Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

18 november 2014 06:26

AFM: vergelijkingssites leveren niet altijd beste deal op

AFM: vergelijkingssites leveren niet altijd beste deal op

Vergelijkingssites leveren niet altijd de beste deal op voor de consument. Dat zegt toezichthouder AFM, die onderzoek deed naar de sites. Vergelijkingssites pretenderen consumenten te helpen de beste of de goedkoopste verzekering te vinden.

"Maar de top 3 die vergelijkingssites tonen, is niet per se een weergave van de beste producten voor jouw situatie", zegt Michiel Denkers van de AFM. Dat komt doordat vergelijkingssites niet altijd alle aanbieders meenemen en ze op verschillende manieren tot een vergelijking te komen.

ZIE OOK: Waar moet ik op letten bij een vergelijkingssite?

De vergelijkingssites moeten van de AFM een aantal dingen verbeteren. Vaak kan een aanbieder alleen in de top 3 komen als hij bereid is een vergoeding te betalen aan de vergelijker als een consument een product afsluit. De AFM zou het toejuichen als vergelijkingssites helemaal geen 'betaalde' top 3 laten zien.

Verder verrekenen sommige sites tijdelijke of eenmalige kortingen in de premie, waardoor de premie lager lijkt te zijn dan hij daadwerkelijk is. De AFM vindt dit onwenselijk, omdat consumenten na het verlopen van de korting onverwachts worden geconfronteerd met een hogere premie.

Grote kwaliteitsverschillen tussen sites
Ook stellen sommige vergelijkingssites belangrijke variabelen, zoals de hoogte van het eigen risico, standaard in. Dit zorgt ervoor dat consumenten minder goed nadenken over hun keuzes. Daarnaast tonen sommige websites op voorhand een lijst met 'aanbiedingen' en pas daarna kan de bezoeker filteren op wat past bij zijn situatie. Deze punten kunnen leiden tot voorzienbare teleurstellingen. De AFM wilt dat de vergelijkingssites dit aanpassen.

De AFM deed uitgebreid onderzoek naar de vijf grootste vergelijkingssites. Die handelen volgens de toezichthouder 'over het algemeen' in het belang van de klant. Tussen de 25 kleinere vergelijkingssites zijn er volgens de toezichthouder 'grote kwaliteitsverschillen'. Ook zijn er volgens de AFM veel 'advertentiesites' die de suggestie wekken dat ze een vergelijking maken, maar in werkelijkheid de gegevens van consumenten slechts doorsturen naar verzekeraars.

Wil je weten waar je op moet letten als je een verzekering afsluit via een vergelijkingssite? Kijk dan hier.

Topnieuws