Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

18 maart 2016 15:18, in:

Vervolging Geert Wilders

Advocaat Wilders vraagt wetenschappelijk proces: 'Laat emotie geen rol spelen'

Emotie mag bij de strafzaak tegen Geert Wilders geen rol spelen. Dat zegt advocaat Geert-Jan Knoops. Hij hoopt op een wetenschappelijk proces tegen de PVV-leider voor diens 'minder Marokkanen'-uitspraak.

Knoops wil onder meer dat deskundigen beoordelen of de uitspraken van Wilders passen in de lijn van de partijstandpunten. Ook wil Knoops dat een rechtspsycholoog de toename van het aantal meldingen bij het Meldpunt Discriminatie onder de loep neemt.​ Een groot aantal Marokkanen zou zich na de 'minder Marokkanen'-uitspraak van Wilders over discriminatie hebben beklaagd bij het Meldpunt.

Verder wees Knoops er vanmiddag in de rechtbank op dat WIlders' speech meer vragen bevatte, zoals 'willen jullie meer of minder EU?' en 'willen julie meer of minder PvdA?'. Het is van belang dat duidelijk is wat aan de 'minder Marokkanen'-uitspraak vooraf ging, stelde Knoops.

Van twee kanten aangevallen
Eerder op de dag stelde Knoops dat het werk van Wilders - door de strafzaak tegen hem - nu door twee kanten wordt aangevallen. Niet alleen heeft Wilders al elf jaar lang te maken met ernstige dreigementen, de PVV-leider moet blijkbaar ook vrezen voor strafrechtelijke vervolging, aldus Knoops.

Ook suggereerde Knoops dat het Openbaar Ministerie met twee maten meet als het gaat om de vrijheid van meningsuiting. Zo werden PvdA-leiders Samsom en Spekman niet vervolgd om hun uitspraken over Marokkanen. Spekman stelde ooit dat Marokkanen die niet willen deugen, 'vernederd' moeten worden. Samsom had het over een etnisch monopolie van Marokkanen op bepaalde vormen van criminaliteit.

Strafzaak schorsen
Vanochtend had de raadsman voorgesteld om de strafzaak tegen Wilders voorlopig te schorsen. Dat had te maken met het lek van zijn conceptpleitnota naar het AD. Wilders noemde de strafzaak tegen hem daarom al een 'enorme bende' en 'een farce'. Volgens Knoops kwam de vrijheid van de verdediging hiermee 'in het geding'. "De verdediging kan niet anders dan een onderzoek vragen naar het lek en de voortzetting en het onderzoek van de strafzaak te schorsen, totdat de kwestie is opgehelderd."

Meer op rtlnieuws.nl: