We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

06 januari 2010 12:42

92 criminele jeugdbendes in Nederland

Er zijn bijna 1800 jeugdbendes in Nederland. De meeste zorgen vooral voor overlast op straat, maar 92 jeugdbendes zijn ronduit crimineel. Dat blijkt uit cijfers van de politie, verstrekt aan RTL Nieuws.

Hoe pak je hangjongeren aan? 2010-01-06f5a1451f-a0b7-3b6b-99b1-4b6c82e733ad

De politie registreert jeugdbendes en verdeelt ze in drie categorieën: hinderlijke groepen, overlast gevende groepen en criminele groepen. De eerste groep zorgt vooral voor overlast op straat door bewoners te bedreigen. Zijzijn meestal nog wel te corrigeren en in de hand te houden.

Een zwaardere categorie zijn de overlastgevende jeugdgroepen. Ze terroriseren hun eigen buurt, gebruiken geweld en plegen al misdrijven zoals diefstal en drugshandel. De zwaarste groep zijn de criminele jeugdbendes. Gewelddadige groepen jongeren die bijvoorbeeld stelselmatig overvallen plegen.

In totaal zijn er volgens het 2009 Masterplan van de politie 1760 jeugdbendes actief in Nederland. Over het algemeen zijn de jongeren tussen de 12 en 24 jaar oud. 1341 jeugdgroepen zijn hinderlijk. 327 vallen in de categorie overlast gevenden. 92 jeugdbendes zijn crimineel. In Utrecht staan de meeste jeugdbendes geregistreerd: 166, waarvan 17 crimineel.

Afgelopen week uitte de Amsterdamse korpschef Welten z'n zorg over het aantal overvallen in zijn stad en in Nederland. PvdA-Kamerlid Ton Heerts wil nu weten wat het verband is tussen de jeugdbendes en de groei van gewelddadige overvallen.

Waar zaten de jeugdbendes in 2009 en 2008?

Hoeveel bendes zijn er in jouw buurt? RTL Nieuws interviewt straatbendes
Topnieuws