Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

21 februari 2016 09:55

30-plusser wil niet naar school

Het wil maar niet lukken om meer 30-plussers in de schoolbanken te krijgen. Vorig jaar daalde het aantal leerlingen boven de 30 in het mbo en op de universiteiten opnieuw.

Alleen op hbo-opleidingen steeg het aantal leerlingen die ouder zijn dan 30 licht. Maar uit cijfers van de onderwijskoepels blijkt dat tussen 2011 en 2014 verder op alle niveaus steeds minder mensen boven de 30 jaar een studie volgen.

Dat is een tegenvaller voor het kabinet, en in het bijzonder voor onderwijsminister Jet Bussemaker. Die kondigde eind 2014 nog stimuleringsmaatregelen aan die ouderen moesten aansporen weer te gaan studeren, eventueel in deeltijd.

Veranderende arbeidsmarkt
Met het programma 'Een Leven Lang Leren' probeert de overheid al jaren ouderen, óók als ze een baan hebben, weer in de klas te krijgen. Dat is nodig omdat de arbeidsmarkt snel verandert.

Wel volgen veel mensen cursussen, workshops en trainingen, bleek vorige week uit CBS-cijfers. Volgens een woordvoerder van de Vereniging van Universiteiten zegt dat genoeg over de manier waarop het programma van de overheid zou moeten worden aangeboden: "Het aanbod moet veel flexibeler worden, zodat mensen hun eigen tempo kunnen bepalen. Ze moeten losse modules, ook online kunnen volgen: kort en to the point. Nu worden opleidingen in te grote brokken aangeboden."

Meer op rtlnieuws: 

 

Topnieuws