Opmerkelijk

Crowdfunding Griekenland: voor 3 euro een kaartje van de premier

01 juli 2015 11:26 Aangepast: 06 september 2015 17:09
Beeld © AFP

Als alle 503 miljoen Europeanen 3,25 euro inleggen, kan Griekenland weer een dag vooruit. Dat is het idee achter de crowdfundactie van de Brit Thom Freeney. 'Door het volk, voor het volk', is zijn motto. Maar om al hun geldproblemen op te lossen, hebben de Grieken heel wat meer nodig.

Volgens de 29-jarige Freeney heeft Griekenland 1,6 miljard nodig om de schuldeisers tijdelijk tevreden te stellen. Hij is daarom een online crowdfundactie begonnen waarbij hij alle Europeanen oproept een beetje geld te doneren. "Het lijkt veel, maar het is maar 3 euro per persoon, de prijs van een salade met feta en olijven."

ZIE OOK: Sluipmoord op Europa

Donateurs krijgen wel wat terug voor hun inleg, zoals dat hoort bij crowdfunding. Voor 3 euro krijg je een kaartje van de Griekse premier Alex Tsipras, gestuurd vanuit Griekenland. Voor 6 euro krijg je een Griekse salade thuisgestuurd, voor 10 euro een kleine fles ouzo en voor 25 euro een fles Griekse wijn.

Vrijgevige Europeanen krijgen voor maar liefst 5000 euro een exclusieve vakantie in Griekenland. Daar heeft dusver pas één donateur voor gekozen. En voor een miljoen euro word je uitgeroepen tot 'superrijk, barmhartig persoon'. De dankbaarheid van alle Grieken is dan je beloning.

ZIE OOK: Voor 7.500 euro elke dag een flesje Brugse Zot

Met zijn actie heeft Freeney in drie dagen al bijna 600.000 euro opgehaald. "We beloven dat al het geld rechtstreeks naar de Grieken gaat." Als zijn actie slaagt, kan Griekenland heel even vooruit. Om de totale Griekse schuld weg te werken, moet elke Europeaan 550 euro inleggen. Dat is misschien wat veel gevraagd.

Er zijn nog zes dagen te gaan. Voor wie bang is dat Freeney zijn doel van 1,6 miljard niet haalt: de Brit verzekert dat al het opgehaalde geld dan wordt teruggestort. "Ik hoop dat het lukt. Dat zou een overwinning zijn voor het volk." Zelf heeft hij 10 euro ingelegd, voor een flesje ouzo.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore