Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

11 mei 2015 15:12, in:

Tonnen voor doofpotaffaires

4,5 ton voor bescherming identiteit fiscale klikspaan

4,5 ton voor bescherming identiteit fiscale klikspaan

Het ministerie van Financiën heeft 4,5 ton juridische kosten gemaakt als gevolg van een anonieme tip over zwartspaarders. Een deel van de kosten vloeit voort uit de wens om de naam van de tipgever geheim te houden.

Dat blijkt uit een overzicht dat Financiën heeft opgesteld op verzoek van RTL Z. RTL Z vroeg de overheid om een overzicht van de bedragen die zijn betaald aan de landsadvocaat. Dit is de advocaat die het Rijk inschakelt voor juridische bijstand als de eigen advocaten het werk om wat voor reden dan ook niet aankunnen.

ZIE OOK: Teeven betaalde ton voor dwarsbomen proefverlof Volkert van der G.

RTL Z vroeg om de totaalbedragen die de landsadvocaat in rekening bracht in 2012, 2013 en 2014, en om de kosten van een aantal hoofdpijndossiers. Eén van die dossiers is die van de anonieme tipgever.

Het gaat hierbij om een onbekende die de Belastingdienst in 2009 hielp aan de namen van honderden vermoedelijke zwartspaarders. Via die lijst kon de fiscus naar eigen zeggen ruim 300 zwartspaarders naheffingen en boetes opleggen omdat zij over hun in Luxemburg gestalde vermogens geen vermogensrendementsheffing hadden betaald.

Anonimiteit gewaarborgd
De tipgever werd door de Belastingdienst beloond en onderdeel van de afspraken was dat de anonimiteit van de tipgever gewaarborgd zou blijven. Maar een advocaat die een aantal van de zwartspaarders bijstaat, Mark Hendriks, wil weten wie de tipgever is. Met die kennis zou hij zijn cliënten beter kunnen verdedigen. In 2015 wordt nog altijd geprocedeerd over de vraag of de Belastingdienst de naam van de tipgever bekend moet maken. De zaak ligt bij de Hoge Raad, die vermoedelijk binnen enkele weken uitspraak doet.

Financiën heeft 'vanaf het eerste kwartaal van 2009 tot dusverre' in de zaak rond de tipgever al 455.512 euro uitgegeven. Volgens Financiën betrof de tip 'een groot aantal zwartspaarders, die individueel en afzonderlijk in rechte moesten worden betrokken, hetgeen tot veel juridische procedures heeft geleid'. De zaak van advocaat Hendriks is daar één van.