We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

09 juli 2012 06:42

1700 Nederlanders vandaag zonder internet

1700 Nederlanders vandaag zonder internet

Honderden Nederlanders kunnen vandaag opeens geen websites meer bezoeken. Het gaat om computers die besmet zijn met DNS Changer-malware, een computervirus.

Het besmette netwerk werd vorig jaar door de FBI uit de lucht gehaald en vervangen door een veilige variant. Dit vangnet wordt vandaag uit de lucht gehaald waardoor besmette computers alsnog te maken krijgen met het virus. Door het virus kunnen meer dan 1700 mensen opeens geen websites meer bezoeken.

Instellingen veranderd

Het virus verandert de DNS-instellingen op je computer. De instellingen van dit Domain Name System zorgen ervoor dat je naar de juiste website wordt doorverwezen. Normaal doen de servers van de internetprovider dat. Maar het virus zorgt ervoor dat websites worden bezocht via de servers van de criminelen.

Vervalste websites

Bezoekers worden hierdoor niet naar de opgevraagde website doorgestuurd, maar naar websites die een schadelijke inhoud hebben. Bijvoorbeeld naar vervalste websites waarop diensten of producten te koop worden aangeboden. Criminelen kunnen daarmee creditcardgegevens en wachtwoorden buitmaken. Ook kan het virus de instellingen van je router veranderen waardoor het virus zichzelf kan verspreiden.

Wat kan je doen?

Op de website www.dns-ok.nl kan je checken of het virus ook op jouw computer staat. De DNS Changer Working Group zette een aantal tips en programma's op een rij om het virus weer te verwijderen.