijn vrij conservatief, niet heel ondernemend. Ik dacht dat de cultuur in Nederland hetzelfde was. Tot ik hier vorig jaar werd uitgenodigd om te komen spreken op een conferentie. Ik zag wat voor een goed werkend eco-systeem Twente heeft. Er is hier harde wetenschap. Er wordt fundamenteel onderzoek gedaan.

Volgens de Amerikaan is er ook goed contact met het bedrijfsleven om technologie toepasbaar te maken. "De grote bedrijven weten Enschede te vinden en jonge ondernemers ook. Ik wist meteen: hier moeten we zijn." Ver weg is het niet voor de Amerikaan. "Ons hoofdkantoor zit in New Mexico, middenin de woestijn. Dus ik ben wel wat gewend!”

Open armen
Collegevoorzitter van de Universiteit Twente, Victor van der Chijs, ontvangt Cottonwood met open armen. “Ik weet even niet meer precies hoeveel bedrijven er op de campus ontstaan zijn. De teller staat nu op 871, geloof ik. Dat zijn de bedrijven die nog bestaan. Er mislukt er nog wel eens eentje. Dat zijn er gewoon heel erg veel, dus er is ook genoeg te financieren.”
 
Van der Chijs is niet bang dat Cottonwood Nederlandse start-ups wegkaapt. “De bedoeling is juist dat de start-ups hier blijven en groeien. Dit is fantastisch nieuws voor Nederland. Door Amerikaanse geld en kennis wordt het nu makkelijker voor start-ups om snel in het buitenland aan de slag kunnen. Want Cottonwood heeft een groot internationaal netwerk waar ze gebruik van kunnen maken.”

Veel potentie
De durfinvesteerder is vooral op zoek naar ondernemers die nét gestart zijn. “We kijken naar bedrijven die veel potentie hebben. Het maakt niet uit in welke sector je zit: gezondheidszorg, IT of schone technologie. Je hoeft nog geen klanten te hebben, je product hoeft nog niet af te zijn. Als je maar écht een goed, vernieuwend idee hebt. Dan helpen wij met de rest. Onze kracht is het opbouwen van een bedrijf.”

Kan het zijn dat Nederlandse start-ups straks ook miljarden waard zijn? Hier in Europa staan we met onze oren te klapperen bij de miljardenovernames van Nest en Oculus Rift. Quintana lacht. “Hier worden bedrijven van onderaf gebouwd, wij denken meteen op wereldschaal. Wij zouden hier niet zijn als we niet denken dat Nederlandse bedrijven net zoveel waard kunnen worden als de Amerikaanse.”

Quintana heeft al een aantal Nederlandse ondernemers op het oog waar hij in wil investeren, maar wil nog niet met ons delen welke. 

Topnieuws